Gazdaság

Lázár: Csórók vagyunk

Portfolio
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 14. alkalommal tartott Kormányinfo tájékoztatót. Szó volt a menekültügyi helyzetről, a jövő évi költségvetésről és a dohányboltellátó koncesszióról. Elárulta: 5,5%-kal nő jövőre a minimálbér és a középtávú költségvetési kitekintővel ellentétben mégis kőbe van vésve az egyszámjegyű szja a ciklus végéig.

Fontosabb részletek
  • Épülni fog a fizikai határzár a magyar-szerb határra, 10 méter mélysége lesz a magyar oldal irányába. A kisajátításért az államnak fizetnie kell.
  • Magyarország segítséget kér Európától a menekültügyben, mert egyes becslések szerint 200 ezer menekült jöhet idén Magyarországra.
  • A nyugati gazdagabb uniós országok ledobják magukról a menekültügyi problémát, ezt Lázár szavai szerint csóró Magyarország nem tudja támogatni.
  • A dohánybolt-ellátóban nincs költségvetési pénz, annyi történik, hogy a nemzetközi cégektől vesz el pénzt a kormány és adja a trafikoknak.
  • Blöffnek nevezte az új ajánlatot a dohányellátó koncessziójára.
  • Egységes dohánytermék-csomagolást szeretne bevezetni a kormány.
  • Tarlós Istvánnak nem kell félnie, nem vesznek el utólag uniós támogatást a fővárostól.

Véget ért a maratoni sajtótájékoztató

Mintegy 2 óra 20 percig tartott a mai felvonás, ami a 14 tagból álló tájékoztató-sorozat egyik leghosszabb tájékoztatója volt. Lázár és Giro-Szász a végén jelezte, hogy jövő csütörtökön is lesz tájékoztató.

Lázár: Tarlósnak menni fog a meccs, nem vonunk el utólag pénzt

Lázár egy újabb kérdésre úgy reagált: nem tudom, hogy kire utalt egy minapi nyilatkozatában Tarlós István főpolgármester (állítása szerint valaki megfenyegette, hogy ha jártatja a száját, akkor kevesebb uniós pénzt fog kapni a főváros), de úgy látszik, hogy most már minden témáról én jutok az eszébe. Hozzátette: felesleges árnyékba bokszolnia a főpolgármesternek, mert rövidesen meg fog jelenni egy kormányhatározat, ami bemutatja majd, hogy a BKV mekkora forrásokra számíthat a következő 3 évben. Lázár érzékeltette, hogy ez megnyugtatóan rendezi majd a BKV anyagi helyzetét és éppen emiatt nem hinné, hogy egy Tarlós István formátumú embernek ne sikerülne megegyeznie a kerületekkel a pénzzel összefüggő feladatokról, kérdésekről. Leszögezte: az nem fordulhat elő, hogy utólag a fővárosnak juttatandó EU-források mértéke változna, emlékeztetett egy márciusi kormányhatározatra, amely ennek a kereteit rögzítette (3-400 milliárd forint értékű beruházást hagyott jóvá a kormány). A miniszter azt is leszögezte:

én biztos nem adom a nevem ahhoz, hogy utólag elvonjanak pénzt és így beruházásokat a fővárostól,

márpedig a márciusi határozathoz ő adta a nevét előterjesztőként.

Lázár: tényleg sokkal több EU-támogatást költhetünk el

Idén még közel 1000 milliárd forintnyi uniós támogatást kell kifizetni és ha ez sikerül, akkor valóban egyetlen centnyi EU-forrást sem veszítünk el a 2007-2013-as időszakra rendelkezésre álló keretből - mondta el a mai Kormányinfo nevű sajtótájékoztató keretében Lázár János. A Miniszterelnökség vezetőjének szavai megerősítik azt a márciusi elemzésünket, miszerint már régóta nem 8200 milliárdos, hanem legalább 3-400 milliárddal több uniós keretösszegről beszélhetünk a menetközben bekövetkezett forintgyengülés miatt. Tovább a cikkhez

Quaestor-kártalanítás

A Quaestor-károsultak kártalanításával kapcsolatos kérdésre kijelentette: nincs most újabb teendő, mert tudomása szerint a legnagyobb bank bírósághoz fordult a Beva döntése miatt.

Munkácsy trilógiája

Folynak a tárgyalások a Munkácsy-trilógia harmadik darabjának megvásárlásáról - válaszolta másik kérdésre Lázár János. Megvannak a határai, hogy erre a festményre mennyit tud áldozni a magyar állam. Bízunk Pákh úr (a tulajdonos - a szerk.) nagyvonalúságában - vélekedett Lázár János.

