Gazdaság

Félremagyarázták az IMF "titkos" tanulmányát

Portfolio
A Nemzetközi Valutaalap közgazdászai szerint Görögországnak azért van szüksége újabb adósságkönnyítésre, mert az elmúlt egy évben a görög kormány - és ebben a januárban kormányra kerülő Sziriza nagy szerepet játszott - lazító gazdaságpolitikát folytatott és elmaradtak a korábbi megállapodásokban foglalt intézkedések, valamint az elmúlt két hét bankzárja és tőkekorlátozása rendkívül megterheli az egész görög gazdaságot - olvasható ki az IMF szakértőinek kedd este nyilvánosságra hozott elemzésének teljes elolvasásából. Vagyis ha nem csak egy részletet akarunk ebből a dokumentumból kiragadni (az adósságelengedés szükségességét), akkor azt mondhatjuk, hogy lényegében azért romlott a helyzet látványosan és azért van szükség újabb hitelprogramra, mert a görög kormány letért a korábban megállapodott útról. Az IMF-s dokumentum egyúttal arra is figyelmeztet: a negatív kockázatok miatt az sem kizárt, hogy lesz még szükség plusz pénzügyi támogatásra.
UPDATE: szerdán az Európai Bizottság is nyilvánosságra hozta hasonló, július 10-i dátummal rendelkező elemzését, melynek hasonlóak a következtetései.

Kedd délután kiszivárgott a Nemzetközi Valutaalap görög államadósság fenntarthatóságáról szóló elemzésének egy része. Ez alapján ezt a dokumentumot (hasonlóan a két héttel ezelőtti adósságkivetítéshez) sokan úgy értelmezik, mint annak a beismerését, hogy az intézményi hitelezők (EU, EKB, IMF) programja csődöt mondott és alkalmatlan a görög helyzet kezelésére.

Az IMF azonban kedd este nyilvánosságra hozta a teljes 4 oldalas dokumentumot és a teljes elemzést olvasva kiderül számunkra: az IMF álláspontjának ez az értelmezése teljesen téves.

Az IMF közgazdászai a most megjelent szakértői anyag elején leszögezik:

Görögország államadóssága rendkívül fenntarthatatlanná vált. Ez részben az elmúlt egy év lazító gazdaságpolitikájával és a legutóbbi hetekben megfigyelt belföldi makrogazdasági és pénzügyi helyzet romlásával magyarázható, ez utóbbi pedig a bankrendszer bezárásával függ össze.

Ha valakinek még így sem lenne elég világos, és csak az IMF adósságkönnyítési érvelését emeli ki, akkor érdemes ideidézni az IMF mostani elemzésének újabb részletét:

Az IMF legutóbb két héttel ezelőtt adta ki a görög államadósság fenntarthatóságáról szóló elemzését (innen az is letölthető). Ebben az szerepelt, hogy az egy évvel ezelőtti állapotok szerint, ha a hitelezők által megállapodott korábbi program mentén megvalósultak volna a kormányzati intézkedések, akkor nem lett volna szükség újabb adósságkönnyítésre a 2012 novemberében megfogalmazott célok eléréséhez. Ebben 2020-ra 124%-os GDP-arányos görög államadósság szerepelt és 2022-ra jelentősen 110% alatt maradó adósságráta. Ennek magyarázata, hogy a program végrehajtásában jelentős hiányosságok léptek fel az elmúlt évben és ez a finanszírozási igény jelentős növekedéséhez vezetett (több mint 60 milliárd eurónyi plusz igény). Ennek eredményeként a GDP-arányos államadósság a két héttel ezelőtti adósságkivetítésben az IMF számításai szerint 142%-ra emelkedne 2022-re, ami lényegesen meghaladja a kevesebb mint egy évvel ezelőtt valószínűsített 105%-os szintet és jelentősen felülmúlja a célul kitűzött 110%-os szintet.

Az IMF szakértői anyagának második pontja azt emeli ki, hogy az elmúlt két hét eseményei - így a bankzár és a tőkekorlátozások bevezetése - jelentősen megterhelik a görög bankrendszert és az egész gazdaságot, ez pedig tovább rontja a görög államadósság fenntarthatóságát, az alig két héttel ezelőtt megjelent elemzésben foglalt kivetítéshez képest.

