Gazdaság

Stiglitz: Európa megtámadta a görög demokráciát

Portfolio
A hétvégén kibukott a görögökkel kapcsolatos tárgyalások valódi természete: a hitelezők nyilvánvalóvá tették, hogy az egyeztetések sokkal inkább az erőről és a demokráciáról szólnak, mint a pénzről és a gazdaságról - vélekedik friss véleménycikkében Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász.
Stiglitz a Project Syndicate véleményoldalon jelentette meg írását, melyben kiemeli, hogy a trojka elmúlt öt évben kikényszerített megszorításai komoly károkat okoztak a görög gazdaságban, a fiatalok munkanélküliségi rátája ma 60 százalék az országban. Szerinte ijesztő, hogy a hitelezők semmilyen felelősséget nem vállalnak a korábbi javaslataikért, illetve korábbi előrejelzéseikért. Még szomorúbb, hogy szerinte az európai vezetők nem tanultak korábbi hibáikból, hanem továbbra is a GDP 3,5 százalékának megfelelő elsődleges többletet várnak el a görög költségvetésben, miközben a közgazdászok többsége szerint ez az elvárás bünteti az országot. Stiglitz kiemeli, hogy ha ez az elvárás fennmarad, akkor még az adósság átstrukturálása mellett is további visszaesésnek néz elébe Görögország.

A közgazdász szerint nyilvánvalóvá kell tenni, hogy a Görögországnak juttatott pénz nem jutott el oda, ahova szánták, a mentőcsomagok nagy része arra szolgált, hogy kifizessék belőle a magánhitelezőket, többek között a francia és német bankokat. Vagyis Stiglitz szerint a görögök csak alamizsnát kaptak, viszont nagy árat fizettek az európai bankok megmentéséért.

A közgazdász szerint az eurózóna sosem volt demokratikus intézmény, ennek példáját látjuk most is, amikor az európai vezetők többsége szeretné elérni Alekszisz Ciprasz törvényesen megválasztott kormányának bukását. Stiglitz azzal zárja cikkét, hogy nehéz javaslatot tenni a görög választópolgároknak a vasárnapi referendum előtt, mivel egyik forgatókönyv sem könnyű, és komoly kockázatokat hordoz. Az igenek többsége ugyanis a gazdaság véget nem érő visszaesésével járna, míg a nemek győzelme esetén az erős demokratikus tradíciókkal rendelkező görögök saját kezükbe vehetik a sorsukat. Utána elkezdhetnék a jövő Görögországát építeni, aminek kilátásai sokkal rosszabbak lennének, mint a múltja. Én tudom, hogyan szavaznék - hangsúlyozza Stiglitz.
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
zöld környezet levél