Fontos csomagot tett le az asztalra a kormány
Gazdaság

Fontos csomagot tett le az asztalra a kormány

Portfolio
Jó az a megközelítés, amit a kormány az adóeljárásról szóló törvényjavaslatában megfogalmazott, vagyis, hogy megkülönbözteti a vállalkozásokat - nyilatkozta a Portfolio-nak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Dávid Ferenc szerint ezzel a cégek bekerülhetnek egy vállalkozói elitbe, amivel üzleti és pénzügyi előnyök is járnak, vagyis a vállalkozókat pozitívan ösztönzi a kormány.
A törvénymódosítás legfontosabb üzenete Dávid Ferenc szerint, hogy érdekeltségi alapon teszi tisztességessé a vállalkozásokat, nem ellenőrző alapon vagy büntető jelleggel, vagyis pozitív ösztönzőt kapnak a vállalkozások, hogy részt vegyenek ebben.

Az adóeljárást módosító NGM-törvényről itt írtunk részletesen:

Jól adózol? Előnyt kapsz!

Az adózás rendjéről szóló törvénymódosító javaslatnak két olvasata van - fejtette ki a Portfolio-nak nyilatkozva Dávid Ferenc. A VOSZ főtitkára szerint nagyon jó megközelítés, hogy bizonyos vállalkozói köröket megkülönböztet a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezete. A megbízható adózói körbe történő bekerülés egy társadalmi presztízst hoz a vállalkozásnak, ez pedig később üzleti presztízs is lehet. Azt jelenti ugyanis, hogy az adott vállalkozás a gazdasági élet pozitív szereplője, lerázhatja magáról a "vállalkozó" jelzőt, mint pejoratív fogalmat. A megbízhatóság üzleti értéke pedig ott jelentkezhet, amikor ezek a vállalkozások egymással kezdenek el üzletelni.

Megkérdezik ugyanis, hogy melyik körbe tartozol és ha a megbízható kategóriába tartozik egy cég, akkor azzal bizalmasabban tárgyalnak a felek és akár jobb üzleti ajánlatot is adhatnak. Ezáltal üzleti előnyhöz jut a vállalkozás

- érzékeltette az újdonság egyik jelentőségét Dávid Ferenc.

A megbízható adózói kör emellett konkrét pénzügyi előnyhöz is jut a rövidebb áfavisszautalási határidőnek köszönhetően. Ezen kívül az adóhatósági ellenőrzés 180 napban történő maximálása is előnyt jelent, egy bizalmi kapocs alakulhat ki az adott vállalkozás és az adóhivatal között - magyarázta.

Összességében ezzel a vállalkozás bekerülhet a vállalkozói elitbe. De az is nagyon fontos, hogy ez a minősítés nem örökbérlet. Nagyon helyes, hogy minden évben minősítik a vállalkozásokat - tette hozzá a VOSZ főtitkára.

Fontos csomagot tett le az asztalra a kormány

Ez is komoly dolog

Arra is kitért, hogy a törvényjavaslat a fuvarozó társadalomnak is fontos változásokat hoz. Az iparűzési adóból levonható lesz a külföldön megfizetett útdíj és a hazai úthasználati díj 7,5%-a. Az intézkedés komolyságát mutatja, hogy a szállítmányozással foglalkozó cégek nem adóalap-kedvezményt kapnak, hanem adókedvezményben részesülnek. Örülök, hogy a kormány is felismerte: a fuvarozás stratégiai ágazat Magyarországon és a hazai vállalkozások ezzel az intézkedéssel előnyhöz jutnak - húzta alá.

Dávid Ferenc kiemelte azt is, hogy a környezetkímélő autót vásárlóknak kilátásba helyezett kedvezmények iránya is jó. Ezzel ugyanis a jelenlegi gépjármű-összetételt nem bünteti a kormány, miközben itt is érdekeltségi alapon ösztönöz.

A nagy ígéret

A VOSZ főtitkára lapunknak arról is beszélt, hogy a kormány egyre többet beszél a vállalkozásokat sújtó adminisztrációs teher csökkentéséről. Ez egy hatalmas ígéret és óriási elmaradás a politika részéről. A korábbi kormányok mindegyike megígérte és a zászlajára tűzte, ezért Dávid Ferenc csak óvatosan viszonyul ehhez a kérdéshez. Az elmúlt években növekedett az adók száma, ez pedig az adminisztráció, az adóbevallások időigényének növekedésével is együtt járt - magyarázta a főtitkár, aki arra is emlékeztetett: a VOSZ részletes javaslatokat tett az adminisztráció csökkentéssel kapcsolatban.
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1470496652