Az elemzők hozzáteszik, hogy a görög államadósság fenntarthatóságának átfogó elemzését később célszerű elvégezni, amikor már jobban látható, hogy milyen hatással járt a bankzár és milyen hatással járnak a még nem elfogadott intézkedések. Azonban az már most látható, hogy a finanszírozási igény még tovább fog növekedni a legutóbbi előrejelzéshez képest is. Az előzetes becslések szerint 2018 végéig további 85 milliárd eurónyi finanszírozási igény jelentkezik Görögországban, vagy másképp kifejezve: további 25 milliárd euróval romlott a finanszírozási helyzet (a bankok megtámogatása miatt) a két héttel ezelőtti pozícióhoz képest. Ezeket a változásokat átvezetve, valamint az alacsonyabb gazdasági növekedés hatását figyelembe véve a következő két évre az IMF szerint ilyen pálya rajzolódik ki:
  • A következő két évben a GDP-arányos államadósság 200% közelében fog tetőzni.
  • 2022-re 170% körül állhat a görög adósságráta, szemben a két héttel ezelőtt előrejelzett 142%-os rátával.
  • A bruttó finanszírozási igény jóval meghaladhatja a korábbi előrejelzésben foglaltakat és a biztonságosnak mondható GDP-arányos 15%-os szintet.


Az elemzés harmadik pontja a lefelé mutató kockázatokkal foglalkozik. Ez pedig azt a baljós árnyat vetíti előre, hogy az euróövezet tagállamainak további pénzügyi támogatást kell nyújtaniuk. Ezek a negatív kockázatok pedig:
  • Közép távú elsődleges költségvetési cél. Görögország a következő néhány évtizedben 3,5%-os GDP-arányos többletet tűzött ki célul elsődleges költségvetési egyenlegére. Eddig csak néhány országnak sikerült ezt teljesítenie. Az elmúlt időszakban a kitűzött reformintézkedésekkel ellentétes lépések és más alternatív reformintézkedések hiányában felmerülnek aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy Görögország képes lesz teljesíteni a kitűzött költségvetési célokat. Olyan aggodalmak is felmerülnek, hogy amikor a költségvetés elsődleges egyenlege többletet mutat, a kormányra nehezedő nyomás csökkenhet, hogy a többletet fenntartsa, így hosszabb időtávon kérdéses, hogy meddig tartható fent egy ilyen elsődleges többlet.
  • Növekedés. A termelékenység növekedésére és foglalkoztatási rátára kitűzött görög célok nagyon ambiciózus és kemény reformokat követelnek meg. Ehhez viszont a kormánynak - amely több strukturális reformot parkolópályára tett - tisztáznia kell az alternatív reformlépéseket.
  • Banktámogatás. Az elmúlt 5 évben a harmadik bankrendszer támogató program készül az IMF szerint. Nem kizárt azonban, hogy a jövőben még több tőkeinjekcióra lesz szüksége a görög bankrendszernek, hacsak nem radikális változások következnek be a vállalatirányítási megoldások tekintetében. Erre vonatkozóan azonban az IMF szakértői nem látnak konkrét terveket.

A fenti érvelés alapján az elemzés negyedik pontja foglalkozik azzal, hogy olyan államadósság-könnyítésre van szüksége Görögországnak, amely túlmutat az európai partnerek által javasoltaknál. Az adósság könnyítésére több lehetőség is van az IMF szerint:
  • Ha Európa a hitelek futamidejének meghosszabbításában gondolkozik, akkor a teljes Európa felé fennálló adósság esetében egy 30 éves türelmi időre lenne szüksége Görögországnak, az új hitel esetében is. Ehhez azonban arra van szükség, hogy Görögország AAA kategória alatti minősítésű hitelfelvétellel nem él.
  • Egy másik lehetséges megoldás a közvetlen támogatás minden évben a görög költségvetés javára.
  • Vagy egy előrehozott adósságelengedés.

Ezt azonban Görögországnak és európai partnereinek kell eldönteniük - zárul az elemzés.
Összességében azt mondhatjuk tehát: az egy évvel ezelőtti, a két hete megjelent, illetve a tegnap megismert IMF-es adósságkivetítések változásaiból az derül ki, hogy a görög adóssághelyzet romlását nem a hitelezők által előírt program, hanem éppen annak nem teljesítése okozta. Vagyis az, hogy az elmúlt egy év gazdaságpolitikája (és ebben a jelenleg kormányzó Szirizának nagy szerepe van) szembement a korábbi hitelmegállapodásban foglalt intézkedésekkel és közben nem hajtott végre az ebben szereplő reformintézkedéseket. Ez a fő oka annak, hogy Görögország államadósságának helyzete tovább romlott. A két hete tartó bankzár és tőkekorlátozások pedig erre tettek rá még egy lapáttal.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as