Gazdaság

Túlzásba lehet vinni a bankoknak való visszavágást

Portfolio
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke szerint csak az állami és a magánszektorok új típusú, egymást kiegészítő és segítő együttműködésével érhetők el az ENSZ által is meghirdetett fenntartható fejlődési célok, az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztésekhez pedig nélkülözhetetlenek a magánszféra tőkeforrásai.
Sir Suma Chakrabarti, aki a patinás londoni közgazdasági egyetem, a London School of Economics (LSE) meghívásából tartott előadást kedd este, kifejtette, hogy a gazdasági fejlődéshez elengedhetetlen a hatékonyan működő állam, amely ugyanakkor a hangsúlyt a magánszektorra helyezi.

Az államoknak dinamikus és termelékeny magánszektorra van szükségük a munkahelyteremtéshez és a gazdasági növekedéshez, a magánszektornak pedig olyan hatékony államra, amely e funkciók ellátását lehetővé teszi számára - fogalmazott az EBRD elnöke.

Sir Suma Chakrabarti szerint a fenntartható fejlődési célok eléréséhez kulcsfontosságú, hogy a piac jól funkcionáljon, ehhez pedig az kell, hogy az állam egyértelműen kialakított játékszabályok alapján működjön együtt a magánszektorral és "a pálya egyik irányba se lejtsen".

Hozzátette: sok országban még párbeszéd sincs az állam és a magánszektor között, sőt az tapasztalható, hogy "vissza is vágnak" általánosságban a magánszektornak és a piacnak, különösképpen a bankoknak. Ez érthető is, mivel a globális pénzügyi válság előtti években bőségesen voltak példák "mértéktelenségekre", a növekedés eredményeit sokkal egyenlőbb módon kellett volna elosztani - mondta az EBRD elnöke. Kijelentette ugyanakkor, hogy ezt a "visszavágást" túlzásba is lehet vinni.

A túlságosan nagyvonalú pénzügyi deregulációra és az egyenlőtlenségekre az EBRD véleménye szerint nem "a több állam, kevesebb piac" megoldás a válasz, hanem a hatékonyabb állami intézmények és a jobban működő, jól szabályozott piacok - hangsúlyozta a közép- és kelet-európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított londoni bank vezetője.

Sir Suma Chakrabarti a magánszektor elengedhetetlen szerepének illusztrálására az infrastrukturális fejlesztések rendkívüli tőkeigényét említette példaként. Elmondta: a világgazdaságban évente 3300 milliárd eurónak megfelelő értékű beruházásra lenne szükség az infrastrukturális hálózatok fejlesztéséhez, ám ebből jelenleg csak 2400 milliárd euróra van fedezet. A csaknem ezermilliárd eurós hiányt valahonnan pótolni kell, de az állami szektor ennyi tőkét egyedül képtelen előteremteni, a nemzetközi pénzügyi szervezetek is csak a tizedét tudják fedezni ennek a finanszírozási hiánynak.

Ebben a helyzetben a magánszektor az, amely képes kitölteni ezt az infrastrukturális finanszírozási űrt - mondta kedd esti londoni előadásában az EBRD elnöke.
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Orbán Viktor Prága