Gazdaság

Nem sikerül betöltetni az üres háziorvosi körzeteket

Portfolio
Pár napjuk maradt a háziorvosoknak, hogy letelepedési, illetőleg praxisvásárlási támogatásra pályázzanak, amelyeknek célja, hogy csökkentse a tartósan betöltetlen praxisok számát. A közelgő határidő ellenére azonban eddig összesen még csak 39 orvos jelezte, hogy ezekben a körzetekben vállalna munkát, így valószínűsíthető, hogy az erre a célra szánt 750 millió forintos keret több mint fele idén is kihasználatlanul marad - írja a Magyar Nemzet.
Az OEP adatai szerint az eddig beérkezett 39 pályázatból 27 praxisjog vásárlásának támogatására, 12 pedig letelepedési támogatásra vonatkozik. A tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek listáját az Országos Alapellátási Intézet honlapján találhatjuk meg.

A mostani nyilvános lista szerint - amely a hat hónapnál régebben betöltetlen praxisok adatait mutatja - 238 körzetben van hiány háziorvosból, volna szükség háziorvosra. Júliusban még csak 231 betöltetlen körzet volt, vagyis hónapról hónapra bővül a lista - írja a hírportál.

A pályázati anyagokat október 31-ig adhatják postára azok a háziorvosok, akik a tartósan betöltetlen körzetekben vállalnának munkát, ám eddig csak 39-en jelezték ilyen szándékukat.

A pályázat egyébként tavaly sem jár túl nagy sikerrel, akkor az 500 milliós pályázati forrásból 41 háziorvosi praxist töltöttek be, a nyertes orvosok összesen 273 millió forint támogatást kaptak az államtól, így a rendelkezésre álló keret több mint 40 százaléka megmaradt - számol be a Magyar Nemzet.

A pályázati kiírás azokra a háziorvosi szolgálatokra vonatkozik, amelyek legalább egy éve betöltetlenek, és az ellátandó lakosok száma meghaladja a felnőtt- és vegyesszolgálat esetében az ezer, gyermekszolgálat esetében az 500 főt. Aki legalább 12 hónapja betöltetlen háziorvosi praxist vállal el, az 6 millió forintos támogatást kaphat. 7 millió forintnyi letelepedési támogatás jár annak, aki két éve betöltetlen praxist nyer el, 36 hónapja üres körzetnél 8 millió, míg legalább 48 hónapja betöltetlen szolgálat esetében 9 millió forintot kap a nyertes orvos. Akik olyan településen vállalnak munkát, ahol már legalább 60 hónapja nincs háziorvosi ellátás, 10 millió forintot kapnak. A letelepedési támogatás szabad felhasználású, a háziorvos vehet belőle lakást, házat, vásárolhat autót, de akár visszafizetheti korábban felvett diákhitelét is. A pályázatot elnyert orvosnak azonban vállalnia kell, hogy az adott háziorvosi szolgálatban - az illetékes önkormányzattal kötött megállapodás szerint - legalább négy évig dolgozik. Aki praxisjog-vásárlási támogatására pályázik, legfeljebb 4 millió forintot kaphat, ezt az összeget kizárólag praxisjog megvásárlására lehet fordítani - magyarázza a portál.

Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (Fakoosz) elnöke a Magyar Nemzetnek kifejtette: ettől az intézkedéstől önmagában nem várható, hogy megoldódjon a betöltetlen praxisok helyzete. A problémát abban látja, hogy nincs elég orvos Magyarországon, a fiatal, motivált szakemberek inkább külföldre mennek. Úgy véli, a helyzet javításához arra volna szükség, hogy jelentősen emelkedjen a háziorvosok jövedelme.
Katona Bence Hiventures
Vörös Tamás
Frankfurti tőzsde
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
borisjohnson
Bika
erzsébet-utalvány-cafeteria
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas