Fedezet nélkül ígérgeti az ingyenmilliókat a kormány
Gazdaság

Fedezet nélkül ígérgeti az ingyenmilliókat a kormány

Portfolio
Már közel két hete bejelentette a kormány az új otthonteremtési támogatást, azonban azóta is számos nyitott kérdés maradt. Ezek közül a legfontosabb, hogy mekkora lehetséges igénybevétellel számol a kormány és ennek mekkora költségvetési vonzata lehet. Az illetékes Nemzetgazdasági Minisztérium részéről érkező nyilatkozatok alapján ilyen számítások még nem készültek. Hornung Ágnes, az NGM pénzügyekért felelős államtitkára szerint jelenleg is vizsgálják a fedezet lehetőségeit.

Milliárdokkal dobálózunk

Lázár János december 16-án jelentette be, hogy a kormány kibővíti a családi otthonteremtési kedvezményt, a háromgyerekesek például 10 millió forint állami támogatáshoz juthatnak, valamint további 10 millió forintos hitelhez 25 éves futamidőre, maximum 3%-os kamat mellett. A bejelentéskor nem részletezte a miniszter, hogy mikortól lépne életbe az új intézkedés, de a hírek szerint már a napokban megjelennek a részletek.

Az azóta eltelt másfél hétben folyamatosan szivárogtak a hírek az ingyenmilliókról:

Azonban a legfontosabb kérdésekre még mindig nem tudjuk a választ. Nevezetesen, hogy a kormány milyen igénybevétellel számol és hogy az új intézkedésnek milyen költségvetési vonzatai lesznek a kiadási oldalon. Vagyis a háttérszámításokat nem ismerjük és az eddigi kormányzati nyilatkozatok alapján nincsenek is, egyelőre. Ez pedig megint sokat elárul a gazdaságpolitikai intézkedések megalapozottságáról.

Nincs válasz

Az elmúlt napokban több kormányzati szereplő is nyilatkozott az új intézkedés hatásairól, ezek azonban nem sok érdemi információt tartalmaztak a költségvetés oldaláról.

Hornung Ágnes, az NGM pénzügyekért felelős államtitkára a Magyar Idők hétfői számában megjelent interjúban például így fogalmazott a CSOK kibővítésének és a lakásáfa csökkentésének hatásaival kapcsolatban:

Mindennek van persze költségvonzata, jelenleg is vizsgáljuk a fedezet lehetőségeit. Azonban nem szabad csak a költségeket nézni, hiszen a másik oldalon a létrejövő beruházások bevételt generálnak, munkahelyeket teremtenek.

Hozzátette: még nehéz megítélni, de bízunk benne, hogy ez a ráfordítás bizonyos időn belül, akár rövid távon megtérül, ezt követően pedig majd bevétel származik belőle. Ezt követően részletezte, hogy 5000 új lakás építése nagyjából 100-120 milliárd forint beruházást jelent, amely a GDP-ben megjelenítve 0,2 százalékponttal magasabb növekedést eredményezhet, valamint 5-7 ezer munkahelyet generál.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek adott, szintén hétfőn megjelent interjújában pedig azt hangoztatta, hogy a CSOK bővítése és a lakásáfa csökkentése népszerűvé teszi az új lakások építését, majd hozzátette:

kérdés, hogyan hat a várható "építési láz" a központi költségvetés helyzetére, kiadásaira, ezt csupán 2016 első féléve után lehet majd valamelyest megítélni. A folyamatban fékező erő lehet az építőipari vállalkozások kapacitása.

Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter pedig múlt pénteken nyilatkozta, hogy a CSOK kibővítése unikális dolog lesz az egész világon és

becslése szerint ez több százezer családot érhet el.

És mit okoz a lakásáfa csökkentése? Hornung Ágnes két héttel ezelőtt a lakásáfa-csökkentés költségvetési hatásaival kapcsolatban is nyilatkozott. Akkor azt mondta, hogy "az áfacsökkentés miatti adóbevétel-kiesésre nem szabad túlzottan koncentrálni, részben, mert a központi költségvetést mindig jelentős többlettel tervezik, illetve azért, mert egy ilyen intézkedés során nem lehet tudni, honnan jöhetnek még be bevételek".

Mennyi? De mi mennyi?

A 2016-os költségvetést a parlament már idén nyáron kőbe véste. Vagyis a CSOK esetleges jövő évi kiterjesztése miatt át kellene írni a számokat. Bár az idei költségvetési folyamatok kedvezőbb alakulása miatt akár mozgástér is lehet az elfogadott jövő évi költségvetésben, kérdéses, mennyit bírna el a büdzsé az új kiadásokból.

A kibővített otthonteremtés esetén fokozatos felfutással lehet majd számolni (várhatóan az első 1-2 évben lesz jelentős az igénybevétel), de ha abból indulunk ki, amit Balog Zoltán említette, akkor például százezer család igénye esetén csak az állami támogatás összege 1000 milliárd forint lehet. Ez az összeg jól érzékelteti, hogy mekkora léptékű intézkedésről lehet szó. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az új támogatást csak újépítésű ingatlanoknál lehet felhasználni a hírek szerint, ez pedig fontos szűkítő tényező a kínálati oldalról.
Mindezektől függetlenül, fontos lenne tudni, már egy ilyen horderejű intézkedés bejelentésekor, hogy a kormány milyen hatásokkal számol. A hatástanulmányt azonban nem ismerjük, ez pedig megkérdőjelezi az intézkedés megalapozottságát. (Ezt láthattuk legutóbb a vasárnapi boltzár márciusi bevezetésekor.)

Háttérszámítások nélkül ugyanis ez az intézkedés csak felelőtlen ígérgetésnek tűnik.
Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

E.ON
KPMG
Musk
Frankfurt Stock Exchange
Stock exchange
fed
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
fed