Gazdaság

Szijjártó mert nagyot álmodni

Portfolio
Nem akármilyen gazdasági értékelésre ragadtatta magát a külgazdasági miniszter pénteken. A valóságértelmezés olyan sajátos példájával van dolgunk, amit kénytelenek vagyunk számokkal cáfolni.
"Soha annyit nem kellett dolgozni a nagy nemzetközi vállalatok befektetéseinek Magyarországra vonzásáért, mint most. Hogy ebben sikereket tudunk elérni, azt mutatja az a puszta tény is, hogy Közép-Európában először átvettük az első helyet abban a rangsorban, ami a GDP-hez viszonyított külföldi tőkebeáramlást veszi alapul. Ebben a rangsorban tehát most már elsők vagyunk Közép-Európában, ami azt jelenti, hogy a nemzetgazdaság összteljesítményéhez képest hozzánk jön a legtöbb külföldi működő tőke." - nyilatkozta az MTI szerint Szijjártó Péter pénteken. A külgazdasági miniszter szavai annyira lazán simulnak a számokkal leírható valósághoz, hogy elmélyültünk egy kicsit a kijelentések igazságtartalmában.

Soha annyit nem kellett dolgozni a nagy nemzetközi vállalatok befektetéseinek Magyarországra vonzásáért, mint most.

Alighanem ez a mondat a legőszintébb, bár a gyanakvóbbaknak rögtön feltűnhet az az ellentmondás, hogy ha egyszer akkora a siker, mint amekkorát a nyilatkozat későbbi mondatai sejtetnek, akkor mi a búbánatnak kell éppen most a legtöbbet dolgozni rajta. A válasz persze az, hogy azért, mert a magyar gazdaság tőkevonzó képessége, és befektetési szempontból való megítélése az elmúlt években sokat gyengült. Erre csak két felmérés számait mutatjuk be.

Tavaly jelent meg az Ernst&Young kiadványa (European attractiveness survey), amiben feltették azt a kérdést, hogy melyik térségbeli ország a legvonzóbb vállalkozásalapítási célpont a külföldiek számára. Az élen Lengyelország végzett (31%), Magyarország úgy lett a negyedik, hogy a 8%-os népszerűsége elmarad a román 9%-tól és alig haladja meg az ukrán (igen, az ukrán) 7%-ot.

Tanulságos a Magyar-Német Kereskedelmi és Iparkamara idei felmérése is. Arra a kérdésre, miszerint "újra ide fektetne-e be", 16 ország vállalatai közül csak a koszovói és az albániai cégek válaszoltak nagyobb arányban nemmel.

Szijjártó mert nagyot álmodni
A gazdaságpolitika kiszámíthatóságát illetően jelentősen emelkedett az elégedetlenek aránya: idén 71 százalék értékelte azt kifejezetten negatívan, míg csupán 6 százalék volt vele elégedett, és a régiós átlagtól is tovább távolodtunk.

Szijjártó mert nagyot álmodni
Vagyis teljesen érthető, hogy Szijjártó úgy érezheti, soha ennyit nem kellett dolgozni a külföldi működőtőke befektetésekért (FDI). A kérdés az, hogy ebben az "ellenszélben" valóban olyan óriási sikereket értünk-e el, mint ahogy azt hallhattuk. Hát...

Hogy ebben sikereket tudunk elérni, azt mutatja az a puszta tény is, hogy Közép-Európában először átvettük az első helyet abban a rangsorban, ami a GDP-hez viszonyított külföldi tőkebeáramlást veszi alapul.

