Gazdaság

Külföldi elemzők: nagyon megváltozott a világban a megítélésünk

Portfolio
Magyarország már megérdemelné a felminősítést, ennek csak az időpontja kérdéses - értett egyet a Portfolio Budapest Economic Forum konferenciáján Pasquale Diana, a Morgan Stanley és Vladimír Vano, a Sberbank vezető elemzője. Megváltozott a régiónk megítélése a piacon: most már sokkal ellenállóbb a sokkokkal szemben, mint korábban volt.

Indokolt-e pánikolni Kínával kapcsolatban?

Pasquale Diana, a Morgan Stanley vezető elemzője szerint megbízhatatlanok a hivatalos gazdasági adatok. A kínai kereskedelmi kapcsolatok nem jelentősek Magyarország számára, hiszen az export 1,5%-át teszik ki. A köztes árukat is figyelembe véve viszont elmondható, hogy a magyar áruk 5%-a köt ki Kínában, ami már jelentős arány Magyarország számára. A bizonytalanság megmarad továbbra is, romlani azonban nem fog a helyzet Diana szerint. Vladimír Vano, a Sberbank vezető elemzője felhívta a figyelmet, hogy a kínai részvénypiaci összeomlás előtt buborék képződött Kínában, különösen a hitelből finanszírozott lakáspiacon. A kínai részvénypiacok 26-os P/E mutatója irracionálisan magas volt, a buborékot a vállalati nyereségek visszaesése tűként pukkantotta ki. A kínai jegybank szerepe egyébként jóval nagyobb, mint amihez nyugaton hozzászoktunk, az új status quo pedig a folyamatos változás lett.

Mikor emel kamatot a Fed, és mi lesz a hatása?

A piacok korábban úgy gondolták, hogy egy sokk kell hozzá, hogy ne emeljen kamatot a Fed, a kamatemelés szeptemberben végül mégis elmaradt. Most arra számítok, hogy az amerikai jegybank decemberben emel kamatot - mondta Pasquale Diana. A mi régiónkban szerinte a Fed kamatemelésének csak korlátozott hatása lesz, Magyarországot ebben a pozitív külső egyenlege is védi. A Közép- és Kelet-Európával kapcsolatos percepció egyébként változóban van: a befektetők most már pufferként tekintenek a külső többletre, ami jelentős változás. Vladimír Vano szerint a magyar forint sokáig megvert devizaként viselkedett a kilencvenes évek kedvező folyamatait követően, ma már azonban nincs szégyellnivalója a régiónak és Magyarországnak a benchmarknak tekintett régiókhoz képest.

Külföldi elemzők: nagyon megváltozott a világban a megítélésünk
Vladimír Vano, a Sberbank vezető elemzője, Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője és Pasquale Diana, a Morgan Stanley vezető elemzője a Budapest Economic Forum 2015 konferencia "Hol a helye Magyarországnak a régióban?" című Elemzői kerekasztalbeszélgetésen.

Most már jól teljesítő vagy bóvli kategóriás ország vagyunk?

Pasquale Diana szerint rövid távon lassulás figyelhető meg a régióban, amit negatívan érinthet a Volkswagen-sztori is. Nagy az autóipar hozzájárulása a GDP-hez, de valójában kisebb, mint ami a sajtóban megjelenő fő számokból kiolvasható. A piacok már beárazták Magyarország esetében a befektetési javasolt minősítést, amit Magyarország a hitelminősítőktől is megérdemelne. Vladimír Vano emlékeztetett, hogy az államadósság jelentősen, 80% alá csökkent, az államháztartás hiánya kellően alacsony. A Sberbank vezető elemzője szerint nem az a kérdés, hogy felminősítik-e Magyarországot, hanem az, hogy mikor.

Külföldi elemzők: nagyon megváltozott a világban a megítélésünk
Vladimír Vano, a Sberbank vezető elemzője.

Mi kell a kiegyensúlyozott, fenntartható gazdasági és társadalmi teljesítményhez?

Pasquale Diana szerint az elmúlt másfél évben jól teljesített a magyar gazdaság, de vannak komoly problémák, mint például a demográfiai hanyatlás és a hitelezés akadozása. A bankszektor számára kedvező volt az EBRD-szándéknyilatkozat, de a nemzetközi befektetők szeretnék, ha évi legalább 5-10%-kal bővülne a hitelezés.

Hová várják az EUR/HUF árfolyamot középtávon?

Vladimír Vano szerint ha külső sokkok miatt átlépi a 320-at az árfolyam, akkor mindenképp érdemes forintot venni, egyébként év végén 310 körül lehet az árfolyam, ugyanakkor a monetáris politika változásai nagy volatilitást okozhatnak. Pasquale Diana szerint 2016 végén 297-298 forinton lehet az euróárfolyam. A forint megosztja az elemzőket (sokkal inkább, mint a kötvénypiac), nagy ugyanis a monetáris politikának való kitettsége - tette hozzá.

Külföldi elemzők: nagyon megváltozott a világban a megítélésünk
Pasquale Diana, vezető elemző, Morgan Stanley
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Száz méter hosszú lesz a Parlament elé tervezett emlékmű