Gazdaság

Brutális állami adósságadat jelent meg

Portfolio
Áprilisban 3,7 milliárd forinttal növekedett a költségvetési szervek tartozásállománya, ezzel 116,1 milliárd forintra hízott az adósság. Gyűjtésünk szerint eddig csak kétszer volt ennél magasabb szinten a tartozás. A részletekből az is kiderül, hogy az EMMI minisztériumnál történt a legnagyobb tartozásnövekedés, és ezért a KLIK a felelős. Az iskolafenntartó szervezet tartozása egy hónap alatt 2,5 milliárd forinttal emelkedett.

Megint közel a csúcs

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2015. április 30-án 116,1 milliárd forint volt - közölte a Magyar Államkincstár. Ez újabb 3,7 milliárd forintos növekedésnek felel meg.

A Portfolio összesítése szerint eddig csupán kétszer volt magasabb szinten az állami szervek adósságállománya: 2013 októberében és 2014 októberében.

Brutális állami adósságadat jelent meg

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a kedden megjelent lapinterjújában szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy nem tartható fenn sokáig, hogy egyes állami szereplők hatalmas összegekkel tartozzanak üzleti partnereiknek.

A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 9,5 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló tartozás összege 0,1 millió forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya - amelyből 3,7 milliárd államháztartáson belüli tartozás - 106,5 milliárd forint - részletezi a MÁK.

A helyzet komolyságát mutatja, hogy az összes tartozásból 30 és 60 nap közötti 20,9 milliárd forint, 60 napon túli lejáratú 61,0 milliárd forint.

A legnagyobb adósok

A tartozásállományból 85,5 milliárd forint (az összes tartozás 73,7 %-a) az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket). A 85,5 milliárd forintból az állammal szemben fennálló tartozás összege 0,6 milliárd, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló tartozás összege 0,1 milliárd forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya - amelyből 2,1 milliárd államháztartáson belüli tartozás - 84,8 milliárd forint.

Nem véletlen ezért, hogy a kormány az adósságállomány csökkentésére törekszik, az idei költségvetésbe be is tervezett erre a célra 60 milliárd forintot. A kórházi adósság konszolidációjának folyamata azonban nem a tervezett menetrend szerint alakul. Úgy volt ugyanis, hogy áprilisig rendezik a szállítókkal a kérdést, azonban eddig csak a beszállítók egy részét érintett a központi konszolidáció.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál egy hónap alatt 3,7 milliárd forinttal emelkedett az adósságállomány.

A részletekből pedig az is kiderül, hogy a kórházaknál vegyes folyamatok voltak tapasztalhatók, viszont az EMMI-hez tartozó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tartozásállománya 7,5 milliárd forintról 10 milliárd forint fölé hízott, ami 33%-os (!) növekedésnek felel meg.

A friss adósságadatok láttán nem véletlen, hogy az Állami Számvevőszék pénteken megjelent költségvetési véleményében azt írta, hogy a gyógyító megelőző ellátás szakintézeteinek és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak a tervezett kiadásai megfelelő strukturális intézkedések meghozatala esetén biztosítják csak a feladatok zavartalan ellátását.

Brutális állami adósságadat jelent meg
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
fehér ház getty stock