Gazdaság

Matolcsy: bukott angyalból fordítottuk meg a helyzetet

Portfolio
"Gazdasági egyensúly és növekedés" címmel angolul tartott előadást az Amerikai-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hétfői üzleti estje keretében Matolcsy György. A jegybankelnök szembeállította a 2010 előtti magyar gazdasági és pénzügyi folyamatokat az azutáni fejleményekkel és kijelentette: "bukott angyalból" fordították meg a magyar gazdaság pályáját. Rámutatott, hogy a múltbeli hibák kijavítása során számos sikert ért el a gazdaságpolitika, de szavai szerint még nem végeztek. A holnapi MNB-s bejelentésekből (korábban már előrevetített további monetáris politikai lépések) semmilyen apró jelzést sem küldött ma Matolcsy, de a kormányfő tegnapi dicsérő megjegyzésére ma ő is küldött egy elismerést, amikor a devizahitelek forintosítása kapcsán a tökéletes kormányfői időzítésről beszélt.

Matolcsy: "meg kell védenünk a magyar bankszektort"

A devizahitelek korszaka utáni magyar lakossági fogyasztási-eladósodási magatartásról és a jövőről is kérdést kapott Matolcsy. Hosszas válaszában többek között kiemelte: hatalmas változást látnak a jegybankban arra, hogy az emberek hogyan állnak a fogyasztás, illetve eladósodás témájához és ezt a változó gondolkodást mindenképpen szeretnék támogatni (az MNB idén decemberben tájékoztató kampányt is indított a fogyasztási hitelek kapcsán a felelősebb döntések elősegítése érdekében - a szerk.). Ezzel együtt válasza végén jegybanki szabályozóként azt is megjelölte célként:

meg kell védenünk a magyar bankszektort olyan újabb kalandoktól, mint a devizahitelek.

(Ezzel a Matolcsy előadása utáni kérdés-felelek rész is véget ért.)

Matolcsy nem akar tanácsot adni az adózásban

Kérdést kapott Matolcsy annak kapcsán is, hogy a minap zárult párizsi klímacsúcs a fosszilis energiahordozók felől egyre inkább ösztönzést adna a megújuló energiahordozóknak, amelynek egyik eszköze lehet az adózás is (fosszilis energiahrodozók fokozottabb adóztatása). Matolcsy úgy reagált válaszában, hogy közgazdászként és egyúttal jegybankárként nem adna tanácsot a magyar kormánynak adózási témában, de általánosságban többször is azt hangsúlyozta, hogy az energiamegtakarítás a kulcs a témában. Leszögezte:

óriási megtakarítást kell elérni a magyarországi energiaszámlában.

Kiderült egy titok a magyar gazdaságról

Elmondása szerint 2014 közepéig egy hitelösszeomlásos (credit-crunch) helyzetben volt a magyar gazdaság, legalábbis most kiderült, hogy külföldről így látták ezt. Elmondta ugyanis, hogy a közelmúltban volt Frankfurtban Mario Draghi EKB-elnöknél, aki úgy fogadta őt, hogy

á, kedves György, te egy olyan országból jössz, ahol credit crunch következett be.

Matolcsy ebből azt a következtetést vonta le, hogy most derült ki egy titok Magyarországról, miszerint a külföld eddig is úgy tekintett ránk, mint amely országban hitelösszeomlás zajlott le. Szavai szerint éppen ezért is rendkívül fontos volt az NHP elindítása, amely így súlyos jövőbeli következményeket (a hitelösszeomlás folytatódását) tudott elkerülni - vonta le a következtetést. A Növekedési Hitelprogramról azt mondta: az NHP két fázisa meggyőző eredményeket mutat, a második pillérbeli felhasználás pedig már 1183 milliárd forintnál jár - tartalmazta az egyik prezentációs oldal. Ezt követően rátért arra, hogy most már az MNB egyik fő célja az NHP fokozatos kivezetése, és ezzel együtt a piaci alapú hitelezés támogatása. Kiemelte azt is, hogy a devizahitelek forintosítása eredményeként alakossági hitelállományon belül 3%-ra esett a devizaarány.

2010 óta sikerült kijavítani a múlt hibáit, de nem végeztünk még,

mert még reagálunk kell a jövőbeli kihívásokra, amelyek például a külföldi pénz- és tőkepiacok felől érkezhetnek - zárta gondolatait Matolcsy. Az előadás utáni első kérdésre, hogy mi lehet a régiós országok tekintetében Magyarország kitörési pontja, Matolcsy több mondatos válaszában sokszor elismételte a versenyképesség kifejezést.

Milyen szerepet játszottak a jegybankok?

Matolcsy utalt a Fed és az EKB lazító stratégiájára,amelyre némi késlekedéssel az MNB is elkezdett reagálni (a 2012 augusztusban elindított kamatcsökkentési sorozatra utalt ezzel). Rámutatott a később elindított jegybanki Önfinanszírozási programra, annak két szakaszára is, amely egyszerre célozta a hozamgörbe rövidebb és hosszabb szegmensének leszorítását is - tette hozzá. Mindez azért volt rendkívül hasznos a magyar gazdaságnak, mert a hosszabb futamidejű kamatok is csökkenni tudtak, ami agy az állam kamatkiadásait is mérsékelni tudta. Matolcsy szerint azért nagy eredmény a hosszabb hozamok mérséklődése, mert azokat nagyon nehéz mérsékelni, ez csak akkor sikerül, ha a bizalom is növekszik az adott ország iránt. Egy ábrán azt mutatta be, hogy 2025-ig évente a GDP mintegy 1,5%-ával tudja a két jegybanki Önfinanszírozási Program leszorítani az állami kamatkiadásokat, ami kumuláltan már hatalmas összeget és a GDP arányában hatalmas arányt tesz ki - emelte ki. Az Önfinanszírozási Program jelentősen mérsékelte az államadósság devizaarányát, illetve a külföldi befektetők arányát is - tette hozzá.

