Gazdaság

Csökkennek a NATO országok védelmi kiadásai

MTI
Az előző évhez képest 2015-ben összességében csökkennek a NATO-tagországok védelmi kiadásai - közölte hétfőn brüsszeli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.
Barack Obama amerikai elnök és más NATO-tagállamok vezetői tavaly ősszel megegyeztek arról, hogy az észak-atlanti szövetség országai GDP-jük 2 százalékára emelik a katonai költségvetésüket.

Ehhez képest hétfőn Stoltenberg úgy nyilatkozott, 2015-ben csupán az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Görögország, Lengyelország és Észtország fogja teljesíteni ezt a kitűzött célt. Hozzátette, idén várhatóan további 18 tagországban ugyancsak emelkedni fognak a védelmi kiadások, bár nem az előirányzott mértékben.

A NATO-főtitkár megjegyezte, a védelmi miniszterek szerdán kezdődő kétnapos brüsszeli találkozóján felveti a kérdést, hiszen az észak-atlanti szövetség "a végtelenségig nem tehet kevesebb pénzből többet". Stoltenberg megerősítette, a NATO a védelmi tárcavezetők értekezletén több mint kétszeresére, 30-40 ezerre fogja növelni a gyorsreagálású egységében szolgálatot teljesítők számát.

A katonai szövetség 2002-ben hozta létre a mintegy 13 ezer katonát számláló gyorsreagálású egységet. A kelet-ukrajnai válság és a Moszkva által támogatott, oroszbarát szeparatisták tevékenysége azonban azt igazolta, hogy az átalakuló biztonsági helyzetben ez az egység nem kellően gyors reagálású - magyarázta a NATO-főtitkár.

Tavaly szeptemberben a NATO állam- és kormányfői egy még könnyebben bevethető egység, a "Lándzsahegy" elnevezésű, 5 ezer katonából álló alakulat létrehozásáról döntöttek, amely nem hónapok, hanem napok alatt bevethető lesz. Erről szólva Stoltenberg megjegyezte, megerősítése jó ütemben folyik.

A NATO-főtitkár hozzátette, a katonai szövetségnek a legújabb kihívások fényében döntési mechanizmusát is fel kellene gyorsítania, s úgy vélte, a NATO legfőbb döntéshozó szervére nagyobb felelősséget kellene ruházni a csapatok állomásoztatásának kérdésében.
karacsony2019
Frankfurti tőzsde
Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Mozit kaphat a Köki
Nincs meg a harmadik: nem is foglalkozott ma velünk a Moody’s
deutsche bank_getty
applearfolyam
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Nincs meg a harmadik: nem is foglalkozott ma velünk a Moody’s