Gazdaság

Náluk éppen a hiperinfláció kopogtat az ajtón

Portfolio
Venezuelában már pusztán egy ezredét éri a pénzük az 1999-es értékének. A fekete piaci árfolyam mostanra pedig a százszorosára rúg a hivatalos árfolyamnak, ami mellett ráadásul hiperinfláció fenyegeti az országot. Mi lehet még ennél rosszabb?
Minden újságírói túlzás nélkül gazdasági katasztrófáról beszélhetünk Venezuelában: az ország fizetőeszköze, a bolívár mostanra annyira elértéktelenedett, hogy a hivatalos árfolyamának csak a százszorosáért hajlandóak devizát adni érte cserébe. Az ország ráadásul teljesen kezd kifogyni a devizatartalékokból, a költségvetési hiányát pedig immár pénznyomtatással fedezi a kormányzat - írja az Economist.

Az ország ilyen körülmények között a hiperinfláció, vagyis a teljes piaci összeomlás határán áll: az infláció jelenleg éves alapon 120 százalékon áll, de az árak dinamikája annyira erőteljes, hogy ez a szám az év végére már 200 százalék lehet.

Persze a helyzet az, hogy egészen pontosan nem is tudjuk, hogy miként alakulnak az árak, az ország jegybankja ugyanis mostanra felhagyott a számok közzétételével.

A kormányzat azzal próbál védekezni, hogy erőteljes árszabályozással él, de mindez persze csak tovább ront a helyzeten. Az árakba való beavatkozás ugyanis ellehetetleníti a helyi termelést, aminek hatására a gyárak ma már feles kapacitáson üzemelnek (mekkora visszaesés lehet ebből?). Az élelmiszerek kétharmada pedig így importból érkezik, amik egyre inkább megfizethetetlenek az elértéktelenedő pénzük mellett.

Venezuela tehát a rendkívül szomorú példája annak, hogy ma is képes még egy ország teljes gazdasági összeomláson keresztül menni.

parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
parlament