Amivel nagyot durranthat 2016-ban a kormány
Gazdaság

Amivel nagyot durranthat 2016-ban a kormány

Portfolio
Számos pozitív kockázatot érdemes észben tartani a Portfolio által megkérdezett elemzők szerint és ezek egy részéről akár a kormány is gondoskodhatna. Ilyen kellemes meglepetés lehetne idehaza, ha a banki hitelezést élénkítő program a vártnál nagyobb sikerrel járna, vagy ha erőteljes növekedésösztönzés valósulna meg a magyar gazdaságpolitika részéről, vagy ha például a kormány felülvizsgálná az adórendszert.
Az új év alkalmával most már hagyományként megkérdezünk néhány elemzőt arról, hogy mi határozhatja meg az új évet és melyek lehetnek a legfontosabb kockázatok (kis valószínűségű, de komoly hatású események). Az idei sorozat előző része itt olvasható:

Fellendül a BÉT

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője két külföldi és két hazai pozitív kockázatot említett válaszában. Amennyiben jövőre feloldják az Oroszország elleni szankciókat (1) (mely az eurózóna egyik legfontosabb kereskedelmi partnere), akkor az nemcsak a két gazdaságon, hanem a nemzetközi pénzpiacokon is éreztetné jótékony hatását. A jelentősebb exportkitettséggel rendelkező nyugat-európai cégek költséggazdálkodása, profittermelő képessége egyaránt javulna, nem beszélve a banki számlaforgalom növekedéséről. Az oroszországi oldalról érkező működőtőke ismét célba veheti a nyugati piacot, mely kölcsönösen kedvező a feleknek. Nem utolsósorban szankciók feloldásával a geopolitikai kockázatok tartalmazó lista is rövidülne - mutat rá az elemző.

Pozitív kockázatként tartja számon Kiss Mónika azt is, hogy beindul az eurózóna gazdasága (2). Az euróövezet gazdasága mérsékelt ütemű növekvő tendenciát mutatott az elmúlt három negyedévben. A reál GDP esetében a negyedéves bázison számított növekedés nem érte el az 1%-ot sem, sőt a harmadik negyedévre egészen 0,3%-ig lassult - idézi fel. A lassú növekedés elsőszámú katalizátora Németország és Spanyolország voltak, míg Franciaország és Olaszország ismét recesszióba süllyedtek. 2015 folyamán az euroövezet növekedési kilátásait több alkalommal lefelé módosították. Ha az EKB nem konvencionális intézkedéseinek kedvező hatása a korábbinál nagyobb mértékben tevődik át a reálgazdaságra és a belső kereslet a hitelezéssel karöltve erősödésnek indul, az a munkaerőpiac fellendülésével elősegítheti a lakossági fogyasztás növekedését - érzékelteti a szakértő. Az euróárfolyam folyamatos leértékelődése pedig az export élénkülésével jár, tovább szűkítve a kibocsátási rést, a vártnál nagyobb reál-GDP növekedést okozva - tette hozzá.

Harmadik kellemes meglepetésként említi meg az elemző a magyarországi banki hitelezést élénkítő program vártnál nagyobb esetleges sikerét (3). A lakossági szegmensben a bankok többsége nem tervezi a hitelállomány számottevő bővítését a következő három évben. Az MNB az elmúlt hónapokban több módon is jelezte, hogy hitelezési képesség visszaesését komplex eszközrendszerrel ellensúlyozza. A pénzintézetek elsősorban a vállalati, azon belül a kis- és középvállalkozói szektorban szeretnék növelni hitelezésüket 2015 és 2017 között, nagy pozitív meglepetés lenne, ha a lakossági szegmens is pozitív irányba mozdulna el 2016-ban - vélekedett az elemző.

