Gazdaság

Lázár: Orbán Viktor nem fogadta el Vida Ildikó felmondását

Portfolio
A keddi kormányülés alatt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Giró-Szász András kormányzati kommunikációs államtitkár tájékoztatják a sajtót.

Nem hátrálunk meg Brüsszellel szemben

Nem tervezzük, hogy meghátrálunk az Európai Bizottsággal szemben a kiskereskedelmi és dohányipari különadókkal kapcsolatban

- emelte ki Lázár. Hozzátette, hogy két lehetőségük van: vagy tárgyalásos úton rendezik a kérdést, vagy bírósági úton támadják meg a döntést, mivel szerintük a Bizottság nem hozhatott volna ilyet.

Nyugodjanak meg, többet fognak fizetni ezek a cégek, mint az eredetileg tervezett 40 milliárd forint volt. Annyival többet, ami elveszi majd a kedvüket attól, hogy feljelentsék Magyarországot

- mondta újságírói kérdésre Lázár. Hozzátette: az új adóév kezdetével számíthatnak a magasabb teherre az érintett cégek.

Kivándorlók vs. bevándorlók

A fiatalok munkanélküliségi rátája a 2009 végi 28 százalékról 20 százalék környékére csökkent, emellett a TÁRKI becslései szerint jelenleg 350-370 ezerre becsülhető a külföldön munkát vállalók száma, ami 80-100 ezerrel magasabb, mint 2010-ben - mondja Giró-Szász András. Hozzáteszi, hogy a legfrissebb, 2013-as adatok szerint 42 ezren mentek ki külföldre dolgozni és 36 ezren tértek haza. Lázár szerint nem kivándorlásról beszélhetünk, mivel ezek az emberek nem végleg hagyják itt Magyarországot. Emlékeztet arra, hogy a 2004-es csatlakozás előtt az emberek többsége számára fontos érv volt a belépés mellett az, hogy szabadon vállalhatnak munkát külföldön. A miniszter szerint ezt átmeneti lehetőségként használja a többség, majd hazatérve itthon alapítanak családot és költik el a kint megkeresett pénzt.

A mai nap végére 90 ezer lesz az idei bevándorlók száma

Lázár visszatér a bevándorlásra: elmondja, hogy a mai nap végére várhatóan 90 ezerre nő az idei bevándorlók száma, és a tapasztalatok szerint az év utolsó három hónapja mindig sokkal sűrűbb ebből a szempontból, vagyis még nem vagyunk túl a nehezén.

Nem sietnek az új NAV-elnök kinevezésével

Nem kell sietnünk, előbb a NAV átalakításának részleteit kell meghatároznunk, majd utána a feladathoz kell az ideális embert megtalálni - mondta Lázár arra a kérdésre, mikor lehet új elnöke az adóhivatalnak. Hozzátette, hogy a miniszterelnöknek semmilyen kifogása nem volt Vida Ildikó szakmai munkájával.

Orbán nem fogadta el Vida felmondását!

Vida Ildikó tavaly ősz óta többször felajánlotta lemondását, de a miniszterelnök arra kérte, hogy amíg a NAV átalakítására nem kerül sor, addig ne hagyja el állomáshelyét

- mondja Lázár. Most viszont a kormány elfogadja Vidának azt az álláspontját, hogy nem szeretne az átalakításban részt venni. A miniszter elmondása szerint azért nem kommunikálták két hónapig az elnök felmondását, mert májusban Orbán Viktor nem fogadta el a felmondást, most viszont elfogadta Vida álláspontját.

A fentiek alapján nem teljesen világos a helyzet, hiszen hétfőn arról volt szó, hogy letelt a két hónapos felmondási idő. Azonban ha nem fogadták el a felmondást, akkor a felmondási idő sem telhetett le. Így most nem tudni, hogy pontosan ki és mikor fogadta el a felmondást, ami már tény, hiszen hétfőn az NGM is bejelentette.

Nem kérünk a kvótából

Akkora terhelésnek van Magyarország kitéve, hogy örülünk, ha ezeken a problémákon úrrá tudunk lenni - indokolja a miniszter, hogy miért nem vállalt menekültkvótát Magyarország az EU-ban. Szerinte azok az országok, melyek tíz-húsz fős kvótát vállaltak ugyanolyanok, mintha semmit nem vállaltak volna, a mi álláspontunk legalább világos. Kiemelte, hogy más tagállamok is nyilatkoztak így, vagyis nem igaz, hogy Magyarország egyedül maradt volna.

Nem a falon, hanem az ajtón érdemes bejönni

Mi régi vágású emberek vagyunk, azt valljuk, hogy ha valaki valahova be akar menni, akkor az először kopogtat, és nem egyből a falat töri át. Vagyis nem a falon, hanem az ajtón érdemes bejönni

- mondja Lázár arra utalva, hogy azok, akik tényleges háború vagy katasztrófa elől menekülnek, továbbra is számíthatnak befogadásra.

Itt vannak a kerítés részletei!

A horgonyzott kerítés másfél méterrel lesz a földbe ásva, majd a föld felett 3 méteres magasságba nyúlik majd fel, amit egy 50-70 centiméteres NATO-drót tetéz majd, vagyis összességében egy közel négy méteres határzár lesz. Lázár szerint a hasonló megoldások eddig mindenhol jelentősen csökkentették az illegális bevándorlók számát. Emellett megerősítette, hogy vizsgálják, hogy az illegális bevándorlás hogyan tehető bűncselekménnyé.

Nem várhat novemberig

A kormány döntése alapján a legrövidebb határidőn belül meg kell épülnie a 175 kilométeres kerítésnek, ezzel nem várhatunk hónapokig - mondja a miniszter. Eddig arról szóltak a hírek, hogy novemberre lehet kész a beruházás, de ez most minden bizonnyal felgyorsul. Lázár elmondta, hogy 980 négyzetkilométert vesz igénybe a kerítés a magánterületekből, ezért egyrészt az építéskor egyszeri díjat, másrészt pedig rendszeres használatba vételi díjat fizet majd a magyar állam. A határzár a magyar oldalon lesz, ahogy arról már lehetett hallani.

A kerítés volt a fő téma

A mai kormányülés legfontosabb kérdése az ideiglenes határzár volt, melynek megtárgyalása a vége felé közeledik - hangsúlyozza Lázár. Hozzáteszi, hogy tegnap ismét rekordot döntött a bevándorlók száma, így az év egészében a korábban várt 150 ezerrel szemben 200-250 ezer lehet a teljes szám, de akár a 300 ezret is elérheti ez. Hozzátette, hogy már az EU illetékesei is megértik, hogy Magyarország a legveszélyeztetettebb országok közé került ebből a szempontból.

Még tart a kormányülés

Épp a kormányülésről jöttünk és oda is megyünk vissza - emeli ki Giró-Szász. Lázár azzal kezdi, hogy legközelebb augusztusban lesz Kormányinfo a mai eseményt követően.

Kivételesen kedden szólal meg Lázár

Lázár János már a múlt héten közölte, hogy az eddigi csütörtöki sajtótájékoztatók helyett ezúttal kivételesen kedden tartanak Kormányinfót, mivel ma volt kormányülés. A Kormányinfo mottója szokás szerint "Mit miért tesz a kormány?", vagyis a mai ülésen született döntések magyarázatára számíthatunk. A hamarosan kezdődő eseményről élőben tudósítunk.

BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
német200117