Gazdaság

Két felminősítés is jöhet jövőre

MTI
Magyarország jövőre visszakerül a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, és a Magyar Nemzeti Bank jó eséllyel újrakezdheti kamatcsökkentési ciklusát - vélik a Morgan Stanley londoni elemzői.

Két felminősítés is jöhet

Az európai feltörekvő térségről összeállított, 2016-ra szóló, hétfőn ismertetett átfogó előrejelzésükben közölték: várakozásuk szerint 2016 lesz az az év, amikor Magyarország visszanyeri befektetési ajánlású hitelminősítői adósosztályzatát.

A ház szerint "már esedékes lenne" a felminősítés, és jövőre legalább egy, de nagyobb valószínűséggel két hitelminősítő is visszaemeli a magyar államadós-besorolást a befektetésre ajánlott kategóriába.

A Morgan Stanley elemzői szerint ezt indokolná a külső adósság, illetve a devizában denominált államadósság-hányad folytatódó meredek csökkenése, valamint az, hogy kiszámíthatóbbá vált a magyar bankrendszer működési környezete, és továbbra is szilárd a magyar gazdaság költségvetési pozíciója. Úgy vélik, mindezeknek együtt elégségesnek kellene lenniük a felminősítéshez.

Így állunk most A három nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. Az S&P és a Fitch módszertanában ez "BB plusz", a Moody's osztályzati gyakorlatában "Ba1" szintű minősítést jelent. A mérleg azonban érdemben javult az egy évvel ezelőtti állapothoz képest: a Fitch és a Moody's az idén felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította magyar adósosztályzatainak kilátását, a Standard & Poor's pedig felminősítette - ugyanakkor egyelőre stabil kilátással tartja nyilván - a magyar államadós-besorolást.

Tovább vághat az MNB

A Morgan Stanley elemzői hétfői előrejelzésükben közölték: "egyértelmű lehetőségként" számolnak azzal is, hogy az MNB 2016 második negyedétől újabb kamatcsökkentésekbe kezd, annak ellenére is, hogy a legutóbbi jegybanki nyilatkozatok a jelenlegi 1,35 százalékos alapkamat fenntartására utaltak az előrejelzési távlat végéig.

E prognózisukat a Morgan Stanley stratégái egyebek mellett azzal támasztották alá, hogy - elsősorban az alacsony olajárak és a vártnál gyengébb jelenlegi magyarországi inflációs dinamika miatt - érdemben lefelé módosították inflációs előrejelzéseiket: a cég 2016-ra 1,7, 2017-re 2,6 százalékos átlagos magyar inflációt vár az eddigi becsléseiben szereplő 2,3, illetve 2,7 százalék helyett.

Mindemellett a ház valamelyest lefelé módosította a magyar gazdaság növekedésére szóló prognózisát is. Felülvizsgált előrejelzése szerint a magyar GDP az idén 2,6, jövőre 2,2, 2017-ben 2,5 százalékkal bővül. A Morgan Stanley eddig 2,9, 2,4 és 2,6 százalékos növekedési ütemeket várt a magyar gazdaságban erre a három évre.

A cég indoklása szerint a hazai kereslet továbbra is bővül, de az EU-folyósítások lehívási ütemének várható lassulása a beruházások lassabb növekedésével jár majd.

A Morgan Stanley londoni elemzői a következő hónapokban az éves inflációs mutatók meredek gyorsulásával számolnak, de hangsúlyozzák, hogy ennek kizárólagos hajtóerejét a belépő bázishatások adják. A ház jelenlegi előrejelzése szerint a januári infláció meghaladhatja a 2 százalékot, ami 200 bázispontos megugrást jelentene a mostani szintekhez képest.

Mivel ebben a környezetben a jegybanki reálkamat már negatív tartományban járna, az MNB valószínűleg a jövő év elején még várakozó állásponton lesz, felmérve, hogy a piac hogy reagál erre.

Ha azonban a második negyedévben az infláció ismét lassulni kezd, ahogy az várható, az MNB könnyedén átválthat enyhítési alapállásra, és ebben az esetben jövőre 1 százalék környékére csökkentheti alapkamatát.

Ennek esélyét növelné, ha a piac "megemészti" a negatív reálkamatot, és ha a Fed addigra várhatóan elkezdődő monetáris szigorítási ciklusa csak korlátozott hatást gyakorol a magyar befektetési eszközökre - jósolták a Morgan Stanley londoni elemzői.

Hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy az MNB jelenlegi monetáris politikai eszköztárában az alapkamat önmagában "csak nagyon szűkös értelmezését adja" az MNB általános monetáris alapállásának.
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
orbánviktordonaldtusk