Gazdaság

Lázár személyi változásokat jelentett be

Portfolio
Ezúttal is számos fontos témát érintett Lázár János a 24. Kormányinfón. A menekültkrízis kapcsán úgy vélekedett, hogy ez egy szervezett akció Magyarország ellen. Az osztrákok tegnapi kijelentése (ha a magyar megoldás a kerítés, akkor inkább engedjük a menekülteket) új helyzetet teremtett, a kormány ezt a "korridort" most értékeli. Szerinte a kvótarendszer Németország imperialista javaslata. A paksi beruházással kapcsolatban közölte: jövő héten a versenyjogi biztossal találkozik Brüsszelben. Tájékoztatása szerint Orbán Viktor elkezdte a minisztériumok teljesítményének értékelését, Lázár János is értékelte saját államtitkárainak munkáját és döntéseket hozott.

A szlovén határon is kerítés

A szlovén határon is szükséges és elkerülhetetlen a kerítés építése - fejtette ki az RTL Klub kérdésére Lázár János. A csatorna úgy tudja, hogy megkezdődtek az előkészületei a kerítés építésének ezen a szakaszon is. Az MTI helyszíni tudósítója pedig csütörtök délután arról számolt be, hogy a magyar-szlovén határszakaszon is megkezdődött csütörtökön a gyorstelepítésű drótakadály elhelyezése. A Tornyiszentmiklós-Pince határátkelőnél, az M70-es autóút és a szlovén A5-ös autópálya csatlakozásánál, illetve az attól néhány száz méterre lévő régi közúti átkelőhelynél a rendőrség és a honvédség is tevékenykedik. A helyszínen vannak az utak oldalára állítva a kerekeken mozgatható acélkapuk, a katonák a pengésdrótot húzzák ki a zöldterületen, háromsoros elrendezésben. A forgalom mindkét határátlépési ponton zavartalanul folyik, a járművek a ki- és belépő oldalon egyaránt folyamatosan tudnak haladnak.

Volkswagen-botrány

Nem tervezünk ilyen vizsgálatot - válaszolta arra a kérdésre, hogy tervez-e a Volkswagen-botrány kapcsán a kormány vizsgálatokat. A gyár sorsa kifejezetten fontos a kormány számára, mivel az egyik legnagyobb munkáltató. Abban vagyunk érdekeltek, hogy mihamarabb rendeződjön az ügy. Nem fogja hátrányosan érinteni a magyar gyárat a botrány, ez a személyes véleményem. Véleményem szerint az egész autóiparra kihat ez - fogalmazott.

Óriási a nemzetbiztonsági kockázat

Az egy hónapja folyik Európa határainál, annak óriási nemzetbiztonsági kockázata van - jelentette ki Lázár János. A magyar titkosszolgálatok előrejelzése bebizonyosodott, terroristák is jöhetnek a menekültek között - magyarázta. A magyarok nem akarnak senkit sem befogadni, aki nem magyar - utalt felmérésekre a tárcavezető. A menekültstátuszért folyamodók közel fele 18-35 év közötti férfi - emelte ki Lázár, aki megemlítette a svéd tapasztalatokat. A kontroll nélküli bevándorlás következménnyel jár - figyelmeztetett.

Dohányellátó

Augusztusban kapott a kormány kérdéseket a pilot eljárás keretében a központi dohányellátóról. A válaszadás folyamatban van - válaszolta Lázár János. A dohánykülönadó, élelmiszerlánc felügyeleti díj és a paksi ügy - ezekről fog beszélni jövő héten Lázár János a versenyjogi biztossal.

Lesz új egészségügyi államtitkár?

Folyamatban van a döntés. A személyi kérdéseket október elejéig akarja lezárni a kormány - mondta.

Nem lesz több ilyen Kormányinfo?

Rogán Antal minisztériumához fog tartozni a politikai kommunikáció és kormányzati kommunikáció. Az ő döntése, hogy a jövőben igényt tart-e erre a tájékoztatóra. Ha igen, akkor szívesen vállalom - válaszolta egy másik kérdésre Lázár János.

Lezárják a horvát határt?

A miniszterelnök ma délután emiatt is hívta össze a nemzetbiztonsági kabinet ülését. Hozzátette azonban a miniszter: már nem csak a magyar kormányon múlik, az osztrákok véleményét is kikérjük.

