Gazdaság

Matolcsy: ők hárman Magyarország testőrei

MTI
A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyarország a változó világban című könyv bemutatóján mondott beszédében az ország testőreinek nevezte a dialóguskötetben megszólaló három szereplőt. Emellett három, szerinte Magyarországot támadó személyt is megnevezett.

Három testőr vs. három támadó

A három testőr Matolcsy szerint:
  • Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója,
  • Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és
  • Patai Mihály, az UniCredit bank elnök-vezérigazgatója

Ők hárman - sok más emberrel szemben - védték Magyarországot három területen, a saját területükön, a gazdaságelmélet, az érdekképviselet és a bankrendszer területén - jelentette ki az MNB elnöke.

A jegybankelnök szerint velük szemben van három támadó személy is:
  • Bod Péter Ákos,
  • Chikán Attila,
  • Mellár Tamás

Matolcsy György kijelentette: a könyv jó időben jelent meg. Lezárunk egy ötéves, sikeres válságkezelő időszakot, amely a bankadóval indult és a forintosítással zárult, és lezárul egyúttal egy 25 éves útkeresés - fogalmazott. A könyvben megtalálni mindazt, ami az elmúlt 25 évben fontos volt Magyarországon - fűzte hozzá az MNB elnöke.

A könyv egyik fejezete az euró magyarországi bevezetésével foglalkozik. Az MNB elnöke erről azt mondta: nem lett volna sikeres a magyarországi válságkezelés, ha a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az európai intézmények ortodox eszköztárát követjük. Szavai szerint ezt mutatja Portugália, Spanyolország és különösen Görögország példája.

Mit mond a három testőr?

Lentner Csaba a bemutatón elmondta: társaival együtt azt próbálják bebizonyítani, hogy a neoliberális felfogással szemben létezik másik gazdaságpolitika, amely jobb a gazdaság minden szereplője számára. Rámutatott: a tartós növekedéshez elengedhetetlen a kereskedelmi bankok által biztosított tőke is, ezért kiegyezésre van szükség. A gazdasági szabadságharc szükséges, de nem lehetünk örök életünkben szabadságharcosok - fogalmazott.

Parragh László arról beszélt, hogy a rendszerváltás óta nem voltak ilyen jók a magyar makrogazdasági mutatók. Ehhez kellett az a gazdaságpolitikai fordulat 2010-ben, amelynek meghatározó alakja volt Matolcsy György - mondta. A magyar gazdaságpolitika jelenlegi pályája fenntartható, mert lezajlottak a szükséges változtatások az adórendszerben, a nyugdíjrendszerben, a szociális segélyezés rendszerében - jelentette ki a kereskedelmi és iparkamara elnöke.

Patai Mihály kiemelte: a könyv bizonyíték rá, hogy lehet úgy véleményt cserélni, hogy tiszteletben tartjuk a másikét, de közben kitartunk a saját álláspontunk mellett. A bankelnök leszögezte: Magyarország európai beilleszkedésének nincs alternatívája. Megfogalmazása szerint "az európai pozícionáltságunk és a versenyképesség fő gátját a viselkedésben és a közgondolkodásban meglévő igazodási gondok jelentik".
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
trump1205