Gazdaság

Külföldről kapott dicséretet Magyarország

MTI
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szempontjából nincs kockázat Magyarországgal; ez idáig ugyanis itt százhetven projekt keretében 2,7 milliárd eurónyi - több, mint 800 milliárd forintnyi - összeget fektetett be - írja szombati számában a Magyar Hírlap.
Az újság Nikoletti Antallal, a londoni székhelyű hitelintézet Magyarországot képviselő igazgatósági tagjával készített interjújában arról számol be, hogy többek között az energia, az energiabiztonság, az infrastruktúra, valamint az innováció azok az ágazatok, amelyekben majd számítani lehet az EBRD befektetéseire Magyarországon.

A szakember hangsúlyozta: jó a kapcsolat a kormány és az EBRD között. Magyarország gazdasági teljesítményének növekedése az egyik legmagasabb az unióban, és a pénzügyi stabilitás jelentősen erősödött az országban. A lassan globális pénzintézetté váló EBRD-nél ezek most a legfontosabb "magyar előnyök" - emelte ki Nikoletti Antal.

Nemrég Magyarországon járt a pénzintézet alelnöke, Betsy Nelson, aki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel is tárgyalt. A legfontosabb téma az volt, hogy az EBRD-nek milyen befektetési lehetőségei vannak.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank előrejelzése alapján idén a magyar gazdasági növekedés 2,9 százalék lesz, ezzel a májusi előrejelzéshez képest 0,3 százalékkal módosult felfelé a prognózis. A magasabb előrejelzés, a felfelé történő módosítás elsősorban a vártnál nagyobb mértékű belső fogyasztásemelkedést tükrözi, amelyet a munkaerőpiac javulása és a növekvő rendelkezésre álló jövedelem is alátámasztott - közölte Nikoletti Antal.

Hozzátette: a pénzügyi szektor megerősítéséhez hozzájárult a devizahitelek forintosítása, amely sok háztartás életét tette könnyebbé. A munkanélküliségi ráta csökkent, amely az alacsony inflációval és a reálbérek növekedésével együtt a belső fogyasztás növekedését eredményezte. Eközben fontos, hogy nőtt Magyarország energiabiztonsága. Ráadásul hangsúlyos elem az is, hogy hazánk a legjelentősebb versenyképességi programot hirdette meg a kis- és középvállalkozói szektor számára a teljes Európai Unióban.
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Roska Botond