Változások a kormányban

Kedd reggel Orbán Viktor elkezdte a minisztériumok, miniszterek teljesítményének értékelését, így az államtitkárok munkáját is értékelték, értékelik. Lázár János is értékelt miniszterként. A következő döntéseket hozta Lázár János: Bódi Gábor helyettes államtitkár munkáját megköszönte, a két feladatát teljesítette. Nobilis Márton munkáját is megköszönte, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöke távozik. A feladata az volt, hogy felállítsa ezt a hivatalt, és a 25 milliárd forintos közbeszerzést lebonyolítsa, ezt teljesítette. A továbbiakban közbeszerzési területen fog dolgozni Nobilis Márton. A kommunikációs hivatal a jövőben már nem a Miniszterelnökség része lesz. L. Simon László államtitkár marad. Ez váratlan fordulat Lázár János kommentárja szerint. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy L. Simon eddig miniszter-helyettes volt. Csepreghy Nándort (jelenlegi fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárt) a Miniszterelnökség államtitkárává, miniszterhelyettessé nevezik ki október elsejétől. Az MTI közben arról tájékoztatott, hogy legkésőbb október második felében megalakuló Miniszterelnöki Kabinetirodának várhatóan három államtitkára lesz. Egy közigazgatási, egy parlamenti - ezt a posztot minden bizonnyal Dömötör Csaba jelenleg kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár kapja -, valamint egy kommunikációs államtitkára, amelyre felmerült Giró-Szász András neve, aki jelenleg is betölti ezt a tisztséget a Miniszterelnökségen. Giró-Szász András kormányszóvivő a tájékoztatón ezzel kapcsolatban elmondta: még nem beszélt erről Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Kifizettünk 8200 milliárdot

A magyar kormány kifizette a mai nappal a 8200 milliárd forintos uniós támogatást, amit vállalt. Csak szeptemberig év elejétől 1400 milliárd forint kifizetése történt meg. 400-600 milliárd forintnyi árfolyamnyereség áll még rendelkezésre, amit még ki tud fizetni a kormány - mondta. Vagyis végül 8800 milliárd forint kerülhet kifizetésre az előző 7 éves uniós ciklus keretében. 200 ezer munkahely jön ezzel létre a fejlesztési ciklussal. Az államkassza 1100 milliárd forintot keresett. Az utóbbi években a növekedés egytizedét adta az uniós forrás kifizetése.

Paks II.

Tegnap Bécsben a Paks II. ügyében közmeghallgatást szervezett a kormány, mintegy 100 fő részvételével. Professzionális szervezés volt az osztrák hatóságok véleménye szerint - ismertette Lázár. A közmeghallgatás 7,5 órán keresztül zajlott, higgadt és nyugodt eszmecsere volt. Erről részletesen itt írtunk. Ők nem támogatják ezt, de a vita normális keretek között zajlott - ismerte el. Jövő héten Brüsszelben tárgyal Margrethe Vestager versenyjogi biztossal a paksi projekt ügyében Lázár János. Eddig Brüsszel nem akadályozta a projektet - emlékeztetett. Tisztázni fogjuk a versenyjogi kérdéseket, és betartjuk a közbeszerzési szempontokat - emelte ki.

Nem az a kérdés, hogy lesz-e paksi kapacitásbővítés, hanem hogy hogyan lesz

- húzta alá.

Földet a gazdáknak program

Fél 4-kor befejeződik a mai tájékoztató. De előtte még a Földet a gazdáknak programról beszél Lázár János. 100 éve dilemma, hogy Magyarországon a földterületekből származó haszon kihez kerüljön. Érthetetlen az ellenzéki pártok tiltakozása - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A törésvonal a nagybirtok-kisbirtok ellentéten húzódik - vélekedett Lázár, aki ezt követően a program részleteiről beszélt. Ma 105 ezren végeznek élethivatásszerűen ilyen tevékenységet. Ez rendkívül kevés. Ezt növelni kell az állami földek bevonásával - részletezte.

Többszáz milliárd forintos bevételt csak fejlesztésre fordíthatja Magyarország. Erre külön alapot hoz létre a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Új helyzetet teremtett az osztrák kancellár

Az osztrák kancellár nyilatkozata súlyos kijelentés. Ezt a magyar kormánynak mérlegelnie kell, még akkor is, hogy ha felelőtlen - mondta Lázár János arról az osztrák nyilatkozatról, hogy ha a magyar megoldás a kerítés, akkor inkább engedjék át regisztrálás nélkül a menekülteket. Az osztrák nyilatkozatról itt írtunk bővebben. Lázár veszélyesnek gondolja az osztrák kancellár nyilatkozatát. Nekünk egy tapasztalatunk van: ha felállítunk egy biztonsági határzárat, mögé katonákat teszünk és alkalmazzuk az új szabályokat, akkor a külső határ megvédhető. Ha ez nem kell Európának és erre nincs szükségük az osztrákoknak, akkor ennek következményeit nekik kell viselniük - jelentette ki.

