Így adózol 2016-ban
Gazdaság

Így adózol 2016-ban

Portfolio
Számos változás lépett életbe 2016. január 1-jétől a magyar adórendszerben: csökkent a személyi jövedelemadó és a kamatadó kulcsa, növekedett a kétgyermekesek családi adókedvezménye, illetve a lakásépítés és a sertés tőkehús áfájának mértéke is kisebb lett. Összeszedtük, amit tudni kell ezekről.

Személyi jövedelemadó és családi adókedvezmény

A kormány áprilisi döntése értelmében 2016 januárjától az eddigi 16 százalékról 15 százalékra csökkent a személyi jövedelemadó kulcsa.

A családi adókedvezmény figyelmen kívül hagyásával ez azt jelenti, hogy a bruttó bérünk 1 százalékának megfelelő összeggel növekszik a nettó kerestünk.

Még 2014-ben határoztak arról, hogy 2016 és 2019 között a mostani 10 ezerről 20 ezer forintra kívánják növelni a kétgyermekes családok esetében a gyermekenként igénybe vehető havi adókedvezmény összegét, aminek első lépéseként januártól a kedvezmény összege 12 500 forintra emelkedett. A kedvezmény növelésének köszönhetően például egy két átlagkeresőből álló családnál - ahol 500 ezer forint a havi bruttó összjövedelem - évi 120 ezer forinttal több pénz marad.

A szja-csökkentés miatt módosult a gyermekek után járó adóalap-kedvezmény A gyermekek után járó havi adókedvezmény összegét a törvény valójában adóalap-kedvezményként határozza meg, vagyis megmondja, mekkora az a jövedelem, amely után nem kell adót, illetve járulékot fizetni. 2015-ben az adóalap-kedvezmény összege az egy és két gyermekesek esetében havonta és gyermekenként 62500 forintot tett ki, amit ha megszorzunk az idén érvényes szja-kulccsal (16%), megkapjuk a 10 ezer forint adókedvezményt. Ugyanakkor az szja-kulcs csökkenése miatt 2016-ban már nagyobb adóalap-kedvezményt kell biztosítani ahhoz, hogy ugyanúgy kijöjjön az adókedvezmény mértéke. Mivel a kétgyermekes családok esetében 10 ezerről 12,5 ezer forintra emelkedett a gyermekenként havonta elengedett adó összege, az adómentes jövedelemrész összegét esetükben amúgy is megemelte volna a kormány. Az szja-kulcs csökkentése miatt ugyanakkor ezen túlmenően is módosítani szükséges az adóalap-kedvezmény összegét, függetlenül a gyermekek számától. Az alábbi táblázat mutatja, hogyan módosulnak a családi adóalap-kedvezmények 2016-ban az egy, két, illetve három vagy több gyermekes családoknál.

Így adózol 2016-ban

A magánszemélyek számára tehernövekedést jelent mindemellett, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék havi 6930 forintról 7050 forintra emelkedik.

Csökken a kamatadó

A 2006 szeptemberében bevezetett kamatadó kulcsa a személyi jövedelemadóéval együtt az eddigi 16%-ról 15%-ra módosul. Az új kamatadó azokra a kamatjövedelmekre vonatkozik majd, amelyeket 2016. január 1-je utáni időszakból realizál az ügyfél, vagyis például korábban lekötött egyéves bankbetét december 31-éig realizált időarányos kamatrésze után még 16%-os kamatadót és 6%-os egészségügyi hozzájárulást, január 1-jétől realizált időarányos kamatrésze után viszont már 15%-os kamatadót és 6%-os egészségügyi hozzájárulást kell a banknak levonnia.

A kamatadó csökkentése persze nemcsak a bankbetéteket, hanem más befektetéseket is érint, hiszen kamatjövedelemnek minősül a:
  • lekötött és látra szóló betétek kamata,
  • befektetési jegyek hozama,
  • kötvények, köztük államkötvények, kincstárjegyek magánszemélyek számára kifizetett kamata,
  • az életbiztosítások kockázati célon felül fizetett díjainak hozama.
A kamatadót forrásadóként a kifizető vonja le, a magánszemély jövedelemadó-bevallásában nem kell külön feltüntetni.

Csökken az újlakások áfája

A kormány decemberben jelentette be és határozott arról, hogy ideiglenesen, a 2016 és 2019 közötti időszakban 27 százalékról 5 százalékra csökkenti az újlakások áfáját.

Az első elfogadott törvénymódosítás értelmében ez azt jelentette, hogy a vállalkozók által épített új lakások leszámlázott vételárában a 27 százalakos kulcs helyett 5 százalék szerepel majd, feltéve, ha a többlakásos épületekben lévő lakás összes hasznos alapterülete nem több 150 négyzetméter, míg családi házaknál az alapterület nem több mint 300 négyzetméter.

Adó-visszatérítés a magánépítkezőknek

Az otthonteremtési program következő pillére (az új CSOK és a csökkentett lakásáfa mellett) az adó-visszatérítési támogatás bevezetése a jövő évtől. Ezzel az intézkedéssel a kormány kiterjesztette a magánépítkezőkre is a gyakorlatban az alacsonyabb áfát. A szabályozás értelmében az új ingatlan építkezésekor a bekerülési költség után visszakaphatja az építkező a teljes 27%-os áfát, legfeljebb 5 millió forintig. Fontos szabály, hogy ezt a támogatást legfeljebb egy alkalommal lehet igényelni, legkésőbb 2019. december 31-ig.

Fontos korlátozások Az áfa-visszatérítést tartalmazó kormányrendelettel korlátozásokat is beépített a kormány az adó-visszatérítés igénybevételét illetően. Kimondja ugyanis a rendelet, hogy a támogatást igénylő építő vagy építtető a kérelem benyújtásakor teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik arról, hogy nem kötött vagy az építési munkák befejezéséig nem köt olyan kivitelezési szerződést, amely alapján a vállalkozó az ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésre alkalmas lakás vagy lakóépület felépítésére és igénylő részére történő átadására köteles. A másik fontos tényező, hogy építési telekhez vehető igénybe a támogatás.

A sertés tőkehús áfáját is mérsékelik

A feketekereskedelem visszaszorítása és az alacsonyabb jövedelműek segítése érdekében 2016. január 1-től 27-ről 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús általános forgalmi adója.

Még jobban megéri majd elektromos autót venni

Az elektromos járművek mellett a kormány az egyéb környezetkímélő járművek megszerzését is illetékmentessé teszi: nem kell utánuk regisztrációs adót, illetéket, gépjárműadót és cégautó-adót fizetni.

A mentesség csekély összegű támogatásként (de minimis) vehető igénybe és kiterjed a haszonjárművek (autóbusz, nyergesvontató és tehergépkocsi) visszterhes megvételére is.

1,5 millió embernek már a NAV készíti az adóbevallását

2016-tól a NAV átvállalja minden olyan adózó adóbevallásának elkészítését, akik nyilatkozatot tesznek a munkaadójuknál arról, hogy nincs egyéb jövedelmük és adó-vagy adóalap-kedvezményt sem vettek igénybe. Nekik az adóhatóság 2016. május 20-ig elkészíti az SZJA-bevallást, de az 1+1%-ról továbbra is rendelkezhetnek szintén a munkaadónál leadott nyilatkozattal.

Könnyítések

A jelenlegi 150 ezer forinttal szemben 200 ezer forintos összeghatárig lehet 6 hónapos pótlékmentes részletfizetési lehetőséget kérni 2016-tól az szja esetében. Az egészségügyi hozzájárulásra is lehet majd részletfizetést kérni, ha a két adónem kapcsán fizetendő együttes összeg legfeljebb 200 ezer forint.

A NAV a jövő évtől már nem veti ki a 2000 forintnál kisebb késedelmi pótlékot. A magánszemélynek emellett a jövő évtől nem kell megfizetnie az 1000 forintot el nem érő adót, és az adóhatóság sem utalja ki az 1000 forintot el nem érő túlfizetést. Idén ez a határ 100 forint volt.
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
szijjarto1119