Gazdaság

Kiderült, miért távozik Vida Ildikó a NAV éléről

Portfolio
Hétfő reggel érkeztek az első sajtóhírek arról, hogy Vida Ildikó mától nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke, mivel lejárt kéthónapos felmondási ideje. Délutánra az NGM hivatalosan is megerősítette a hírt. Közben kiszivárgott Vida levele a kollégáihoz, melyben többek között a személye elleni támadásokkal indokolja döntését.
Vida távozása nem meglepő azt követően, hogy az elmúlt hetekben több kormányzati politikus is belengette leváltását. Varga Mihály és Lázár János is utalt arra, hogy hamarosan új vezetője lehet az adóhatóságnak. A 444.hu cikke szerint a kéthónapos felmondásai idő hétfőn járt le, ezért az elnök átadja jogkörét Varga Árpád elnökhelyettesnek. A lap megjegyzi: különösen érdekes, hogy nem jelentették be a felmondást miközben Vida Ildikó széke tavaly ősz óta, az amerikai kitiltási botrány óta inog.

Hétfőn az Index is úgy értesült , hogy Vida két hónapja önként kérte a felmondását, így hétfőtől nem ő vezeti az adóhivatalt. Hivatalos megerősítés csak délután érkezett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) részéről. Elismerik azt, hogy már két hónapja lemondott az elnök, az új elnök kinevezéséig Dr. Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt.

A minisztérium közleménye egyébként már magában érdekes, hiszen egy szót sem ejtenek a kitiltási botrányról, viszont hosszan méltatják Vida Ildikót. Az is kiderül, hogy a struktúraátalakításig elnök nélkül működik majd a szervezet, azonban érdemes teljes terjedelemben idézni a közleményt:

"Sajtóközlemény Dr. Vida Ildikó 2015. május 20-án benyújtotta lemondását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöki tisztéről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyáról Orbán Viktor miniszterelnöknek. A törvény értelmében a kormánytisztviselők lemondási ideje két hónap, tehát a mai nappal Vida Ildikó elnöki jogviszonya megszűnik. Az új elnök kinevezéséig Dr. Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt. A magyar gazdaság korszakhatárhoz érkezett, az egyensúly megteremtése után tartós növekedési pályára állt. A cél immár nem a válságkezelés, hanem a gazdasági növekedés ütemének erősítése. A Vida Ildikó vezette Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendkívül komoly szerepet vállalt az államháztartási egyensúly megteremtésében. A NAV 2010-ben kinevezett elnöke sikeresen vonta össze az Adó és Pénzügyi Ellenőrző Hivatalt és a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságát. Vezetése alatt az elmúlt években jelentősen nőttek az adóbevételek, jelentősen csökkent a feketegazdaság aránya. Új ellenőrzési eszközök indultak el, többek között az online pénztárgépek kiskereskedelmi használata, valamint az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER). A Nemzeti Adó és Vámhivatal munkatársainak munkája jelentős mértékben hozzájárult az államháztartás stabilitásának megteremtéséhez. Az előttünk álló gazdasági korszakhoz megváltozott szerkezetű adó- és vámhivatalra van szükség. Az adózás rendjének megújításáról szóló terveket az Államreform Bizottság már több alkalommal tárgyalta. A kormány a jelenleginél feladatorientáltabb, ügyfélbarátabb adóhivatalt kíván létrehozni, amely jobban illeszkedik a gazdaság új szerkezetéhez. Az új elnök kinevezésére az átalakítást érintő legfontosabb döntések meghozatala után kerül sor. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezúton is megköszöni Vida Ildikónak elnöki feladatainak ellátását, további munkájához sok sikert kíván."

A Magyar Nemzet megszerezte a NAV elnökének levelét, melyet kollégáinak írt, és megerősíti benne, hogy május 20-án benyújtotta lemondását.

Lemondásomhoz az elmúlt 5 év folyamatos küzdelmei, a tavaly október óta tartó kifejezetten személyemet, családomat érintő méltatlan és alaptalan támadások, a NAV szervezetét és személyi állományát alapjaiban érintő kormányzati elképzelések, valamint a NAV életpályára tett javaslatunk elutasítása vezettek

- fogalmaz levelében Vida.
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kobe bryant