Ez mese

Lázár János szerint mese a napokban megjelent, Paks II.-ről szóló megvalósíthatósági kutatás. Ez a tanulmány kimondta: a működés első húsz évében évről-évre átlagosan 100 milliárd forint közpénzzel kellene támogatni az erőműtársaságot annak érdekében, hogy egyáltalán működőképes maradjon, a projekt megtérülése pedig kizárólag valószerűtlenül magas áramárak mellett képzelhető el. Lázár hozzátette: van előtörlesztési lehetőség, ezért nem beszélhetünk pénzügyi függésről az oroszok irányába. Ismerem a képleteket, ami alapján a versenyjogi biztos előtt áll a paksi projekt. Olcsó lesz az áram, nem kell hozzá állami támogatás - húzta alá. Magyarország is használt képleteket a beruházáshoz: az orosz fél képleteit és egy tanácsadó cég számításait - ismertette. A világ egyik legjobb pénzügyi tanácsadó cégével vonult fel a kormány - árulta el. És ezek szerint nem kell állami támogatás, ezt letettük Brüsszel asztalára - fűzte hozzá.

Egyszámjegyű szja

Célként kőbe van vésve a ciklus végére az egyszámjegyű szja

- válaszolta kérdésre Lázár János.

Nemzeti Eszközkezelő

Már az idén a tartalék terhére növelni akarja a kormány a nemzeti eszközkezelő kiadási keretét. Így a megvásárolható lakások száma is növekszik idén - derült ki Lázár János egyik válaszából. 10 milliárd forintos nagyságrendről beszélhetünk - fűzte hozzá. Emlékeztetett: van egy 100 ezres csoport az adósok között, akik visszafordíthatatlan helyzetben vannak a tartozások tekintetében.

Csórók vagyunk

Nem szabad szó nélkül hagynia a kormánynak azt, hogy a gazdag országok ledobják magukról a menekültügyi problémát és a csóró Magyarországnak kell ezt a terhet viselnie - érzékeltette a helyzetet a miniszter. A gazdag Ausztria nem teheti meg, hogy ide küldi vissza a problémát - jelentette ki Lázár. Nem lehet úgy ránk lőcsölni, ahogyan azt Ausztria és Németország tervezi, ez elképzelhetetlen - húzta alá. Lázár János szerint csendben a schengeni szabályok megszegése zajlik. Akut a menekültügyi helyzet - hangsúlyozta Lázár. Aki itt belép és beregisztrálásra kerül, az utána ide toloncolható vissza. Ha nem állítom meg a belépést, akkor a későbbi visszatoloncolási problémát magam állítom elő. Ezért van szükség a biztonsági határzárra - magyarázta. Az Európai Unió egyik legsúlyosabb válságát éli ebben a tekintetben - vélekedett a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mérlegeltük a helyzetet - válaszolta később egy kérdésre azzal kapcsolatban, hogy kedd este és szerda reggel miért jelentek meg ellentmondó nyilatkozatok a Dublin III. rendelet betartásáról.

Egységes csomagolás

A dohányzással kapcsolatos intézkedésről is döntött a kormány - vetítette előre. Egységes csomagolást vezet be a dohánytermékek esetében a kormány, az ausztrál példához hasonlóan - árulta el az új terveket Lázár. Minden dohánytermékre egységes feliratok fognak csak kerülni - mondta. Nem lehet reklám a cigarettán, csak a márkajelzés. Az ősszel a jogszabályt az Országgyűlés elé fogja vinni a kormány - tette hozzá.

Trafikellátó

Tapasztalom, hogy a trafikellátó körül lökdösődés alakult ki a piaci szereplők között - mondta. Ez is azt mutatja, hogy ez az intézkedés helyes, sokan látnak fantáziát ebben - fűzte hozzá. A dohánykiskereskedelmi ellátó témája előtt felvezetésképp kijelentette: a Philip Morris három éve harcot hirdetett a kormány ellen, mert a kormány vissza akarja szorítani a dohányzást. Magyarország ellen a Philip Morris bejelentése alapján 3 feljelentés van Brüsszelben. Ebből kettő esetében lesz kötelezettségszegési eljárás. Az egyik ilyen a 10 milliárd forintos dohányipari különadó. Ez azonban a kórházépítés és kórházfelújítások fedezetéül szolgálna - vélekedett Lázár.

