Előfizetői tartalom

Zsugorodik a magyar rejtett gazdaság

Csomós Balázs
|
Kreiszné Hudák Emese, MNB
A rejtett gazdaság visszaszorítása az elmúlt időszakban kiemelt gazdaságpolitikai céllá vált a legtöbb fejlett országban. Tekintve, hogy egyes elemzések szerint a rejtett gazdaság mérete 2003 és 2015 között a GDP 22-25 százaléka (6000-7000 milliárd forint) körül alakulhatott Magyarországon, a gazdaság fehéredéséből származó potenciális gazdasági hasznok hazánkban is jelentősek lehetnek. Jelen cikkben a magyarországi rejtett gazdaság méretével kapcsolatos irodalom összefoglalása után azokat a csatornákat mutatjuk be, amelyeken keresztül a rejtett gazdaság hatást gyakorolhat a gazdaságra, és amelyeken keresztül a fehéredésből származó potenciális gazdasági hasznok is megvalósulhatnak, illetve azokat a fontosabb intézkedéseket, amelyek 2010 óta az adóelkerülés visszaszorítását, a gazdaság fehéredését célozták. Az intézkedések eredményességét mutatja, hogy egyes nemzetközi elemzések szerint a rejtett gazdaság mérete a GDP több mint 1,5 százalékával csökkenhetett 2010 és 2015 között Magyarországon. Az intézkedések közül kiemelendő az online pénztárgépek bevezetése, amely elsősorban a vállalati bevételek eltitkolásának megakadályozását segíti elő, de hozzájárulhat a szürke- és a feketefoglalkoztatás visszaszorulásához is.

A rejtett gazdaság mérete és a rejtett foglalkoztatás arányaA rejtett gazdaság fogalma alatt azon nem regisztrált gazdasági tevékenységeket értjük, amelyek hozzájárulnak a bruttó hazai össztermék előállításához, de rejtve maradnak az állam elől adóelkerülési célból, munkaerőpiaci szabályozások vagy egyéb adminisztrációs előírások kikerülése miatt. A rejtett gazdaság...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés