Gazdaság

14500 ember távozik a szerb közszférából

MTI
Több mint 14 500 embert küldenek el a következő két hónapban a szerbiai közszférából - hozta nyilvánosságra a belgrádi kormány döntését a Vecernje Novosti című szerb napilap pénteken.
Valamivel több mint kilencezer embert elbocsátanak, mintegy 4600 pedig nyugdíjba vonul, de olyanok is lesznek, akiket a magánszektorba helyeznek át. Jelenleg több mint 514 ezren dolgoznak a közszférában.

A szerb kormány következő három évre vonatkozó pénzügyi stratégiája szerint 2016-ban összesen 35 ezerrel kell "karcsúsítani" a közszférán, azaz várhatóan február és december között további 20 ezer dolgozó marad munka nélkül.

A közszférában dolgozók számának csökkentése is része annak a Szerbia és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között megkötött megállapodásnak, amelynek keretében tavaly novemberben 10-20 százalékkal csökkentették a közszférában dolgozók béreit, valamint a nyugdíjakat. A jó gazdasági mutatók miatt viszont a jövő évtől 1,25-4 százalékos, mérsékelt bér- és nyugdíjemelésre lehet számítani.

A belgrádi kormány ugyanakkor elfogadta a jövő évi költségvetésről szóló törvény javaslatát. A tervezet 121,8 milliárd dináros (311,8 milliárd forint) hiánnyal számol. A 2015-ös tervezett deficit 191,3 milliárd dinár (490 milliárd forint) volt. A költségvetés tervezete szerint jövőre Szerbia 997,4 milliárd dinár (2553,3 milliárd forint) bevétellel és 1119 milliárd dinár (2864,6 milliárd forint) kiadással számolhat.

A következő évi költségvetés tervének kialakításakor figyelembe vették, hogy 2016-ban bruttó hazai termék várhatóan 1,75 százalékkal növekszik, míg az infláció eléri a 2,8 százalékot.

Az ideihez hasonlóan a jövő évi költségvetést is az IMF-fel kötött, egymilliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás figyelembe vételével alakították ki. A megállapodás értelmében az IMF Belgrádtól azt várja, hogy az csökkenti a költségvetési hiányt, valamint a GDP 76 százalékát kitevő államadósság mértékét.
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
amerikai tozsdek erosodese