Gazdaság

Szerbia lezárta a határait a horvát kamionok előtt

MTI
Szerbia megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók belépését az ország területére, miután szerda éjfélkor lejárt a horvát határzár feloldására adott belgrádi ultimátum.
Az ellenintézkedésekről a határidő lejárta után tájékoztatta újságírókat Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a Belgrádot Zágrábbal összekötő autópályán fekvő Bajakovo-Batrovci határátkelőhelynél.

"Ettől a pillanattól fogva a szerb rendőrség nem fogja engedélyezni a határátlépést semmilyen, Horvátországban regisztrált, illetve az ebben az országban készült árut szállító teherautóknak" - jelentette be Stefanovic.

A tárcavezető szerint ez vonatkozik az összes szerbiai határátkelőre. A szankció a belgrádi kormányzati intézkedéscsomag első válasza Horvátország "gazdasági agressziójára". A tilalom nem érinti a személyforgalmat - tette hozzá.

Szerbia lezárta a határait a horvát kamionok előtt
Kamionok várakoznak a szerb-horvát határon, a Batrovci-Bajakovo határátkelőhely közelében 2015. szeptember 22-én. Veszteglő kamionosok mindkét irányban lezárták teherautóikkal a Belgrádot Zágrábbal összekötő autópályán lévő átkelőt, tiltakozva amiatt, hogy azt a horvát hatóságok kétnapi lezárás után csak részlegesen nyitották meg.
A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy Szerbia kész bármely pillanatban visszavonni az intézkedést, ha Horvátország az Európai Unió szabályai szerint fog eljárni, és engedélyezi nemcsak a Szerbiából, hanem más országokból érkező teherforgalom átjutását a határán.

Stefanovic szerint ezt a helyzetet gyorsan rendezni lehetne, de ha tartósan így marad, akkor a szerb kormány újabb intézkedéseket foganatosít. Felhívta a figyelmet arra, hogy Belgrád nem reagált a Zágrábban elhangzott sértegetésekre, és mindvégig megoldást keresett a válságra.

A Tanjug hírügynökség azt írta csütörtökre virradóra a Batrovciban lévő szerb határrendészekre hivatkozva, hogy a szerb tilalom életbe lépése óta a horvát hatóságok nem engedélyezik a belépést Horvátország területére azoknak, akiknek szerb útlevelük van. A Szerbiából érkező személygépkocsikat és autóbuszokat visszafordították a határról. Az egyik busz utasa azt mondta, azzal a magyarázattal fordították vissza őket, hogy nem léphetnek be az országba sem szerb rendszámú gépkocsik, sem szerb útlevéllel rendelkezők.

A Jutarjni List című horvát lap internetes felületén azt írta, hogy a brüsszeli uniós csúcson tartózkodó Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a szerb tilalom hallatán sajnálatát fejezte ki. "Sajnálom, ezek az intézkedések nevetségesek. Azt terveztük, hogy holnap megnyitjuk a határt, de így nem fogjuk" - mondta Milanovic.

A Közel-Keletről Szerbián át Horvátországba tartó migránsáradat miatt Zágráb a múlt héten lezárt a Szerbiával közös nyolc határátkelőhely közül hetet, majd hétfő éjféltől leállította a nyolcadik, a Batrovci-Bajakovo átkelőn a Horvátországba irányuló teherforgalmat is, ami miatt végeláthatatlan kamionsor alakult ki a határ szerb oldalán. Horvátország kedden részlegesen megnyitotta a határt, és csak a romlandó árut szállító kamionok áthaladását engedélyezte, ami felbőszítette a többi fuvarozót. A kamionosok kedd este teherautóikkal teljesen lezárták a határátkelőt mindkét irányban, és csak szerda délután oldották fel a blokádot a személyforgalom számára.

Aleksandar Vucic szerb kormányfő szerda éjfélig adott időt horvát kollégájának arra, hogy feloldja a határzárat, ellenkező esetben - mint mondta - Szerbia jogi, politikai és gazdasági ellenlépéseket foganatosít. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök válaszul arra figyelmeztette Belgrádot, hogy nem tud olyan, Horvátország elleni válaszintézkedéseket tenni, amelyek nem irányulnának egyben az EU ellen is, tekintettel arra, hogy Horvátország uniós tagország. Milanovic nevetségesnek nevezte Belgrád fenyegetéseit.
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kobe bryant