A magyar javaslatok

Az Orbán Viktor által felvetett menekültügyi javaslatokról szólva Lázár elmondta: a menekülteket és bevándorlókat külön kell választani. A biztonságos országokat pedig egységesen kell meghatározni. Pénzügyi támogatást kell nyújtani a válságrégióknak. A miniszterelnök arról tájékoztatta a kormány tagjait, hogy ezek a magyar javaslatok sok esetben célt értek. Egyet nem fogadtak el a vezetők, Görögország határainak védelmével kapcsolatosan. Erőket kell a görög határokhoz vezényelni a magyar álláspont szerint. A görög miniszterelnök azonban a magyar kormány javaslatát elutasította. A probléma így továbbra sincs megoldva. Ezért több százezren jönnek majd Macedóniába, Horvátországba és Szerbiába, majd Magyarországra - magyarázta. Megismételte: a magyar hot spotok felállítását a kormány továbbra is elutasítja. A tegnapi uniós csúcs elvárásként fogalmazta meg: minden uniós tagállamnak be kell tartania a dublini egyezményt, így Horvátországnak is regisztrálnia kell a menekülteket. Biztos vagyok benne, hogy a horvát kormány ezt be is tartja - mondta.

Nekünk miért kellene befogadnunk?

Ha valaki a munkaerőpiaci problémáit azzal akarja megoldani, mint Németország, hogy menekülteket fogad be, akkor ebből hogyan következik, hogy bármely más magyar város is fogadjon be menekülteket. Mindenkinek a szíve joga a befogadás kérdése. Miért kell nekünk befogadnunk azért, mert Németország mindenképpen befogadást akar eszközölni - vetette fel a magyar kormány álláspontját. A kvótarendszer tipikus morális imperialista javaslat. Németország ráerőlteti döntését másokra - vélekedett a keddi belügyminiszteri ülés eredményeiről a tárcavezető. De korai lenne még megtámadni a döntést jogi úton - fűzte hozzá. Bejelentette: Országgyűlési vitát kezdeményez a kvótarendszerről a kormány, amely szeretné megismerni az ügyben a parlamenti pártok véleményét mielőtt határoz arról, hogy bíróságon támadja-e meg az uniós kvótadöntést.

Menekültkrízis: új rekord

Azzal kezdte, hogy tegnap több mint 10 ezer menekültet fogott el a rendőrség, ami új rekord. Erről itt írtunk külön cikkünkben. 242 ezer feletti illegális bevándorló lépte át az ország határát szeptember 23. éjfélig - ismertette a friss adatokat Lázár. Ez minden tekintetben új csúcs. Nyilvánvaló, hogy szervezett akcióról van szó - jelentette ki. Az utaztatók és szervezők a szerb-magyar határzár felállításával megváltoztatták az útirányt - mondta.

Ez egy szervezett akció Magyarország ellen - nyomatékosította. Ahol üres hely van, oda szervezik rá a bevándorlókat. Titkosszolgálati információk ezt megerősítik. Optimista verzió szerint a csempészek szervezik, rosszabb esetben az országok is részt vesznek ebben - tette hozzá.

174 ezren kértek menekültstátuszt - ismertette a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki ezt követően a hadsereg és a rendőrség fontos szerepére tért rá. A hadsereg fegyvertelen emberek ellen nem használ fegyvereket - mondta.

A fizikai határzár és a jogi határzár összességében alkalmas arra a rendőrök és katonák segítségével, hogy Magyarország megvédje a határait. Ez a döntés jó döntés volt

- védte a kormány intézkedéseit a miniszter.


Elkezdődött

Lázár János a tájékoztató elején elnézést kért a késésért. Azért csúsztak a kezdéssel negyed órát, mivel Orbán Viktor miniszterelnök gépe nemrég szállt le Brüsszelből.

Délután 4-kor nemzetbiztonsági kabinetülést hívott össze a kormányfő

- mondta Lázár. Itt tájékoztatást ad bajorországi és brüsszeli tárgyalásairól, és szó lesz a magyar-horvát határszakasz védelméről is.


Lázár János megint elmagyaráz mindent

A korábbi tájékoztatók alapján biztosan állíthatjuk: téma lesz a menekültkrízis, a szerdai uniós csúcs eredményeiről, a kormány átalakításáról, Rogán Antal új minisztériumáról.Merkel Amerika és Oroszország segítségét kérte

Alig ért véget csütörtök hajnalban a brüsszeli uniós csúcstalálkozó, Angela Merkel német kancellár reggel már Berlinben szólalt fel a parlamenti képviselők előtt. Azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok, Oroszország és a Közel-Kelet segítségére van szükség a menekültválság kezeléséhez. Tovább a cikkhez

Menekültkrízis: ilyen adatot még sosem láttunk

Szerdán 10 046 menekültet fogott el a rendőrség, ami az eddigi adatok alapján új napi csúcsot jelent. Tovább a cikkhez

Átment 5 javaslat Orbán 6 pontjából?

A menekültválság megoldására irányuló hat pontjából öt célt ért, a görög határ közös európai ellenőrzésére azonban nem látott készséget és akaratot - közölte a menekülthelyzet áttekintésének szentelt rendkívüli EU-csúcsot követően a magyar kormányfő, aki ismét konstatálhatta, hogy osztrák kollégájával nem értenek egyet a magyar déli határon épült kerítés kérdésében - számol be a BruxInfo. Tovább a cikkhez
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352