Előfizetői tartalom

Váratlanul leértékelte a jüant Kína (2.)

Portfolio
Miután a hétvégi adat szerint hatalmasat esett a kínai export éves alapon, kedd hajnalban váratlanul 2%-kal lényegében leértékelte a jüant a kínai jegybank, hogy áttételesen így is segítse a kiviteli szektort. A lépést "egyszeri leértékelésnek" nevezte közleményében a jegybank és a jüan a dollárhoz képest a kereskedési sáv közepének eltolása miatt most valóban mintegy 1,9%-kal gyengébb, mint tegnap éjszaka volt.

A kínai jegybank indoklása szerint Mivel Kína áruforgalmi egyenlege továbbra is relatív nagy többletet mutat, a jüan reáleffektív árfolyama továbbra is viszonylag erősnek mondható a többi globális devizához képest és eltér a piaci várakozásoktól. Emiatt szükséges, hogy tovább javítsuk a jüan kereskedési sáv középpontja árazását azért, hogy összhangba kerüljön...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés