Gazdaság

"Olyan tőkepiacunk van, amilyet megérdemlünk"

Portfolio
A hazai tőkepiac esélyeiről és kilátásairól cseréltek véleményt a Portfolio konferenciáján a szakértők. A Budapest Economic Forum kerekasztalának résztvevői elmondták, gazdaságpolitikai támogatásra is számítanának annak érdekében, hogy a nemzeti sikerességhez szükséges tőkepiaci javulás elinduljon.
BÉT forgalma folyamatosan csökken, a tőzsde sikere és népszerűsége nagyban függ a politikai akarattól. Azon gazdaságok sikeresek, amelyek virágzó tőkepiaccal is rendelkeznek. - mondta Szalay-Berzeviczy Attila, a Raiffeisen Bank International ügyvezető igazgatója. A közgazdász az állami tőzsde gondolatáról elmondta, hogy általában nem jó hír, ha egy államnak be kell szállnia a tőzsde tulajdonosai közé. De a helyzet ma már ilyen, ezért tulajdonképpen akár biztatónak is lehetne nevezni egy ilyen hírt. Nyilván az állam azért száll be mert fantáziát lát benne, ez pedig azt jelentheti, hogy a gazdaságpolitika végre utat nyit a BÉT fejlődése elött. Elsősorban az állami cégek tőzsdére vitelével. És legjobb lenne ha a sort magával a BÉT-tel kezdené.

1996-ban volt ilyen alacsony a GDP-arányos forgalom, mint tavaly - mondta Régely Károly, a Concorde Értékpapír vezérigazgatója, aki úgy véli, ehhez a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága is hozzájárult. Éppen ezért egyelőre Régely is bizakodó az állam tőzsdei szerepvállalásával kapcsolatban.

A tőzsdei forgalmat illetően Optimistább volt valamelyest Katona Zsolt, a BÉT vezérigazgatója, aki az idén már felfedezni vél némi élénkülést. A látványos sikerhez az kell, hogy a tőzsdére több vállalat lépjen be. Katona beszélt arról, hogy két kkv-piaci koncepciója is van a magyar értéktőzsdének arra, hogy a tőkeemelésben gondolkodó vállalatok a tőzsdén keresztül juthassanak forráshoz. Ezekhez a gazdaságpolitika támogatását is meg kell nyerni.

Chikán Attila a World Economic Forum tegnapi jelentését citálta, rámutatva, hogy a pénzügyi piacok működését illetően a 65. helyen állunk. Mivel a teljes ranglistán is 63. helyen állunk, ezért elmondhatjuk, hogy "pont olyan tőkepiacunk van, amilyet megérdemlünk." A BCE Versenykutató Központ vezetője a tőzsde államosítási ötletéről szólva elmondta: örülne annak, ha állami tulajdonú cégek jönnének a tőzsdére, de ne úgy, hogy ehhez az MNB a tőzsdét is megvegye. "Az MNB már így is sok helyen van jelen" - tette hozzá.

Beke Zsuzsa, a Richter kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezetője elmondta, hogy jelenlegi kamatszintek mellett a tőzsde nem elsősorban a forrásszerzés miatt vonzó számukra, hanem a folyamatos teljesítménykényszer miatt, ami a versenyképességi ösztönzőt jelent. A tőzsdén kialakult tulajdonosi szerkezet biztosítja azt, hogy 10-15 éves fejlesztési tervekben tudjon gondolkodni a Richter.
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
brexit nicola sturgeon