Előfizetői tartalom

Fontos nap közeleg - Izgulhatnak az autósok!

Portfolio
Pénteken kerül sor Bécsben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) soron következő ülésére, melyen a várakozások szerint ezúttal sem változtatnak majd a kitermelési kvótákon. Ami igazán érdekes lesz, egy ezt követő olajipari konferencia, ahol az OPEC legbefolyásosabb országainak képviselői mellett jelen lesznek a világ legnagyobb olajcégeinek vezetői is, az egyik téma pedig feltehetően az amerikai palaolaj kitermelés lesz. Ez utóbbi a szaúdiak stratégiáját is jelentősen befolyásolja. Az OPEC döntése az olajár alakulása szempontjából lényeges, ami pedig az üzemanyagárakon keresztül az autósoknak.

Az OPEC szerepe az olajpiaconAz OPEC jelenleg is fontos szereplő a globális olajpiacon, a legutóbbi elérhető hivatalos adatok szerint kartellt alkotó országok világkitermelésen belül 40 százalék feletti súllyal rendelkeznek (legutóbb már csökkenés látszott). Ugyancsak fontos tényező, hogy az OPEC-országok olajexportja a világ olajkereskedelmének mintegy 60 százalékát teszi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés