Gazdaság

Eldőlt: éjfélkor lezárjuk a horvát zöldhatárt (2.)

Portfolio
A kora délután kiszivárgott sajtóinformációkat megerősítve délután bejelentette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy éjféltől Magyarország lezárja a magyar-horvát zöldhatárt. A nemzetbiztonsági kabinet ülése után jelezte: a határátkelőhelyek - szigorított ellenőrzéssel - továbbra is működnek a magyar-horvát határon. A kormánydöntés a tegnap éjjeli EU-csúcson történt eseményeket követi:
16:20

Szijjártó az MTI tudósítása szerint azt mondta: a magyar-horvát zöldhatár lezárásától hasonló eredményt várnak, mint a szerb határszakaszon már bevezetett ugyanilyen intézkedéstől.

A miniszter közlése szerint a zöldhatár zárásáról tájékoztatták a budapesti horvát nagykövetet - aki csalódottságának adott hangot -, valamint a térségbeli külügyminisztereket, így a szlovák, a cseh, a lengyel, a szlovén és az osztrák diplomácia vezetőjét, továbbá Bajorország nemzetközi együttműködésért felelős miniszterét. Értesítették Németország külügyminisztériumát is.

Mint elmondta, a visegrádi országok külügyminiszterei támogatásukról biztosították Magyarországot, az osztrák külügyi tárca vezetője megköszönte a tájékoztatást, és ha jók az információi, a szlovén kormány illetékes tagjai most egyeztetnek az ilyenkor szükséges lépésekről.

Szijjártó Péter a nemzetbiztonsági kabinet döntését indokolva kifejtette: az Európai Tanács csütörtöki ülésén nem született olyan döntés, amelynek nyomán az EU külső határainak megvédése közös uniós erővel lehetővé vált volna, holott ez lenne a legjobb megoldás.

Ha az EU valóban meg akarja találni a közös választ a bevándorlási nyomásra, akkor egy közös európai erőt kellene, kellett volna létrehozni annak érdekében, hogy Görögország külső határát meg tudjuk védeni

- mondta.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Tanács ülésén emellett világossá vált: továbbra is elvárás a tagállamokkal szemben a schengeni határok megvédése. Jól látható azonban, hogy Görögország ennek az elvárásnak nem felel meg, ellentétben Magyarországgal - tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint a horvát-magyar határzár a második legjobb megoldás, mert a legjobb - a görög külső határ védelméről - nem jött létre. Megjegyezte ugyanakkor, ha az uniós események esetleg úgy alakulnak, hogy létrejön egy közös európai erő Görögország külső határának megvédésére, akkor nyilván a második legjobb megoldásra már nem lesz szükség.

Mi lesz a szlovén és a román határon?

Arra a kérdésre, hogy Szlovénia esetében felmerült-e hasonló intézkedés lehetősége, mint a magyar-szerb és a magyar-horvát határszakaszon, Szijjártó Péter azt felelte: Szlovénia schengeni tagország, két schengeni állam közé pedig csak nagyon szükséges esetben, a két ország egyetértésével lehet fizikai akadályt építeni. Hangsúlyozta: a magyar-szlovén határszakasznál nincs ilyen napirenden.

A magyar-román határral kapcsolatban azt közölte: folyamatosan figyelni fogják, hogy Szerbiában milyen irányba alakulnak a bevándorlási útvonalak. A magyar-román határ "egy ésszerű hosszúságú szakaszán" már korábban elkezdték az előkészítését a kerítés építésének, de egyelőre nem látnak olyan okot, hogy meg kellene kezdeni a kerítésépítést - mondta.

15:06

Az Index emlékeztet arra, hogy a határzár lehetősége hetek óta lebeg a horvát-magyar határszakasz felett. Korábban szeptember 28-ra is szinte biztosnak mondták a határzár életbe léptetését, ez azonban végül csak most történt meg.

Horvátország felől nagyjából egy hónapja - lényegében azóta, hogy szeptember 15-én lezárták a szerb határt - akadálytalanul jöhetnek be a horvát buszokkal, vonatokkal Magyarországig szállított menekültek, akiket aztán a magyar fél az osztrák határig visz tovább, mellőzve a regisztrációt.

Ezt a magyar hatóságok arra hivatkozva nem teszik meg, hogy Horvátország az EU tagja, így, nemzetközi kötelezettségeinek megfelelően, a dublini rendszer alapján ezt neki kell elvégeznie. Horvátország azonban ennek vélhetően nem tesz eleget.

Nem lesz Röszke

Technikailag ugyan a szerb határszakaszon egy hónapja életbe léptetett határzár analógiájáról van szó - tehát a zöldhatáron az ottanihoz hasonló műszaki határzár húzódik, amely Lázár János múlt heti beszámolója szerint 99 százalékos készültségi fokon állt, és a határátkelők lezárását csak a röszkei határon történtekhez hasonló incidens esetén rendelnék el -, diplomáciailag azonban Budapest láthatóan másként járt el, mint Szerbia esetében.

Laptársunk emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor már szeptemberben, az osztrák kancellárral folytatott bécsi tárgyalásai során közölte, hogy a határzárat illetően egyeztet Ausztriával, a visegrádi országokkal és Horvátországgal is. Zágrábot tehát nem állítottuk kész helyzet elé, mint Belgrádot, és így a magyar kormány elkerülheti, hogy a határzár miatt EU-s össztűz alá kerüljön, mint szeptemberben. Ezt már csak azért sem vállalná fel a kormány, mert a magyar határőrizet erősítésébe Szlovákia, Csehország és Lengyelország is bekapcsolódott, akiket a magyar félnek nem érdeke bevonni egy nehezen felvállalható konfliktusba.

A kormányszóvivő szeptember végén már árnyalta a határzár eshetőségét, kijelentve, hogy arra akkor kerül sor bizonyosan, ha Ausztria és Németország saját határain rendelne el határzárat, így - magyar oldalon halmozódnának fel a menekültek. Viszont egyelőre nincs szó arról, hogy ez megtörténne, bár Németország már a menekültügy kezelésére szigorító reformcsomagot fogadott el.

Az INA (majdnem) minden gond gyökere

A lap emlékeztet arra, hogy a feszült Budapest-Zágráb viszony a menekültügytől függetlenül is létezik, a Mol érdekeltségébe tartozó horvát INA olajvállalat körüli vita miatt is.

A szociáldemokrata vezetésű Kukuriku-koalíció helyett az Orbán-kormánynak kedvezőbb lenne, ha a vezetést a konzervatív Horvát Demokrata Közösség (HDZ) venné át a novemberi választáson - amelynek kormányzása idején az INA irányítását lehetővé tevő, lényegében többséget biztosító szerződést is nyélbe ütötték.

Emlékeztetnek arra, hogy a HDZ-s Ivo Sanader volt kormányfő részben ezért 2012-ben tíz év börtönt kapott korrupciós vád miatt. Idén nyáron a horvát alkotmánybíróság az ítéletnek ezt a részét hatályon kívül helyezte.

A vita azonban továbbra is fennáll: csütörtökön a horvát gazdasági miniszter ultimátumot adott a Molnak, a Kukuriku-koalíció parlamenti győzelme esetére: a magyar olajcég vagy fektessen be a rijekai olajfinomítóba, vagy vonuljon ki az INA-ból.

Horvátországban november 8-án lesznek parlamenti választások, az eredmény nyitott, a HDZ és a Kukuriku fej-fej mellett áll.

Nem megy Brüsszellel szembe a határzár

Az Index emlékeztet arra, hogy bár az EU sosem támogatta a magyar kerítés ötletét - többek között azért, mert az nem az EU problémáját oldja meg, csupán a magyar határról tereli másfelé a menekültáradatot -, annyiban azonban érezhető az elmozdulás, hogy mostanra már Brüsszelben is a határok megerősítésének szükségességéről beszélnek.

François Hollande francia elnök az Európai Parlamentben mondott beszédében már az EU határainak közös védelme mellett is kiállt, amit korábban Orbán is hangoztatott.
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
amerikai tozsdek erosodese