Előfizetői tartalom

Mekkora devizatartalék elég?

Csáfordi Zsolt, Erasmus University Rotterdam
A gazdasági válság rámutatott a külső sérülékenység veszélyeire és ebből adódóan a nemzetközi devizatartalékok jelentőségére. A devizatartalék-megfelelés értékelésének nincs standard, mindenki által elfogadott módszertana, de a nemzetközi gyakorlat abban szinte egységes, hogy a befektetők a legtöbb feltörekvő ország tekintetében kiemelt figyelemmel kísérik a Guidotti-szabály teljesülését, ami szerint a devizatartalékoknak fedezniük kell az ország egy éven belül lejáró külföldi adósságát. A Guidotti-mutató népszerűségéhez hozzájárulhatott, hogy a tartalékok rövid külső adóssághoz viszonyított aránya korábbi vizsgálatok alapján jó válságelőrejelző mutatónak bizonyult. A nemzetközi gyakorlat sok esetben a Guidotti-szabályon felül egyéb mutatókkal kiegészítve értékeli a tartalék-megfelelést. Ezzel összhangban az MNB is a Guidotti-mutatót tekinti a legfontosabb indikátornak, emellett szükség esetén egyéb, a befektetők által gyakran használt mutatókat is figyelembe vesz a tartalék-megfelelés értékelése és az azt övező kockázatok beazonosítása során.

Devizatartalék-szabályok: változó világ. Cikkünkben áttekintjük, hogy a befektetők, nemzetközi intézmények milyen mutatók alapján értékelik az egyes országok devizatartalékainak nagyságát, tartalék-megfelelését. A globális pénzügyi válság kitörése rávilágított arra, hogy a befektetők elvárják elegendő devizatartalék tartását az esetleges pénzügyi sokkok kivédésére....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés