Gazdaság

Kilátást javított a Moody's!

Portfolio
Az eddigi stabilról pozitívra javította Magyarország adósbesorolásához tartozó kilátását a Moody's Investors Service, ezzel a három nagy nemzetközi hitelminősítőből már kettőnél lényegesen javultak hazánk esélyei a felminősítésre. Főleg, hogy a közleményben meglehetősen kedvező véleményt fogalmaz meg a hitelminősítő.

Ezért kaptunk pozitív kilátást

A magyar adósság Ba1-es minősítését változatlanul hagyta a hitelminősítő pénteki közleményével, ám az eddigi stabil kilátást pozitívra javította, ami a felminősítés esélyeit növelte.

A Moody's a következő tényezőkkel magyarázta a kilátás javítását közleményében:
 • A hitelminősítő meglátása szerint a következő években fennmaradhat az államadósság állományának csökkenő pályája. Ezt arra a feltételezésre építik, hogy a kormány elkötelezett a költségvetési hiány kordában tartása mellett és az elsődleges többlet fenntartása mellett, valamint eddig bizonyította elköteleződését. Szintén a csökkenő adósságpályát segíti, hogy csökken a devizában fennálló adósság az állam adósságán belül, ezzel pedig kevésbé lesz sérülékeny az árfolyammozgásokra, mint korábban.
 • Javul a magyar gazdaság kilátása. A magyar gazdaság külső sérülékenysége jelentősen javult a háztartásokat és a bankszektort terhelő devizahitelek kivezetésének köszönhetően. Ez egyúttal a belső keresletet is javítja. A Moody's meglátása szerint a nagyobb gazdaságpolitikai stabilitás, elsősorban a bankszektor irányába, segíthet a banki hitelezés fellendítésében és ez támogatja a növekedési kilátásokat.

A hitelminősítő pénteki döntésével egyúttal a Magyar Nemzeti Bank besorolását is megerősítette és a hozzá rendelt kilátást szintén pozitívra javította.

Jöhet a felminősítés?

A Moody's közleményében azt is részletezi, hogy miért nem változtattak a Ba1-es adósbesoroláson:

A pozitív fejlemények és a Moody's azon várakozása ellenére, miszerint Magyarország fő adósbesorolási tényezői javulnak, az adósságráta még mindig magasabb, mint a többi, Baa3 minősítéssel rendelkező országban és a következő években is csak fokozatosan fog csökkenni. Közben a magyar államnak jelentős finanszírozási igénye jelentkezik, ami kiszolgáltatottabbá teszi a refinanszírozási kockázatoknak, más országokhoz viszonyítva.

Emlékeztetnek arra, hogy Magyarország bruttó finanszírozási igénye a GDP 20%-a éves szinten, miközben a Baa3-as minősítéssel rendelkező szuverén adósok jellemzően 5-10%-os arányt tudnak felmutatni ezen a téren.

Ahogy az lenni szokott, a közleményben a hitelminősítő szakértői arra is kitérnek, hogy mi kell egy felminősítéshez:

a Moody's megfontolná Magyarország felminősítését, ha a gazdaság növekedési és költségvetési kilátásai tovább javulnak, ezzel pedig tovább süllyed a GDP-arányos államadósság. A felminősítés attól is függ, hogy a gazdaságpolitika stabilabb és kiszámíthatóbb-e mint a múltban, ami támogathatja a fenntartható növekedést, a költségvetés konszolidációját és a külső sérülékenység további csökkenését.

A hitelminősítő azokat az eseteket is felsorolja, amikor Magyarország megítélése romolhat:
 • Ha a kormány elkötelezettsége a 3% alatti költségvetési hiányhoz gyengül és/vagy
 • Olyan intézkedések születnek, amelyek negatívan befolyásolják a gazdaság kilátásait, ami pedig veszélyeztetné az adósságráta csökkenő pályájának fennmaradását.

Itt a részletes indoklás!

