Előfizetői tartalom

Tényleg rendkívüli, ami itthon történt az elmúlt 5 évben?

Portfolio
Emlékszünk még az 5-7%-os magyar inflációra és a hasonló mértékű költségvetési, illetve folyó fizetési mérleg számokra a GDP arányában? A brutális többletet mutató fizetési mérleg adatok, illetve a ma közzétett, újra nulla százalékos magyar infláció mellett hajlamos az ember azt gondolni, hogy valami extrém mértékű változáson van túl Magyarország, részben a rezsicsökkentés hatására. Ez persze önmagában igaz is részben, de ha nemzetközi perspektívába helyezzük ezeket a folyamatokat, akkor rögtön beláthatjuk, hogy a magyar út, a magyar kiigazítás ezen makroszámok alapján mégsem nevezhető rendkívülinek.

Ha ugyanis megnézzük a Standard Bank havi ábrakészletében található alábbi első ábrát, azt látjuk, hogy még a rezsicsökkentéssel megtámogatva sem vezeti a legnagyobb inflációcsökkenést felmutató feltörekvő országok listáját Magyarország (a 2010-2014 közötti átlaghoz képest mekkora csökkenés várható 2015-2016 átlagában). A rangsort a románok, illetve az indiaiak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés