Előfizetői tartalom

Elégtétel a kényszernyugdíjazottaknak

Deák Dániel, Budapesti Corvinus Egyetem
Egy nyugdíjas 2012. július 1-től köztisztviselőként vállalt munkát a XIII. kerületi önkormányzatnál, 2013. január 1-i hatállyal azonban bevezették a köztisztviselők és közalkalmazottak kettős finanszírozásának tilalmát. Ennek megfelelően a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság arról rendelkezett, hogy 2013. július 2-ától a kérelmező nyugdíjának folyósítását felfüggesztették. A határozattal szemben nem lehetett fellebbezni. Az ügy az Emberi Jogok Európai Bírósága ("EJEB“) elé került (Fábián kontra Magyarország, No. 78117/13.), aminek eredményeként elmarasztalták a magyar kormányt. Az ügyről most Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára fejti ki álláspontját.

Az EJEB 2015. december 15-én hirdette ki a magyar kormányt elmarasztaló ítéletét. A Grád András ügyvéd által képviselt kérelmező azt állította, hogy a nyugellátásról szóló törvény (1997. évi LXXXI. tv.) 2012-ről 2013-ra módosított rendelkezései megsértették a tulajdon háborítatlan élvezetéhez fűződő jogát (Emberi Jogok Európai Egyezménye - "EJEE“ - 1. kiegészítő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés