Gazdaság

Óriásit ugrott a magyar államadósság a görögök miatt

Portfolio
Március végéről június végére 5,3%-kal esett a forint az euróval szemben, ez pedig nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a második negyedév végére 2%-ponttal 79,6%-ra visszaugrott a magyar államadósság a GDP arányában - derült ki az MNB ma közzétett előzetes adataiból. Ha jobban megnézzük, hogy miért esett a második negyedév utolsó napjaiban a forint, akkor rögtön eszünkbe juthatnak a görögök, akik azokban a napokban dobták be a mentőcsomag kemény feltételeiről a népszavazási ötletet. Az ugyanis megugrasztotta a Grexit esélyét, így ez a régiós devizákat is negatívan érintette. A második negyedévben ez az árfolyam-hatás 508 milliárd forinttal ugrasztotta meg az államadósságot, további 397 milliárd forinttal pedig a nettó hitelfelvétel járult ehhez hozzá. Utóbbiból a Magyar Fejlesztési Banknak a Budapest Bank állami megvásárlásához nyújtott hitele 195 milliárd forintot tett ki. Ha már a költségvetési adatoknál járunk: extrém alacsony számot is látunk az MNB adatai között: az utóbbi egy év GDP-jéhez képest mindössze 1%-os volt a büdzsé hiánya.
A Magyar Nemzeti Bank által ma közzétett előzetes második negyedévi pénzügyi számlák statisztika szerint 2%-ponttal 79,6%-ra visszaugrott a GDP arányos adósságráta, ami a tavalyi harmadik negyedév vége óta a legmagasabb. A nettó adósságráta viszont 1,5%-ponttal 71,2%-ra süllyedt.

Óriásit ugrott a magyar államadósság a görögök miatt
Amint az alábbi ábrán látjuk: a forint március végén még viszonylag erős szinten, 300 körül ingadozott az euróval szemben, majd ahogy egyre nőtt a feszültség a görög válság miatt (illetve ahogy haladt újra az MNB a kamatcsökkentések útján), elkezdett gyengülni a forint és június végén a görög hírekre átmenetileg 315 körülig esett. Éppen ez volt az újabb magyar államadósság mutató készítésének időpontja, így tehát a görögök számlájára a 79,6%-os rátából sokat írhatunk. Az MNB adatai szerint idén június végén az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága 25 881 milliárd forintot tett ki, a nettó tartozás pedig 23 132 milliárd forint volt.

Az év hátralévő részére nagy kérdés, hogy ez a 79,6%-os adósságráta jelentősen (értsd 2-3%-pontnál nagyobb mértékben) tud-e süllyedni. Az OTP Elemzési Központ friss kalkulációi szerint egyébként ez nem várható, sőt megsértheti a kormány az alkotmányos adósságszabályt is, mert az MNB Önfinanszírozási programja annyi plusz adósságelem kibocsátását vonhatja maga után, hogy mindez ide vezethet. Az adósságkezelő háza tájáról egyébként éppen ma jelent meg egy friss információnk:

Óriásit ugrott a magyar államadósság a görögök miatt
Az MNB statisztikájának további fontos mutatója, hogy az államháztartás nettó finanszírozási igénye az idei második negyedévvel zárult egy év során mindössze a GDP 1%-át tette ki, ami rendkívül alacsony, példátlan hiánymutatónak számít. Ez egyúttal jócskán növeli annak esélyét, hogy a kormány idén tartani tudja a 2,4%-os államháztartási hiánycélt, ahogy azt egy mai lapjelentés szerint az NGM meg is erősítette. További jó hír, hogy az MNB most 1,9%-ról 1,7%-ra lefelé módosította az első negyedévre vonatkozó ilyen deficit adatot is.

A rendkívüli módon javuló alap költségvetési mutató (ami nagyon szorosan követi a csak jóval később rendelkezésre álló eredményszemléletű hiány adatot) mellett az is szembetűnő, hogy a magyar háztartások továbbra is extrém mértékben megtakarító üzemmódban élnek, hiszen az utóbbi 4 negyedéves GDP-hez képest a megtakarításaik 7,7%-ra (2502 milliárd forintra) kapaszkodtak fel, ami 16 éves csúcsnak számít. A két szektor nettó megtakarítási pozíciója tehát bőséges megtakarítási bázist adna a harmadik szektornak, a vállalatoknak a beruházásokra, de például az NHP adataiból, illetve a vállalati hitelezési MNB-s számokból is azt látjuk, hogy ez nem igazán pörög, így tehát továbbra is masszív adósságleépítő üzemmódban van a magyar gazdaság a negyedik szektor, a külföld felé.

A nemzetgazdaság szektorait teljes körűen bemutató, 2015 második negyedévére vonatkozó pénzügyi számlákat október 1-jén teszi majd közzé az MNB.

Óriásit ugrott a magyar államadósság a görögök miatt
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
D__AS20191023038