Ennek kapcsán fontos megjegyezni a magyar államháztartásról, hogy a költségvetés bevételei nincsenek így megpántlikázva. A bevételek bemennek a nagy közös kasszába és ebből költ az állam meghatározott célokra.

A Philip Morris jó néhány alkalommal megkereste a kormányt, például a trafikellátó ügyében is, de közben nem adott be ajánlatot - árulta el. Úgy ad a trafikosoknak a kormány pénzt, hogy ebben nincs költségvetési pénz. A Philip Morristól vesszük el a pénzt, adjuk oda a trafikoknak és ez nem tetszik a cégnek - vélekedett.

Az igaz, hogy nincs ebben költségvetési pénz és a kormány új bevételhez jut ezzel a koncessziós díjjal, de nem mindegy, hogy a 9 milliárdos bevételt produkáló ajánlatot választja vagy a 90 milliárd forintos bevételt nyújtó változatot. Ez már felveti azt a kérdést, hogy a kormány szem előtt tartja-e az adófizetők érdekeit. Erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

Bár én nem láttam a teljes ajánlatot, ez egy blöff, a minisztériumot üzleti ajánlattal sem látták el. Ezt az ajánlatot blöffnek nevezném - jelentette ki. Úgy hallottam, hogy csak egy nullát hozzáírtak a másik pályázatban szereplő koncessziós díjhoz - mondta Lázár utalva arra, hogy nem tudják komolyan venni üzletileg az ajánlatot. Lázár egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy homályos az Imperial Tobacco, a JTI és a Philip Morris közös ajánlata, nincs konkrétum, nincs üzleti terv, csak kommunikáció. Ennek a három társaságnak nincs gyártókapacitása, ezek fogják viselni a terhet - részletezte. Később elmondta, hogy a BAT-nak és a Continentalnak van gyártókapacitása Magyarországon és ezeket a cégeket támogatják. Giró-Szász András kormányszóvivő szerint az ajánlat kapcsán most a semmiről beszélünk, mivel az ajánlattevők maguk leírták az ajánlatban, hogy nem tartják kötelező jellegűnek az ajánlatban foglaltakat. Az NFM is ezt közölte csütörtök délután, melyről itt írtunk.

Ha kevés a koncessziós díj, akkor majd a költségvetési törvény rendelkezni fog arról, hogy magasabb legyen

- vetítette előre kérdésre válaszolva többször is Lázár János, mintha érezné a kormány, hogy a tized akkora koncessziós bevétel alacsony lenne.

Paks

A nemzeti közműszolgáltató, a paksi atomerőmű kiszervezése mind mind azért van, hogy olcsóbb legyen az áram - fogalmazott Lázár.

Jedlik Ányos Terv

A kormány megtárgyalta Jedlik Ányos Tervet. A gazdasági minisztérium az elektromos járművek elterjesztése érdekében programot fog indítani. 2020-ra 50 ezer elektromos és hibrid járművet szeretne a kormány. 3000 töltőállomást terveznek építeni 2020-ra - ismertette.

Adó és támogatási kérdések is felmerültek ennek kapcsán a kormány előtt, hogy ezen járművek elterjedését ösztönözze. A norvég minta alapján számolt a kormány és ezt a mintát is figyelembe vetten - számolt be a miniszter.

Személyi változások

Magyarország berlini nagykövete lesz Györkös Péter, az állandó brüsszeli képviselet eddigi vezetője. Várhelyi Olivér lesz az állandó brüsszeli képviselet vezetője. Cukor József a Miniszterelnökségre kerül a miniszterelnök külügyi tanácsadójának.

Agrártámogatások

Az összes támogatott 1%-a kapta a teljes támogatási összeg 50%-át - mondta Lázár János utalva arra, hogy a kormány az agrártámogatások tekintetében miért készül átrendezésre. Átrendezi a földalapú támogatások rendszerét, a degresszió jegyében. 1200 hektár felett nulla lesz az agrártámogatás - mondta. A vidékfejlesztési programoknál csak úgy lehet majd a pénz odaítélése, hogy a kisgazdák kapják a teljes összeg 80%-át, míg a nagyok 20%-ot. Ezt Brüsszel elfogadta.

900 milliárdos pénzeső

2015. június 22-ig 900 milliárd forint került kifizetésre uniós forrásból. Ez messze meghaladja a kormány első féléves terveit is - ismerte el Lázár János.

