Kíméletlen igazság: ezért menekülnek hozzánk is a gazdag kínaiak
Gazdaság

Kíméletlen igazság: ezért menekülnek hozzánk is a gazdag kínaiak

Portfolio
A legalább 450 millió forintnyi vagyonnal rendelkező gazdag kínaiak kétharmada már emigrált az országból, vagy tervezi azt a súlyos légszennyezettségi helyzet miatt - emlékeztet egy kínai felmérésre átfogó klímavédelmi elemzésében a Bank of America-Merrill Lynch elemzői csapata. Egyúttal megdöbbentő ábrákon mutatják be azt, hogy a bő tíz éve felpörgetett szénalapú erőművi energiatermelés milyen durva következményekhez vezetett az országban. Könnyen lehet, hogy a magyarországi letelepetési államkötvény sikere - amelynek döntő része kínai befektetőkhöz köthető - szintén összefügg az ottani légszennyezettségi helyzettel és az igen vonzó magyar konstrukcióval.
Az üvegházhatású gázok éves kibocsátásában messze a legnagyobb felelőssé vált az utóbbi években Kína, hiszen amint az alábbi ábrán láthatjuk: a nagy gazdasági térségek közül csak náluk emelkedett meredeken a kibocsátás volumene 2002-től kezdve. Indiában ennél sokkal kevésbé volt intenzív a kibocsátás emelkedése.

Kíméletlen igazság: ezért menekülnek hozzánk is a gazdag kínaiak
A 2014-es adatok alapján már ott tartottunk, hogy Kína a globális szén-dioxid kibocsátás 27,5%-áért volt felelős, a második legnagyobb kibocsátó ország az Egyesült Államok volt, messze lemaradva (16,9%) tőle, a többiek kibocsátása pedig eltörpül még az amerikaiakéhoz képest is.

Kíméletlen igazság: ezért menekülnek hozzánk is a gazdag kínaiak
Az erőművek működése és közlekedés miatti légszennyezettség hatalmas mértéke pedig már néhány év alatt rendkívüli módon megbosszulta magát Kínában, ugyanis látványosan felfutott azon napok száma az egyes években, amikor köd/szmog lepi el az ország nagy részét.

Kíméletlen igazság: ezért menekülnek hozzánk is a gazdag kínaiak
A Merrill szerint azt, hogy az erősen szennyezett környezetből igencsak elegük van a kínai embereknek, jól mutatja a társadalmi feszültség jelentős növekedése, és különösen a középosztály, illetve a gazdagok tesznek lépéseket saját védelmük érdekében.

Ennek egyik legérdekesebb következménye az, hogy a Hurun Report szerint a legalább 1,6 millió dollárnyi vagyonnal (kb. 450 millió forint) rendelkező gazdag kínaiaknak 64%-a már emigrált az országból, vagy ezt tervezi.

Ez a kivonulás persze érthető, hiszen az észak-kínai Liaoning tartománybeli Shenyang városban a város saját környezetvédelmi hivatalának adatai szerint az idén 56-szorosan haladta meg a WHO-s egészségügyi határértéket a rákkeltő, apró szemcsékből álló légszennyezés mértéke. Ezzel párhuzamosan a víz- és légszennyezésből adódó egészségügyi és gazdasági károk mértéke a Világbank becslései szerint a kínai GDP évi 5,8%-át teszik ki. Ezzel párhuzamosan a Kínai Környezeti Tervezési Akadémia saját becslése 3,5%-ra tette a szennyezésekből fakadó gazdasági károk éves mértékét.

A fenti ijesztő adatok és összefüggések után végül két, szomorú következményeket bemutató ábra következik. Az amerikai Yale Egyetem légszennyezettségi index adatai messze a legrosszabb helyzetet mutatják Kínában és ezzel szoros összefüggésben a WHO adatai szerint a légszennyezés miatt világszinten az egyik legmagasabb a halálozási arány Kínában.

Kíméletlen igazság: ezért menekülnek hozzánk is a gazdag kínaiak
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt