Gazdaság

Görögország megint vitába szállt a hitelezőkkel

Portfolio
Fontos ügyben ülnek össze hétfő délután az euróövezeti pénzügyminiszterek, akik a harmadik görög mentőcsomagban megfogalmazott reformok végrehajtását értékelik. Ha minden jól menne, akkor ma 2 milliárd eurót is kaphatna Görögország a harmadik programból (az eddigi 13 milliárd után), ám az eddig kiszivárgott információk szerint eddig nem sikerült megegyeznie a feleknek a nem teljesítő jelzáloghitelek kezeléséről, ami egyben több százezer háztartás sorsát érinti.
A hitelezők és a görög kormány egyelőre nem igazán tudnak megegyezni arról, hogyan kezeljék a nem teljesítő hitelek problémáját - mindez pedig hátráltatja a mentőcsomag további részleteinek kiutalását.

A görög kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a görög bankok portfóliójában lévő rossz jelzáloghitelek problémáját tömeges kilakoltatások nélkül oldják meg. Az intézkedés 320 ezer családot érintene. A nem teljesítő hitelek állománya október végén 107 milliárd eurót (közel 34 ezer milliárd forintot) tett ki a négy legnagyobb görög banknál.

Egy görög kormánytag tegnap még úgy nyilatkozott, szerinte ebben az ügyben még messze van a megállapodás.

A 86 milliárd eurós harmadik görög program első részlete 26 milliárd eurót tesz ki, ennek első alrészlete pedig 16 milliárd euróra rúg. Az 16 milliárd euróból már 13 milliárdot augusztusban kifizetett az Európai Stabilitási Mechanizmus a görög kormánynak, most pedig - ha sikerülne kompromisszumos megoldást találni a rossz hitelek kezelésére - újabb 2 milliárd euróról döntenek.

Alekszisz Ciprasz kormányfő vasárnap Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, illetve a német kancellárral és a francia elnökkel is tárgyalt telefonon a kérdésről.

Mindeközben a társadalmi elégedetlenség továbbra is nagyon erős a harmadik program megszorító intézkedései miatt, november 12-re országos sztrájk került kihirdetésre. A görög kormány számára ezért is kiemelten fontos, hogy ebben a rossz hitelek ügyében olyan megoldás szülessen, ami nem borzolja tovább a kedélyeket.

Az Eurócsoport a görög ügy mellett a bankunió fejleményeiről is tárgyal. 2016 január 1-jétől ugyanis az európai bankunió Egységes Szanálási Hatósága lesz a felelős a bajba került euróövezeti bankok szanálásának előkészítéséért és kivitelezésért.

Az Eurócsoport ülése délután 3 órakor kezdődik.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
GettyImages-1071775348
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
karácsony gulyás_mti