Előfizetői tartalom

Öt ok, ami miatt már sosem fogunk jobban élni

Portfolio
A munkaképes korú népesség előrelátható csökkenése mellett a termelékenység bővülése lehetne a jólét növekedésének a záloga a következő évtizedekben. A közgazdászok azonban aggódnak: az utóbbi időben egyre több jel utal arra, hogy a munka hatékonysága már nem tud olyan gyorsan növekedni, mint a válság előtt. Ez azt jelentheti, hogy az életszínvonal stagnálni vagy egyenesen csökkenni fog a világban. Mások szerint viszont a modern gazdaságok annyira máshogy működnek, mint régebben, hogy egyszerűen már rosszul mérjük a jólétet.

Elkezdték kongatni a vészharangokat a közgazdászok: sokak szerint ugyanis a jólét további növekedése előtt egyre magasabb akadályok tornyosulnak. Ennek elsődleges oka a demográfiai folyamatokban keresendő. Az Európai Unióban például 40-50 év múlva 15 millióval többen élnek majd, ám dolgozni csaknem tízmillióval kevesebben fognak. Ennek megfelelően nem négy, hanem két munkásnak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés