Gazdaság

Tényleg fillérekért dolgozunk Magyarországon?

Portfolio
Érdekes ábrát tett közzé a Twitteren a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) az egyes országok minimálbéréről vásárlóerő paritáson amerikai dollárban. A rossz hír, hogy a vizsgált 27 országból csak három helyen keresnek kevesebbet, mint Magyarországon, úgy tűnik, hogy számunkra a lengyel bérek is az álomkategóriába tartoznak.
Az OECD adatai szerint Magyarországon vásárlóerő paritáson 2,58 dollár volt a nettó minimálbér óránként 2013-ban, ettől csak az észt, a chilei, a lett és a mexikói adat maradt el. Az utolsó helyen álló mexikói bérek mindössze egy dollárt értek el óránként. A több mint 720 forintos magyar minimális órabérrel 115 ezer forintos havi fizetés adódik heti 40 óra munkával és négy héttel számolva.

Tényleg fillérekért dolgozunk Magyarországon?
A legjobban az ausztrál munkavállalók jártak, az OECD adatai szerint 9,54 dollár volt a minimális órabér a szigetországban, ami majdnem a négyszerese a magyarnak.

Vagyis egy ausztrál munkavállaló havonta legalább 1500 dollárt, több mint 420 ezer forintot keres.

Ettől csak egy hajszállal maradnak el a luxemburgi bérek a nemzetközi szervezet adatai szerint.

A lista egyébként több érdekességre is rávilágít: igazolja például az eurózóna fejlettségbeli különbségből fakadó nehézségeit. Hiszen a luxemburgi 9,24 dolláros és a lett 1,46 dolláros órabérek között több mint hatszoros különbség van. Így pedig nehéz egységes Európáról, egységes eurózónáról beszélni. Az Egyesült Államok esetében az OECD 6,26 dolláros nettó minimális órabérrel számolt, azonban nagy a szórás az egyes államok között. Az adatok szerint 45 tagállamban van érvényben minimális órabér, ezen belül a washingtoni 9,05 dollár és a georgiai és wyomingi 5,15 dollár között szóródnak az adatok. Vagyis a legmagasabb összeg Amerikában is a nemzetközi élmezőnyben van. A Guardian korábbi adatai szerint idén az USA 21 tagállama döntött a minimálbér emelése mellett, és több állam is célként fogalmazta meg néhány éven belül a 10,10 dolláros minimális értéket, ami már magasabb lenne az ausztrálnál is.Közép-Kelet-Európában a szlovén bérek a legmagasabbak, az OECD adatai szerint legalább 5,14 dollárt kell fizetni ott egy munkavállalónak. Érdekesség viszont, hogy a régióban második helyen állnak a lengyel fizetések, ott 3,59 dollár a minimális órabér. Ez magasabb például a már eurózóna tagnak számító Szlovákia, Lettország vagy Észtország hasonló adatánál.
IMG_20191017_163000
Frankfurti tőzsde
Katona Bence Hiventures
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Kiállnak Trump kereskedelmi háborúja mellett az amerikai szenátorok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas