Félelmetes részletek érkeztek az új állami támogatásokról
Gazdaság

Félelmetes részletek érkeztek az új állami támogatásokról

Több százezer családot érinthet az új otthonteremtési program - jelentették be legutóbbi tájékoztatójukon a kormány illetékes államtitkárai. Itt azonban az is rögtön kiderült, hogy e mögött részletes háttérszámítások nincsenek, a pontos költségvetési fedezet sem ismert. A tájékoztatón mindemellett fontos, eddig nem hallott részletek is elhangzottak az új ingatlant építők áfa-visszaigénylésével kapcsolatban is.
Mindenkit a kormány által december végén bejelentett új otthonteremtési támogatási program részletei érdekelnek. Minden bizonnyal az óriási érdeklődés és a számtalan nyitott kérdés miatt január 2-án sajtótájékoztatót tartott Novák Katalin családügyért felelős államtitkár (EMMI) és Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár (NGM).

A sajtótájékoztatóról a Pénzcentrum a helyszínről tudósított, a beszámoló itt olvasható, ebben a cikkünkben mi az áfa-visszatérítés részleteiről és a költségvetési hatásokról írunk a tájékoztatón elhangzottak alapján.

A program pillérei A 2015 végén bejelentett otthonteremtési támogatási program több pillére épül. Ezek közül az egyik legfontosabb a családi otthonteremtési kedvezmény kibővítése, melynek legjelentősebb eleme a háromgyermekesek esetén 10 millió forintra megnövelt állami támogatás és az ehhez kapcsolódó 10 millió forintos kamattámogatott hitel (1). A program lényeges eleme, hogy január elsejétől 2019 végéig az újlakások értékesítésekor az áfakulcs 27% helyett 5% (2). Ennek az elemnek a fontos kiegészítése, kiterjesztése az adó-visszatérítési támogatás bevezetése (3), hogy a magánépítkezők is élvezhessék az alacsonyabb áfa előnyét.

Az adó-visszatérítésről

Az adó-visszatérítési támogatás saját célra építkező természetes személyeknek kíván hasonló segítséget nyújtani, mint akik készen vásárolják az új lakást. Ez az új támogatás arra az esetre vonatkozik, amikor az építtető vagy építő magánszemély maga szerzi be az építőanyagot, illetve veszi igénybe az egyes vállalkozók szolgáltatásait - emelte ki Hornung Ágnes, majd fontos részletszabályokat és értelmezéseket közölt:
 • A támogatás mértéke a számlák áfatartalma, maximum 5 millió forint.
 • Ezt a számlát az építési telek vásárlással, az építőanyag-beszerzésekkel, illetve az építőipari szolgáltatásokkal kapcsolatban lehet benyújtani.
 • A támogatási kérelem a használatba vételi engedély kiadását, vagy a használatba vétel tudomásul vételét megelőzően igényelhető, hasonlóan az új lakások áfacsökkentéséhez ez is a következő 4 évben vehető igénybe.
 • A támogatást azon hitelintézeteknél lehet igényelni, akik ezzel külön szerződést kötöttek a Nemzetgazdasági Minisztériummal, hasonlóan a CSOK-hoz.
 • A támogatással kapcsolatos útmutató elkészítése folyamatban van, hamarosan ez is elérhető lesz az NGM honlapján.
 • Első lépésként az igénylőnek költségvetést kell benyújtania az építkezésről.
 • Majd a visszaigényléshez az igénylőnek a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő költségek 70%-áról a saját nevére kiállított számlával kell rendelkeznie.
 • Ha ezeket a számlákat bemutatta az igénylő, akkor a bank az építési telek vásárlására fordított összeget egy összegben, míg a többit a számlák bemutatását követően folyósítja majd az igénylők részére.
 • Legfeljebb egy alkalommal igényelhető a támogatás, azok vehetik igénybe, akiknek nincs köztartozásuk, és 180 napos folyamatos TB-jogviszonyt tudnak igazolni.
 • Arra a kérdésre, hogy melyik az a legkorábbi számla, amit befogadhat a bank, az államtitkár elmondta: a már folyamatban lévő építkezésekre is lehet alkalmazni az adó-visszatérítési támogatást. Egyetlen fontos kritérium, hogy a bekerülési költség 70%-áról saját nevére szóló számlát tudjon bemutatni az igénylő - tette hozzá.

A számla dátuma a folyamatban lévő építkezések tekintetében bármeddig visszanyúlhat - emelte ki.

A gyakorlatban ez valószínűleg a közelmúltban elkezdett és még folyamatban lévő ingatlanokra terjed ki, az építési engedély ugyanis alapesetben két évre érvényes. Vagyis általában a 2014-2015-ben kezdett ingatlanoknál jöhet szóba az új támogatás.

Mibe kerül mindez a költségvetésnek?