Határzár

A kormány meghozta a döntést: megkezdődik a fizikai határzár építése a magyar-szerb határon 175 kilométeren, 10 méter mélységben veszik igénybe a magyar oldalt. Ehhez módosítani kell a határról szóló törvényt. Ezért kártalanítást kell fizetnie a magyar államnak. A Csongrád és Bács megyei földeken 5000 hektárról beszélünk, ezért a kisajátításért az állam fizetséggel tartozik és fizetni is fog - magyarázta.

Menekültügy

A legutóbbi sajtóhírek is megerősítették a korábbi információkat, hogy a legnagyobb terhet vállaló ország Magyarország az illegális bevándorlás tekintetében - mondta. Rögzítette: a magyar kormány betartja az ide vonatkozó jogszabályokat. Betartja a nemzetközi kötelezettségeket. Különbséget kell tenni az illegális bevándorlók és a menekültek között. Amikor be kellett fogadni a menekülteket, akkor Magyarország példát mutatott korábban - emlékeztetett. Németországban 6000, Ausztriában 3000 olyan polgár van, akit visszatoloncolnának Magyarországra - részletezte. Összesen 16 ezer ilyen ember van.

Magyarország segítséget kér Európától

- húzta alá Lázár János. Magyarország álláspontja, hogy ezeket a bevándorlókat nem Magyarországra kellene visszatoloncolni, hanem Görögországba. A magyar kormány minden erejét leköti, hogy a déli határon kezelje a menekülthullámot és közben a magyar állam már nem képes fogadni a Nyugat-Európából visszatoloncolni tervezett 16 ezer menekültet. És ezzel elvi szinten nem is ért egyet - magyarázta. 16 ezerből hamarosan 200 ezer fő lehet a következő hetekben, hónapokban. 2015 végére 200 ezer olyan Magyarországon keresztül Ausztria felé bevándorló lehet, akit később vissza is toloncolhatnak - érzékeltette Lázár János.

Állami rezsicsökkentés

Kisebb konzultációt indított a kormány az állami rezsicsökkentésről, a járási hivataloknál 120 ezer kérdőívet töltöttek ki. Népszerű az a konzultáció, hogy miért ne fizessenek díjat az emberek - árulta el. 415 ezer konkrét javaslat érkezett - mondta később. Az NGM 4 millió ember számára a NAV által fogja elkészíttetni adóbevallását a tervek szerint. Az ősz folyamán döntések fognak születni a miniszterelnök úr kérésére, hogy mindenkinek egyszerűsödjön az adóbevallási eljárása.

Közművek

2016-ban a gázszolgáltatás területén a magyar állam lesz az egyetemes szolgáltató - részletezte. A többi szektorban is kis lépésekkel halad ebbe az irányba az állam, és ezért Lázár szerint ez megalapozhatja az újabb rezsicsökkentést.

Munka és nyugdíj

2016-ban közel jutunk ahhoz, mindenki, aki akar, részt vehet a közfoglalkoztatásban - mondta utalva arra, hogy 240 ezer embernek lesz lehetősége jövőre így dolgozni. A munkahelyvédelmi akcióterv folytatódik. A nyugdíjak 1,6%-kal emelkednek jövőre.

A minimálbér 5,5%-kal nő jövőre a tervek szerint.

Megköszönte

Lázár János megköszönte minden résztvevőnek, hogy elfogadták már a héten a 2016-os költségvetést. Megismételte: hogy a korai elfogadás kiemelt jelentőséggel bír az állampolgárok és a befektetők számára is. Elvégezte Magyarország a házi feladatot, míg Görögország nem - idézte fel a 2010-es helyzetet Lázár. Az a terv, hogy 2018-ra 60% közelébe rántsuk le az államadósságot - részletezte az igen ambiciózus célt a miniszter. A tárcavezető itt sorolta a jövő évi intézkedéseket a munkahelyteremtés és adócsökkentés érdekében. Szerinte a kormány sokat tett és tesz a szegénység felszámolása ellen, de azt örökre végleg felszámolni nem lehet. A kormány lépései eredményhez fognak vezetni ezen a téren - mondta utalva az ingyenes étkeztetést felhozva példaként. Az általános iskolában is figyelik ennek kiterjesztését - tette hozzá.

Magyar-szerb kormányülés lesz

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a tájékoztató elején elárulta, hogy délelőtt 10 órától délután 3 óráig tart majd a július elsejei a közös szerb-magyar kormányülés. Itt szó lesz együttműködési és fejlesztési kérdésekről, de a legfontosabb mind közül a déli határszakaszon építendő határzár kérdése lesz - mondta.

Mindjárt megszólal Lázár

A sajtótájékoztatón minden bizonnyal szó lesz a menekültügyről, a dohányellátóról is.

Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-1133086819