 • A Moody's várakozása szerint az államadósság-ráta év végére 74,3%-ra csökkenhet, 2016-ban pedig 73%-ra. Ez lényeges csökkenést jelent a 2011-ben látott 81%-os csúcshoz képest.
 • A hitelminősítő megítélése szerint ez a csökkenő trend jóval látványosabb, mint korábban, mivel a kormány bebizonyította elkötelezettségét a 3% alatti költségvetési hiány tartásához és az elsődleges többlet fenntartásához, 2012 óta konzisztensen.
 • Idén a vártnál magasabb adóbevételeknek köszönhetően a költségvetési hiány a kitűzött 2,4%-os célnál is alacsonyabb lehet.
 • A hitelminősítő a jövő évre kitűzött 2%-os hiánycélt elérhetőnek tartja.
 • Az elsődleges többlet eléri majd továbbra is a GDP 1%-át, ami biztosítja a csökkenő államadósságpályát.
 • Emellett fontos tényező, hogy az állam adósságállománya kevésbé kiszolgáltatott az árfolyammozgásoknak. Jelenleg az adósság 34%-a áll fent külföldi devizában, ami csökkenést jelent a 2011-ben tapasztalt 50%-os csúcshoz képest. Ez az arány egyébként tovább csökkenhet a hitelminősítő várakozása szerint, jövőre akár 30% alá is eshet a devizaadósság aránya. Ezt segíti a kormány és a jegybank közös törekvése, hogy a belföldi szereplők, bankok és magánszemélyek vásároljanak állampapírokat és ezzel finanszírozzák a magyar államot.
 • Ez a 30%-os devizaadósság-arány jobb lenne, mint más Baa minősítésű feltörekvő országok aránya.
 • Azt is kiemelik, hogy az elmúlt időszak feltörekvő piacokat érintő feszültségei nem érintették Magyarországot, pedig korábban ez nem így volt.
 • A Moody's szakembereinek véleménye szerint az elmúlt időszak kedvező növekedési trendje fenntartható a következő években.
 • Ezt arra építik, hogy a magyar gazdaság ellenállóképessége az elmúlt időszakban lényegesen javult, a devizahitelek korábbi kivezetésének köszönhetően.
 • A devizahiteleket átkonvertálták, ezzel megszűnt a háztartások árfolyamkockázata, ami támogathatja a fogyasztást.
 • A bankszektor számára is kedvező a devizahitelek kivezetése, és a javuló eszközminőség segíthet a hitelezésen.
 • A bankszektor emellett profitál a stabilabb gazdaságpolitikából, itt a Moody's elemzői a bankadó csökkentését emelik ki.
 • Ezen kívül a kormány kinyilvánította, hogy csökkenti érdekeltségét a bankszektorban és tartózkodni fog minden olyan intézkedéstől, amely káros lenne az ágazatnak.
 • A nagyobb gazdaságpolitikai kiszámíthatóság a költségvetés területén is látható a Moody's szerint. A kormány már júniusban elfogadta a 2016-os költségvetést, hogy ezzel is a kiszámíthatóságot szolgálja az adópolitika és a költségvetési kiadások terén. Ezzel egyúttal a bankadó tervezett csökkentését is biztosította.
 • Korábban a gazdaságpolitikában történt hirtelen változások aláásták a bizalmat, negatívan érintették a banki hitelezést, a beruházásokat és így elkerülhetetlenül a gazdasági növekedést.
 • Várakozásuk szerint a 2-2,5%-os gazdasági növekedés fenntartható.

Számítottak rá

A Moody's hitelminősítői intézkedéseket előre mutató naptárjában ez volt az idei harmadik és egyben utolsó alkalom a magyar adósbesorolás felülvizsgálatára. Márciusban és júliusban a hitelminősítő még csak közleményt sem adott ki ezzel kapcsolatban, így már várni lehetett a mostani lépést.

Egyes elemzők egyébként már számítottak a kilátásunk javítására:

Itt a jó hír péntek estére.

Szerző: PORTFOLIO.HU pénzügyi és gazdasági portál2015. november 6.
zöldpártok bern svájc tüntetés
BÉT
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
zöldpártok bern svájc tüntetés