Nagy változások a külső adósságban és a gazdaság fehéredésében

Ábrával bemutatta a fontos külső sérülékenység-csökkentést is, majd hozzátette, hogy ebben döntő szerepet játszott a bankrendszer tőkeáttétel-csökkentése. A bankadó terhekről nem tett említést, de egy másik ábrán rámutatott arra, hogy a magyar gazdaság fehéredése a különböző adóintézkedések nyomán (pl. online pénztárgép) jelentősen emelkedett, ami az adó-és járulékbevételeket jelentősen emelte. A munkaerőpiaci helyzet javulására bemutatta azt az ábrát, ami a foglalkoztatási és aktivitási ráta emelkedése mellett a munkanélküliségi ráta esését egyszerre tartalmazza.

Ikerdeficit: rémálmot okozott

A 2002-2010 közötti időszakban ikerdeficittel (magas költségvetési és folyó fizetési mérleg hiány) küzdött a magyar gazdaság, ami szavai szerint rémálmot okozott, annak a közgazdaságilag nehéz kezelése miatt. Emlékeztetett arra, hogy a Bokros-csomag előtti periódusban sokkal kevésbé volt elmondható az ikerdeficit (mértéke), "de nekünk ezt is sikerült megfordítani egyszerre" - büszkélkedett Matolcsy. Hozzátette azt is, hogy mindezen nagyfokú előrelépés miatt az Európai Bizottság 2013-ban, 9 év után kiengedte Magyarországot a túlzott (költségvetési) deficit eljárás alól.

Matolcsy: még mindig a legrosszabb helyzetben vagyunk, de már csökken az adósságrátánk

2010-től ezek voltak a fő célok Gazdasági egyensúlyt és növekedést egyszerre elérni, ami hatalmas kihívás volt, és ezek során a gazdaságpolitika a következő célokra fókuszált amelyhez kellett a prúdens költségvetési politika az adósság csökkentése adóreform foglalkoztatottság növekedés devizahitelesek megmentése gazdasági növekedés

Még mindig nagyon magas a magyar államadósság a régióban, még mindig a legrosszabb helyzetben vagyunk a régiós országok közül, de már csökkenő trendet mutat

- emelte ki Matolcsy. A magyar adórendszer nagyon versenyképes, ami segít ebben és a többi a problémában. Ennek egyik részeként a fogyasztást terhelő adókat emelték, míg a vállalati nyereségadót mérsékelték. A fegyelmezett költségvetési politika is nagyon sokat segített a 2010 óta elért sikerben.

Tökéletes volt a devizahitelek forintosításának időzítése, köszönhetően a miniszterelnök személyes döntésének

- emelte ki a fenti egyik pont kapcsán Matolcsy. Tegnap a Fidesz kongresszusán Orbán Viktor kormányfő mondott köszönetet Matolcsynak a gazdaságpolitikai együttműködésért, egy tehát két nap alatt csaknem kölcsönös nyilvános köszönetnyilvánításról beszélhetünk. A fegyelmezett költségvetési politika egyik fontos eleme az volt, hogy az elsődleges államháztartási egyenleg deficitből fokozatosan többletbe váltott át, igaz Matolcsy ennek kapcsán nem említette meg a magánnyugdíjpénztári rendszer megszűntetését, annak a bevételeket most jelentősen növelő hatását.

Bukott angyalból hoztuk vissza a gazdaságot

Összefoglalással kezdi Matolcsy az előadását, amelyen először a 2010 előtti gazdasági foylamatokat mutatja. Előadásában egyrészt az idei évi eredményekre, másrészt a magyar gazdaság kettős jellegére világít rá. Prezentációja elején Matolcsy az alábbiakat sorolta: A túlzott fogyasztás és az eladósodás hajtotta a magyar GDP-növekedést, ami végül a gazdaság fenntarthatatlan eladósodása felé terelte a gazdaságot. Matolcsy többször is használta a hatalmas kifejezést a költségvetési hiányra és az államadósságra. A nagyon alacsony munkaerőpiaci aktivitási rátára, magas munkanélküliségi rátára is rávilágított, mint problémára. Ez is hozzávezetett a "bukott angyal" pozícióhoz, ami Magyarországot 2002-2010 között jellemezte szavai szerint. A 2006-tól indult költségvetési kiigazítás jelentős gazdasági visszahúzó hatással járt - emlékeztetett az akkori megszorításokra Mindezek után hangsúlyozta, hogy a 2010-től indult sikeres szerkezeti reformok meg tudták fordítani ezeket a kedvezőtlen gazdasági folyamatokat és trendeket, igaz elismerte, hogy "elfogult" a bemutatott folyamatokkal kapcsolatban, amelyek a magyar sikertörténetet jelentik.

Perceken belül megszólal Matolcsy

További részletek hamarosan.

shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1488477983