Előfizetői tartalom

Kétéves adóminimum az IFRS-áttérőknek

Gombkötő Bálint, KPMG
A Nemzetgazdasági Minisztérium tartja magát ahhoz, hogy az októberben a törvényhozás elé kerülő áttérést szabályozó törvényben két évre fagyasztja be a cégek által fizetett társasági adó mértékét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az IFRS-ekre történő áttérés évében és az azt követő évben a cégeknek még legalább az áttérést megelőző évi társasági adót kell befizetniük. Bár az áttérés valóban nehezen tervezhetővé teszi a költségvetést, a szakma úgy véli, egy évre is elég lett volna rögzíteni az adót az adóbevételek biztonságos tervezéshez.

A tárca aggodalma a költségvetési bevételek kitettsége miatt érthető, ugyanakkor véleményünk szerint az IFRS-re való áttérés elsődleges célja és mozgatórugója a vállalkozások számára nem az adófizetési kötelezettségek kedvező irányba történő elmozdítása, hanem jellemzően mögöttes üzleti indokok, mint például adminisztráció csökkenése, a gazdasági folyamatok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés