Ezekre muszáj figyelned 2016-ban
Gazdaság

Ezekre muszáj figyelned 2016-ban

Portfolio
Jövőre nagyon fognak hiányozni az uniós források, viszont a fogyasztás közben húzni fogja a gazdaság növekedését, a forint erejét több tényező is támogatni fogja 2016-ban, az MNB új különálló programot hirdethet, és közben a legnagyobb jegybankok monetáris politikáinak széttartása várható - a Portfolio által megkérdezett hazai elemzők szerint többek között ezek lesznek azok a makrogazdasági folyamatok, amelyek nagyban meghatározhatják az előttünk álló évet. Mindezek mellett a kínai gazdaság átalakulására és az eurózóna kilátásaira is figyelni kell, mivel ezek a folyamatok hatással vannak a magyar gazdaság teljesítményére.
Most már hagyományosnak nevezhető módon minden év végén megkérdezünk néhány elemzőt arról, hogy szerinte melyek lesznek a legmeghatározóbb makrogazdasági folyamatok, tényezők 2016-ban. A magyar gazdaságért aggódóknak, vagy akár a magánbefektetőknek ezekre a folyamatokra érdemes felkészülniük.

A Portfolio által megkérdezett négy elemző válaszai alapján lesz mire figyelni, ugyanis mindannyian 3-3 különböző tényezőt neveztek meg.

EU-forrás, fogyasztás és forint

Balatoni András, az ING vezető elemzője válaszának elején szögezte le, hogy az EU-s pénzek hiányozni fognak jövőre (1). Már-már közhely, hogy jövőre nem áll majd annyi EU-s pénz a hazai gazdaságpolitika rendelkezésére, mint az elmúlt években. Mivel ezek a források kiemelkedően fontos szerepet játszottak az elmúlt évek kedvező növekedésében, ezért alappályán a konszenzus és a gazdaságpolitika is a beruházások jelentős szűkülésével számol 2016-ban - vetíti előre.

Meglátása szerint a fő növekedési tényező 2016-ban a fogyasztás lesz (2) . Az emelkedő reálbérek, a munkaerő-piaci konszolidáció, valamint a továbbra is magas szinten álló lakossági bizalom a fogyasztás jelentős emelkedését vonja várhatóan maga után 2016-ban - fogalmaz a szakértő. Támogatja a folyamatot az is, hogy historikusan továbbra is alacsony szinten áll a fogyasztások volumene (a legfrissebb adatok szerint több mint 8 százalékkal marad el a fogyasztás a válság előtti csúcshoz képest), valamint, hogy a lakossági tőkeáttétel jelentősen lecsökkent az elmúlt években. A megtakarítási-fogyasztási döntéseknél az óvatossági motívumok egyre inkább háttérbe szorulnak az alacsony munkanélküliségi ráta, illetve a devizakockázat drasztikus csökkenése miatt - vélekedik az ING közgazdásza.

Balatoni András szerint a jövőre várható harmadik fontos makrogazdasági folyamat, hogy a forintot támogatni fogják a felminősítés(ek), a fundamentumok és a kamatok is (3). A szakértő arra számít, hogy hazai szuverén adósság jövőre várhatóan visszatér a befektetésre ajánlott kategóriába legalább egy (Fitch), de az is lehet, hogy két hitelminősítőnél (Moody's). A felminősítés miatt számos kontinentális és ázsiai alap számára megnyílik a lehetőség, hogy belépjenek a hazai piacra, ami jótékony hatást fejt ki a forint árfolyamára. Emellett a makrogazdasági fundamentumok (külkermérleg, folyó fizetési mérleg) szintén támogatják a forintot. A csökkenő devizatartalék következtében kiszáradó bankközi likviditás a rövid hozamok emelkedésével járnak, drágítva ezzel a forint elleni spekulációt - sorolja az érveket a forint erősödése mellett Balatoni, aki azt is kiemeli:

Az egyetlen érv az erős forinttal szemben az MNB verbális intervenciója, illetve a nem-konvencionális eszköztára. Valós intervencióra nem, vagy csak kismértékben kerülhet sor, mivel a devizatartalékot, valamint a likviditást épphogy csökkenteni szeretné a monetáris politika a következő években.

Fordulatot a 2017-es költségvetés okozhat - figyelmeztet a vezető elemző. Ebben ugyanis már biztos lesznek olyan elemek, amik a 2018-as választásokra való felkészülés jegyében születtek, ez pedig az álmoskönyvek szerint nem feltétlenül jelent jót a forintnak - mutat rá.

Figyelj külföldre!

Válaszában Samu János, a Concorde vezető elemzője három globális tényezőt sorolt fel, mivel a magyar gazdaság nem légüres térben létezik. Az első fontos kérdés, hogy folytatódik-e az eddig sikeresnek tűnő kínai kötéltánc a gazdaság átalakítása mentén (1). A kínai gazdaságpolitikának úgy kell a lakossági fogyasztást ösztönözni, hogy közben a jövedelmek egyik legfontosabb forrását jelentő beruházások szerepét csökkenti. A túl gyors beruházás-visszafogás a lakossági jövedelmeket - és ezen keresztül a fogyasztási hajlandóságot - veszélyezteti, az újabbnál újabb költségvetési löketekkel pumpált beruházások pedig a gazdaság eladósodottságát lökik egyre magasabb szintre. A világ érdeke, hogy a kötéltánc sikerüljön, se ne forduljon vissza, se ne gyorsuljon végzetesen fel ez az átalakítás (amitől padlót fogna a kínai növekedés, lásd hard landing) - magyarázz az elemző, aki azt is kiemeli, hogy a magyar kivitel közvetve erősen függ a kínai kereslettől, nekünk ezért kifejezetten érdekünk a kínai átalakulás sikere.

A vezető elemző úgy véli, hogy az eurózónás kilátások jelenleg mérsékelten pozitívak (2). Beindult egy komótos, de egyelőre tarthatónak tűnő gazdasági fellendülés. Az EU növekedésének elindulását az tette lehetővé, hogy mind jobban épített a külső (kezdetben Kína, majd egyre inkább az USA felől származó) keresletre - emlékeztet a szakember. Ez az irány egyre kevesebb lehetőséget tartogat. Az USA gazdasága viszont lassuló pályán van.

A növekedési kép egyre jobban konvergál. Ha nem sikerül továbbvinni, erősíteni azt az utóbbi negyedévekben látható tendenciát, hogy a belső kereslet dinamizálódik, akkor az EU előtt komoly kihívások jelennek meg, visszatérhetünk az adósságválsággal, folyamatos kiigazításokkal tarkított 3 évvel ezelőtti helyzethez

- figyelmeztet Samu János. Ellenkező esetben a globális növekedést stabilizálhatja a növekvő eurózóna, óriási segítséget nyújtva az olcsónak semmiképpen nem nevezhető értékeltségen forgó globális részvénypiacoknak - fűzte hozzá.

A harmadik fontos tényezőként az olajpiac várható alakulását (3) említette meg Samu. A 2014-ben nyilvánvalóvá vált és azóta folyamatosan tartó bőséges olajkínálat folyamatosan taszítja egyre mélyebbre az árakat. Az alacsony olajár nagyon sokat kedvez a globális keresletnek. A jelenlegi helyzet fennmaradása hatalmas szívesség lenne a világgazdaság növekedésének - véli a közgazdász. Minél tovább árasztják el a világ olajtermelői a piacot olajjal, annál tovább tart ez a pozitív hatás. Sok olajtermelő idővel el fog jutni abba a helyzetbe, hogy a kitermelését az alacsony megtérülés miatt csökkenteni lesz kénytelen. Erre azonban csak akkor kerül sor, ha a jelenlegi kitermelő infrastruktúra érdemi beruházást fog igényelni - vetíti előre. Mai ismereteink szerint a rohamosan csökkenő tározói kapacitások (amit boldogan töltenek fel olcsó olajból a nagy olajimportőrök) miatt az alacsony olajár maradhat 2016-ban is. Illetve mindaddig, amíg a drága termelők el nem kezdenek kihullani.

