Gazdaság

Mégiscsak kamatot vágott a jegybank

Portfolio
Holnapi hatállyal 25 bázisponttal eltolja az egynapos betéti és hitel kamatlábak által megformált jegybanki kamatfolyosót a jegybank - jelentette be Nagy Márton, az MNB alelnöke.
Az önfinanszírozási program lépéseiről, illetve a jegybanki eszköztár változásairól tart háttérbeszélgetést Nagy Márton MNB-alelnök.
  • A bankok dicséretet érdemelnek, mert a kéthetes betétből az elmúlt hónapokban már elkezdtek elmozdulni az államkötvények irányába.
  • Ugyanakkor a pénz egy része inkább az egynapos (overnight) piac irányába áramlik, hiszen ott is realizálhatna 0,35%-os kamatot, mivel a kamatfolyosó az irányadó 1,35%-os kamat körül ±1%pontos tartományban van. Ennyi a három hónapos DKJ hozama is, vagyis nagy a csábítás, hogy a likvidebb formát válasszák.
  • Ezt az ösztönzést most a jegybank gyengíti, hiszen a kamatfolyosó aszimmetrikus lesz, vagyis az 1,35% körül 0,1% és 2,1% között lesz, vagyis az overnight betéti kamat 0,1%-ra süllyed.
  • Az így kialakult hozamkülönbözettől a jegybank azt várja, hogy a bankok nem halmoznak majd fel annyi overnight betétet.
  • Változik a fedezett hiteleszköz is. Ez a bankok számára kínált likviditásnyújtó eszköz ezentúl nem kéthetes, hanem egyhetes futamidejű lesz, illetve a hat hónapos helyett három hónapos eszköz lesz a jegybanki eszköztárban. Az árazás kedvezőbb irányba mozdul, az egyhetes hitel kamata az alapkamat +0,5% helyett alapkamat +0,25% lesz.
  • Ettől azt várja a jegybank, hogy segítheti a bankokat a likviditáskezelésben azok után, hogy a jegybanki irányadó eszköz, a kéthetes betét helyett a háromhónapos betét lett, ami szintén óvatosabb likviditáskezelésre, nagyobb O/N állomány tartására ösztönözhetné a bankokat.
  • Nagy Márton azt is elmondta, hogy a kötelező tartalékrendszer átdolgozásán is gondolkodnak. Az Európai Központi Bank felé fog mozdulni a gyakorlat. (Ott egy ráta van, nem kettő.)
  • Az önfinanszírozási program hatására már most is elkezdett zsugorodni a jegybankmérleg, és hosszabb távon is csökkenni fog a sterilizációs állomány.
  • A kamatfolyosó további módosítása is lehetséges, amennyiben a célját nem éri el, de Nagy Márton nem kívánta értékelni annak a lehetőségét, hogy negatívba csússzon az egynapos kamat.
zöldpártok bern svájc tüntetés
BÉT
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
zöldpártok bern svájc tüntetés