Mindezek mellett az már csak hab lenne a tortán, ha a Budapesti Értéktőzsde megújulása (4) a vártnál is több szereplőt hozna a piacra. Az elemző szerint ebben a kedvező forgatókönyvben ösztönző programokkal sikerül elérni számos gazdasági szereplő tőzsdére lépését, így az állami vállalatok közül is több a tőzsdét választja. Ebben a szcenárióban a kkv szektorból a transzparenciáért cserébe extra adókedvezmények nyújtásával, - bizonyos feltételekhez kötött - további kedvezményekkel több vállalatot is sikerül megnyerni, hogy a forrásbevonás e módját válasszák. A keresleti oldalt további befektetői adókedvezmények bevezetésével sikerül a lakosság körében megerősíteni, és az intézményi befektetők az IPO-kat követően ismét a magyar részvények felé fordulnak - vázolja fel a szakértő.

A támogató gazdaságpolitika

Balatoni András, az ING vezető elemzője az agrárium alacsony bázisát (1) nevezte meg lehetséges 2016-os pozitív kockázatnak. Mivel az idei évi aszály miatt az ágazat hozzáadott értéke több mint 16 százalékkal csökkent az első három negyedévben, a kedvező bázis miatt a jövő évben várhatóan pozitívan járul majd hozzá a GDP bővüléséhez - jegyzi meg a szakember. Mivel az ING szakértői az építőiparban jelentős csökkenéssel számolnak, ezért a mezőgazdaság növekedési hatása csupán ezt lesz képes semlegesíteni.

Az elemző azzal a gondolattal is eljátszott, hogy mi történik, amennyiben tovább csökkennek a nyersanyagárak és az olajár (2). Mivel Magyarországon nincs deflációs veszély, emellett nettó energiaimportőr pozícióban vagyunk, a csökkenő nyersanyagárak alapvetően kedveznek a hazai egyensúlyi folyamatoknak - mutat rá. A mérséklődő olajár javítja a cserearányt, hozzájárul a külkereskedelmi termékforgalom további emeléséhez, miközben a fogyasztói árakat lejjebb is szorítja. Emellett a fejlett országok jegybankjai is tovább halogathatják, vagy lassíthatják a monetáris politika normalizációját a mérsékelt inflációs mutatók miatt, ami az alacsony kamatkörnyezetet időszakát tovább nyújtja. Ez a környezet alapvetően támogatja kötvénypiacokat, jelentős megtakarítást hozhat a költségvetésnek és segítheti a jegybankot a hosszabb hozamok lejjebb szorításában és az irányadó ráta hosszú ideig alacsonyan tartásában - részletezi.

Pozitív kockázat lehet Balatoni szerint a növekedést támogató hazai gazdaságpolitika (3). A költségvetés oldaláról a lakásáfa csökkentése és a CSOK kiterjesztése támogatja a növekedést, míg a jegybank a Piaci Hitelprogram segítségével próbál életet lehelni a KKV hitelezésbe.

Csökkennek az ágazati különadók

Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője szerint a kormány is okozhatna kellemes meglepetést azzal, hogy felülvizsgálja az adórendszert (1) és újabb lépést tesz, hogy csökkentse az ágazati különadókat (az eddig ismerteken felül). Egyelőre nem mondta ki egyértelműen a kormányzat, hogy 2017-ben milyen lépésekre számíthatunk. Ha 2017-ben is csökkennének az ágazati különadók, akkor annak pozitív hatása lenne a GDP növekedésre, illetve Magyarország hitelminősítésére is - fogalmaz az elemző.

Válasza szerint az is pozitív kockázat lenne 2016-ban, ha sikerül felpörgetni az EU-s pénzek lehívását (2) és megközelíteni a 2014-15-ben lehívott összegeket. Ha ez bekövetkezne, akkor sikerülne valamelyest tompítani a GDP növekedési ütem lassulását a következő évben - fűzte hozzá.

Pozitív kockázatként érdemes számon tartani a Fed esetleges "dovish" üzenetét (3), vagyis hogy kamatemelés pályája lapos lesz - sorolja a harmadik lehetséges pozitív tényezőt Ürmössy. Ebbe az esetben A feltörekvő piacokról - beleértve Magyarországot is - a tőkekiáramlás intenzitása enyhébb lesz, emiatt a piaci volatilitás alacsonyabb lehet, a magyar kötvényhozamok, illetve a forint árfolyama is relatíve stabilak maradhatnak.
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
ott_one_2019_1500x844
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
nemet autoipar autogyartas