A szombati sajtótájékoztatón előkerült az a kérdés is, hogy ez a több pillérből álló otthonteremtési program mennyibe fog kerülni a költségvetésnek, vagyis az adófizetőknek. Elsőként a Portfolio mutatott rá arra, hogy a kormány még nem végzett erre vonatkozóan háttérszámításokat, pedig egy ilyen horderejű intézkedésnél elvárható lenne.Hornung Ágnes a program költségvetési hatásairól ezt nyilatkozta:

Itt nem csak a költség oldalon, hanem a bevételi oldalon is jelentkezik hatás, hiszen például az új lakások építése a bevételi oldalon is megjelenik. Ez lenne az egyik fedezeti forrás, amelyet ma konkrétan számszerűsíteni még nem tudunk. Az első pár hónap alapján tudjuk felmérni, hogy nagyságrendileg mekkora igény jelentkezik ezekre a kedvezményekre.

Később egy hasonló kérdésre úgy felelt:

Ennek konkrét mértékét majd az első hónapok tapasztalatai alapján fogjuk tudni megmondani. Akkor tudjuk ugyanis megmondani, hogy nagyságrendileg mekkora igény mutatkozik ezen kedvezményekre.

Ehhez Novák Katalin annyit tett még hozzá:

Úgy számoljuk, hogy ezzel az otthonteremtési programmal több százezer családnak fogunk tudni segíteni.

A költségvetésben három dolgot emelt ki Hornung Ágnes, amelyek fedezetéül szolgálhatnak az új programnak:
 • 2016-ban szintén van egy felülről nyitott előirányzat, amely a lakáscélú támogatásokat biztosítja. Ezen a soron az idei költségvetésben több mint 100 milliárd forint van erre a célra. Mivel ez felülről nyitott előirányzat, ezért ennek módosításához a költségvetés módosítása nem szükséges.
 • A 2016-os költségvetést is tartalékkal tervezte a kormány, ez a tartalék különböző célokra felhasználható, akár az otthonteremtési programok fedezetéül is.
 • A harmadik fontos elem, hogy 2016. január elseje után már látszik, hogy a 2015. évi adó bevételek jelentősen meghaladták a 2015-ös előirányzatokat. Ez azt jelenti, hogy a 2016. évben származik egy olyan puffer, amelyet szintén megfelelő célokra fel lehet használni.


A fenti felsorolással lényegében megerősítést nyert korábbi vélekedésünk, miszerint jelenleg a 2016-os költségvetésben előre betervezett fedezet az új otthonteremtési programra nincs, ahogyan háttérszámítások sincsenek. Pedig ha elfogadjuk a több százezer családos igénybevételt, akkor itt több 1000 milliárd forintnyi költségvetési kiadásról beszélhetünk.

Az államtitkár asszony olyan "költségvetési fedezeti tételeket" említett válaszában, amelyek nehezen tekinthetők a gyakorlatban valós fedezetnek. A felülről nyitott előirányzat pótlólagos fedezetét pontosan nem ismerjük. És igaz, hogy a költségvetést emiatt nem kell a parlament által módosítani, azonban ezek az intézkedések jelentősen felülírják a nyáron elfogadott és kőbe vésett büdzséterveket. Egyébként itt érdemes megjegyezni, hogy lakásépítési támogatások címszó alatt a 2015-ös 128,9 milliárd forintos kiadási előirányzat után a kormány pont hogy kisebb összeget, 104 milliárd forintos kiadási előirányzatot tervezett be a 2016-os költségvetésbe. Vagyis az eredeti tervekbe egyáltalán nem fér bele a CSOK kibővítésének vagy épp az áfa-visszaigénylések hatása, várhatóan ennél magasabb lesz a kiadás, kérdés, hogy mindezt pontosan miből tervezi fedezni a kormány.

Nem éppen kedvező az az üzenet, hogy a kormány már az év első napján lekötötte a 2016-os költségvetés szabad tartalékait (a 100 milliárd forintos általános tartalék egyéb célokra megy majd el az eddigi tapasztalatok alapján, így az nem tekinthető szabad tartaléknak, csak az Országvédelmi Alap 100 milliárd forintos összege mondható annak), valamint azt a bizonyos puffert/mozgásteret (ami a jobb 2015-ös adatokból fakad) már most kihasználja és nem tartalékolja el "rosszabb időkre", az anticiklikus gazdaságpolitika jegyében. A költségvetés átláthatósága szempontjából nem éppen pozitív, hogy a kormány nem részletezi, hogy a lényegesen jobb 2015-ös költségvetési számok konkrétan mennyivel nagyobb mozgásteret jelentenek a 2016-os költségvetésben a nyáron elfogadott állapotokhoz képest.

Az igénybevétel várhatóan az első két évben jelentkezik erőteljesebben, így ez egy jelentős hatású intézkedéscsomag lehet nemcsak a költségvetés oldaláról, hanem a 2018-as választás előtt is.
Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
walmart_getty