Előfizetői tartalom

Rengeteg pénzt kell még az idén elköltenie a kormánynak

Portfolio
Október végén 1925,6 milliárd forintot tett ki az úgynevezett kincstári egységes számla (kesz) egyenlege - derül ki az MNB statisztikai mérlegéből. Ez a gyakorlatban a kormány pénzügyi tartalékát jelenti, melyet az év végén várhatóan elkezdenek majd erősen leapasztani, hogy teljesüljön az év végi államadósság rátára vonatkozó cél.

A jegybank adatai szerint egy hónap alatt 282,1 milliárd forinttal emelkedtek a központi kormányzat betétei, így október végén január óta nem látott szinten voltak a kormányzati tartalékok. A kesz-egyenleget az év vége előtt hagyományosan leapasztja a kormány, ezzel is segítve az év végi minél alacsonyabb GDP-arányos államadósság rátával kapcsolatos célt (alkotmányos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés