Gazdaság

Lázár János korán lőtte le a poént

MTI
Portfolio
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy jelentette be a 2016-os minimálbér-emelés mértékét, hogy arról még nem is születhetett döntés. Arról ugyanis a munkáltatók és munkavállalók érdekegyeztető fóruma dönt egy hosszabb alkufolyamat után.

Meglepődött mindenki Lázár szavain

Lázár János túl korán lőtte le a poént csütörtöki szokásos heti sajtótájékoztatóján, amikor bejelentette, hogy jövőre a minimálbér 5,5%-kal növekszik.

Az MTI ezt követően kereste meg a Miniszterelnökséget, ahonnan a sajtóiroda közölte: a minimálbérről nem a kormány dönt, annak összegéről a munkáltatók és munkavállalók érdekegyeztető fórumán születik majd döntés várhatóan az év utolsó hónapjaiban.

A Miniszterelnökség sajtóirodája azt közölte: a csütörtöki Kormányinfo sajtótájékoztatón félreérthetően hangzott el a minimálbér mértékéről szóló információ, hiszen erről a kérdésről nem a kormány, hanem a munkavállalók és a munkaadók egyeztetései során születik döntés.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség azt tudatta: készen áll a jövő évi bértárgyalások megkezdésére, de úgy véli, hogy a Lázár János által javasolt 5,5 százalékos minimálbér-emelés legfeljebb kiindulási alap lehet a tárgyalásokon, ennél a szakszervezet magasabb, 9 százalékos emelést szeretne elérni.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára elhamarkodottnak tartja a jövő évi minimálbér emelésének várható, 5,5 százalékos mértékéről szóló bejelentést. A szervezet főtitkára az MTI-vel közölte: a bértárgyalásokat a szakszervezetekkel, illetve a kormányzat munkaügyi szakembereivel szokták lefolytatni és nem a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel. Nem tartja szerencsésnek, hogy egy alkufolyamatban, amely még meg sem indult, bemondják a végeredményt - fogalmazott, kiemelve, hogy a munkabéreket az üzleti szférában a vállalkozók fizetik meg, ebben a szférában a kormány nem munkaadó.

Ha elfogadott jövő évi adótörvény és elfogadott költségvetés van, akkor sem a kormány, hanem a munkaadók és a versenyszféra szakszervezeteinek jogosítványa a minimálbérről való megállapodás - hangsúlyozta. Az 5,5 százalékos mérték idő előtti és megfontolatlan bemondása rontja a tárgyalók pozícióját, szűkíti a felek mozgásterét. A VOSZ főtitkára kiemelte: a minimálbérről általában novemberben vagy decemberben szoktak megállapodni. Év végéig változhatnak a gazdasági feltételek, akkor jobban látni a lehetőségeket, ezért túl korainak tartana egy esetleges nyári tárgyalást. Úgy fogalmazott: a kormány megállapíthatja egyedül is a minimálbért, de nem szokta megtenni. A kormánynak is érdeke, hogy három fél együtt mondja ki, mennyi Magyarországon a legkisebb kötelező havi munkabér - tette hozzá.

De akkor mennyi is lehet?

Ha a Lázár János által említett 5,5%-os emelés valósulna meg (márpedig elég konkrétan bemondta ezt a miniszter), akkor 2016-ban a bruttó minimálbér összege 110 775 forint lenne gyors számításaink szerint.

Lázár János korán lőtte le a poént
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Orbán Viktor Prága