Gazdaság

Rengeteg dolgozó hagyta ott a NAV-ot

Portfolio
Rendkívül súlyos szakemberhiánnyal küzd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, tavaly egy teljes régiónyi ember hagyta el az adóhatóságot - írja a Figyelő, egy a NAV által a Nemzetgazdasági Minisztériumnak készített feljegyzésre hivatkozva. A létszámcsökkenés a dokumentum szerint az alacsony béreknek köszönhető, mivel még mindig késik a pénzügyőrök bérrendezése.

Csúszik a bérrendezés

A dokumentumban az elvándorlás okaként az alacsony béreket említik meg a lap szerint. Vida Ildikó hétfőn leköszönt NAV-elnök a munkatársainak írt levelében állítólag a NAV-os életpályamodell késlekedésével indokolta távozását.

Az adóhatóság munkatársai ugyanis kimaradtak a bérrendezés első köréből. Az új Hszt., vagyis a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény bár a NAV-ra is vonatkozik, az illetmények terén pont nem. A NAV-os dolgozók bérére ugyanis speciális szabályok vonatkoznak, másként állapítják meg a fizetésüket, mint a köztisztviselőkét vagy a hivatásosokét. A Figyelő szerint a NAV-osok fizetése most 70-160 ezer forinttal marad el a más hivatalokban dolgozók illetményétől.

Elvileg a pénzügyőröknek most júliustól emelkedett volna a bére a hivatásosokhoz hasonlóan, de erre végül nem került sor. Most a legújabb tervek szerint erre fél évvel később, 2016 januárjában kerülhet sor, az ezt lehetővé tevő törvényjavaslat pedig elvileg szeptemberben kerülhet a parlament elé.

A NAV vezetősége azon az állásponton volt a Figyelő szerint, hogy az adóhatósági dolgozók és kormánytisztviselők ügyét együtt kellene kezelni, ezért is írták az NGM-nek készített feljegyzésben, hogy csak az egységes NAV-életpályamodell fogadható el számukra. Az Figyelő szerint a feljegyzésben az is szerepel, hogy "minden más megoldás a NAV működésébe vetett kormányzati bizalmat kérdőjelezi meg". Indoklásuk szerint a hatékony együttműködés belső bérfeszültség mellett nem tud megvalósulni, ezért biztosítani kell, hogy az azonos jellegű tevékenységet ugyanolyan körülmények között ellátó munkatársakat azonos szintű bérfizetésben részesítsék.

Súlyos a szakemberhiány

A NAV állítólag jelezte a minisztériumnak, hogy egyre komolyabb problémát jelent a megfelelő utánpótlás biztosítása és a szakemberek megtartása.

A dokumentum szerint 2014-ben annyian távoztak az adóhatóságtól, mint amennyien a nyugat-dunántúli régió adóztatási szervénél dolgoztak - írja a hetilap.

A Figyelő forrásai elmondták, hogy az elvándorlási hullám közepette például sok adónyomozó korábbi munkáltatójához, a rendőrséghez próbál visszakerülni, azonban a legnagyobb elszívó erőt a versenyszféra jelenti. Úgy tudják, legnagyobb hiány a középkorú szakemberekből van, miközben sok a fiatal és a nyugdíj előtt lévő kolléga. A munkaerő hiánya leginkább a fővárosban és Pest megyében jellemző a lap információi szerint.
Katona Bence Hiventures
IMG_20191017_163000
kulfoldi piaci terjeszkedesi tapasztalatok panelbeszelgetes
Frankfurti tőzsde
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
kulfoldi piaci terjeszkedesi tapasztalatok panelbeszelgetes