A kijelentés pontatlan, hiszen nem világos, hogy a teljes tőkeállományról, vagy az évről évre beáramló tőkéről van szó. Ám egyik esetben sem helytálló a kijelentés. Amennyiben a teljes tőkeállományról van szó, akkor Bulgária az első, Magyarország bőven lemaradva a második. (Ezt egyébként éppen a Nemzetgazdasági Minisztérium legutóbbi hírlevele tette közzé, amiben az UNCTAD FDI-jelentését ismertette.) Mondhatnánk persze, hogy az ezüst is szépen csillog, meg hogy Bulgáriát akár ki is hagyhatnánk a kelet-közép-európai régióból, csakhogy a helyzet úgy áll, hogy az állítás még ekkor is fals. Ugyanis a szűken vett KKE-régióban Magyarország nem tudta "először átvenni az első helyet", ugyanis a rendszerváltás óta szakadatlanul ott áll. Egyértelműbben: a GDP-arányos FDI a korai és gyors készpénzes privatizáció miatt a 90-es évek eleje óta Magyarországon a legmagasabb a visegrádi országok közül, és ez az elmúlt 25 évben nem változott, ezzel aligha kell újdonságként beszámolni 2015-ben. Már csak azért sem, mert amúgy a mutató 2012 és 2014 között 80% felettről 72% alá süllyedt.

Adódik, hogy akkor ezek szerint a miniszter a legutolsó tőkebeáramlási adatokra gondolhatott, vagyis arra, hogy 2014-ben mekkora volt a friss működőtőke-beáramlás. Ebben az értelemben viszont éppen az a helyzet, hogy mindez folyamatosan romlik. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az amúgy is gyengécske régiós tőkeimportban Magyarország még leszakadóban is van. A hazai folyamatokról nemrégiben be is számoltunk. Ennek lényegi megállapítása az volt, hogy valójában annyira kevés működőtőke jött be az országba, ami a válság legsötétebb éveiben volt csak jellemző. A be- és kiáramlások egyenlege (a kényszerű banki tőkepótlásokat leszámítva) egyenesen apasztja a Magyarországon működő tőkeállományt.

Szijjártó mert nagyot álmodni
Felmerülhet esetleg még az, hogy Szijjártó Péter az idei első negyedéves adatokra gondol, de sajnos az első negyedévben tovább romlott a helyzet. Az MNB legfrissebb fizetési mérleg jelentésében éppen csak diszkréten biztosít mindenkit arról, hogy nyugi, azért jött be egy kis FDI: "A külföldiek nettó közvetlentőke-befektetései 2015 I. negyedévében 0,4 milliárd euróval mérséklődtek, ami a külföldiek újrabefektetett jövedelmeinek kisebb emelkedése, és a tulajdonosi hitelek nagyobb mérséklődése mellett következett be. Az I. negyedévben is áramlott ugyanakkor FDI a gazdaságba: a nem rezidensek újrabefektetett jövedelmei és a részesedései emelkedését azonban ellensúlyozta a tulajdonosi hitelek 1 milliárd eurót meghaladó csökkenése. Így összességében a magyarországi nettó közvetlentőke a tranzakcióból eredően 0,4 milliárd euróval mérséklődött."

Az első negyedéves adatokra amúgy sem lenne elegáns hivatkozni, hiszen ezek még erősen becslésen alapulnak. Az így záródó utolsó négy negyedév adataiból pedig az látszik, hogy nem elsők, hanem továbbra is utolsók vagyunk a régióban a ki- és beáramlások egyenlegét tekintve.

Így tehát csak a fejünket vakarhatjuk, hogy vajon mire gondolhatott Szijjártó Péter, amikor valamiféle régiós első hely első ízben történő megszerzéséről beszélt. A valóság ugyanis az, hogy:
  • a teljes működőtőke állományunk (GDP-arányosan) a második helyen áll a régióban,
  • a visegrádi országok között viszont a rendszerváltás óta az első, tehát nem volt kit dicsőségesen megelőzni.
  • Ráadásul ez a pozíciónk inkább gyengülni látszik, mivel a GDP-arányos állományi mutatónk az utóbbi évek gyenge tőkebeáramlása miatt csökkent.
  • Méghozzá olyannyira csökkent, hogy - ha a kényszerű banki feltőkésítéseket nem számoljuk - Magyarországra alig érkezik működőtőke.
  • Ha a ki - és beáramlások egyenlegét is megvizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy ebben régiós utolsók vagyunk.


Úgy tűnik tehát, hogy a külgazdasági diplomáciánk legújabb sikersztorija ugyanúgy csak szavakban létezik, mint a keleti nyitás fantasztikus eredményei.
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Orbán Viktor Prága