Geopolitika

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője szintén külföldről hozta a három fontos tényezőt és szerinte is az egyik meghatározó faktor az olajpiac (1). Arra számít, hogy az olaj árának további gyengülése késleltetheti az inflációs folyamatok beindulását hazánkban és globális szinten is. "Várakozásaink szerint a jelenlegi lejtmenetből 60 dolláros szintre kúszhat vissza az árfolyam, de várhatóan 50 dollár alatt fog konszolidálódni a kereskedés. Ezek alapján csak a - várhatóan rövid - felfutás alatti időszakban számolhatunk inflációs katalizátorként a fekete aranyra" - fogalmaz az elemző.

Kiemelte a világban várható monetáris divergencia (2) fontosságát is: az Egyesült Államok beindul a kamatemelési ciklus, amely a várakozások szerint fokozatos és óvatos lesz. Ezt az Egyesült Királyság döntéshozói is követhetik 2016 második felében. Az európai kontinensen az EKB monetáris lazítási ciklusa egészen biztosan túlnyúlik a jövő éven, lehetőséget teremtve a perifériák jegybankjainak számára is a lazító intézkedésekre. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a monetáris divergencia jó esetben semleges környezetet teremthet az ázsiai térségben, de nagyobb az esély, hogy a kínai gazdaság, mint fő kereskedelmi partner lassulása és az erős dollár jelentette negatív hatás együttesen finanszírozási problémákhoz vezetnek majd 2016-ban.

Emellett szerinte nem szabad megfeledkezni a geopolitikai feszültségekről sem (3). A közel-keleti polgárháborús helyzet nyomán kialakult menekültválság tartós fennállása esetén előfordulhat, hogy a schengeni határokon belül visszaállítják a teljes határellenőrzést. Egy ilyen intézkedés jelentősen visszavetheti az eurózóna, és hazánk gazdasági növekedését, hiszen a logisztikai költségek jelentős emelkedése mellett lassítaná a munkaerő-áramlást, így Magyarország tekintetében elsősorban az export visszaesésére, és a külföldön munkát vállaló magyarok számának csökkenésére számíthatunk - vetíti előre Kiss Mónika, aki azt is hozzáteszi: egy másik visszahúzó tényező lehet az eurózóna gazdasági teljesítményére nézve, ha az Oroszország, és a Nyugat között fennálló hűvös viszony fennmarad.

Finanszírozás, finanszírozás és finanszírozás

Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője a magyar állam finanszírozására hegyezte ki válaszát. Az ÁKK legfrissebb finanszírozási kiadványa szerint 546 milliárd forint értékben kíván devizakötvényt kibocsátani. Ez a teljes tervezett bruttó kibocsátás 8,5%-a. Hiába nőtt jelentősen a háztartások étvágya, illetve hiába terelte a bankokat az MNB az állampapírpiacra, kérdés, hogy a belföldi kereslet elegendő lesz-e, hogy a szükséges többletforrást biztosítsa - vélekedik a szakértő.

Ennek kapcsán azt is kiemeli, hogy a kötvénykibocsátási és (re)finanszírozási terveknek könnyedén keresztbe tehet a Fed kamatemelési ciklusa (2). A 2015-ös év során már láttuk, hogy kb. 1300 milliárd forinttal 3900 milliárd forintra esett a külföldiek állománya, csupán amiatt, hogy a piaci várakozások átalakultak és beárazták az első kamatcsökkentést decemberre. Jelenleg legfeljebb két kamatemelést árazott be a piac 2016-ra. Folytatódhat a tőkekiáramlás Magyarországról, ha a jelenlegi piaci várakozásoknál agresszívebb szigorításra kerül sor a tengerentúlon - figyelmeztet.

Várakozása szerint előző pontok következménye az lesz, hogy a forintban denominált kötvényhozamok emelkedésnek indulhatnak. Emiatt várhatóan az MNB valamilyen formában folytatja az önfinanszírozási program kibővítését (3), ezt már kommunikálta is a Monetáris Tanács, hogy nem-konvencionális eszközzel kívánják elősegíteni, hogy a hosszú kötvényhozamok mérséklődjenek.

Véleményem szerint az is elképzelhető, hogy egy különálló, a jelenlegit kiegészítő programot hirdet meg az MNB, pl. az EKB-hoz hasonló kötvényvásárlási programot. Ezzel a lépéssel bizonyos mértékig képes lenne stabilizálni az állampapírpiacot és korlátozni a hozamemelkedést

- írta Ürmössy.
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
schanda tamas itm palyakezdok