Előfizetői tartalom

Három ijesztő ábra a kínai veszélyről

Portfolio
"Olyan úton jár-e Kína, mint ami Japánban az elvesztegetett évtizedekhez vezetett?" - teszi fel minap kiadott elemzésében a kérdést a Societe Generale elemzőcsapata, majd 15 látványos ábra segítségével az olvasóra bízza ennek eldöntését. Mi ebből csak 3 ábrát mutatunk be (ami az összevetések miatt valójában 6 ábrának felel meg), amelyek jól rámutatnak arra, amire a SocGen elemzői már nyári nagyelemzésükben figyelmeztettek: a vállalati csődök és az adósságátstrukturálás évtizede előtt áll Kína, ami pénzügyi stabilitási kockázatokat is magában hordoz, egyúttal pedig a kínai gazdasági növekedés ütemére is erőteljesen rányomhatja a bélyegét.

Kína még csak a gazdaságszerkezet átsúlyozási folyamatának elején jár, hiszen a beruházásvezérelt növekedés még mindig egyértelmű, a fogyasztásvezérelt növekedésre áttérés erőltetésének még csak alig látszanak az eredményei - ezt üzeni az alábbi első ábra jobboldali része. Amint látható, a kínai beruházási ráta még mindig rendkívül (és fenntarthatatlanul)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés