Égető kérdés: lesz elég munkaerő Magyarországon?
Gazdaság

Égető kérdés: lesz elég munkaerő Magyarországon?

Portfolio
Kínai lassulás, minden idők legerősebb El Ninója, Magyarország a bóvliban marad, az euróövezet recesszióba fordul - ezeket a negatív kockázatokat nem lehet kizárni 2016-ban az általunk megkérdezett elemzők szerint. Mindezek mellett a magyar gazdaság jövője szempontjából az egyik legfontosabb kérdés, hogy miként lesz elegendő munkaerő. Négy elemző segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb, 2016-ra várható negatív kockázatokat, hogy amikor esetleg bekövetkeznek, olvasóinkat ne érje váratlanul.
Az új év alkalmával most már hagyományként megkérdezünk néhány elemzőt arról, hogy mi határozhatja meg az új évet és melyek lehetnek a legfontosabb kockázatok (kis valószínűségű, de komoly hatású események). Az idei sorozat első két része a fontos makrogazdasági tényezőkről és a pozitív kockázatokról itt olvasható:A 2016-ban várható lehetséges negatív kockázatok közül Balatoni András, az ING vezető elemzője elsőként a kínai gazdaság lassulását hozta fel. Kína a világ második legnagyobb gazdasága, így a növekedési kilátások romlása, a gazdasági szerkezet átalakítása miatt érezhető "hard landing" érdemi hatást fejt ki a globális konjunktúrára. Bár a közvetlen gazdasági kapcsolatok korlátozottak, a külső kereslet lassulása így is rontja a feldolgozóipari kilátásokat - írta az elemző.

Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője a három megnevezett negatív kockázat közül szintén egy kínai sztorit említett meg. Ezek szerint a kínai jegybank a vártnál nagyobb mértékben értékeli le a jüant a következő évben. Megítélése szerint ez önmagában is kellő kockázatot jelent a globális makrogazdasági folyamatokra, és erősítené a kínai gazdaság technikai fizetésképtelensége felé sodródását. A fenti folyamatok következménye az augusztusban már látotthoz hasonló gyengülést idézhet elő globális a tőkepiacokon. Ez kombinálva a fejlett piaci kamatemelési ciklussal, a 2008-as turbulenciákat idéző árfolyammozgásokat okozhat a tőzsdéken - figyelmeztet a szakértő.

Kiss Mónika fontos veszélyforrásként nevezte meg az amerikai bóvli kötvények piacának esetleges összeomlását, ez ugyanis csődhullámot generál és átterjedhet a leginkább érintett szektorokra: például energia, fémgyártás és bányák, egészségügy és telekom. A folyamat hátterében a globális lassulás állhat, mely jelenleg a nyersanyagszektort érinti leginkább, de ebben a szcenárióban közvetlenül átterjed az egyéb szektorokra és a fejlett gazdaságokra is - magyarázza.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője a"bóvli sztorit" Magyarország esetében hozta fel, mint negatív kockázat. Válaszában azt írta:

ha ugyanis elmarad a várva várt felminősítés és hazánk a befektetésre nem ajánlott kategóriában marad jövőre is, akkor az Államadósság Kezelő Központ feladata megnehezülhet.

A "bóvli" minősítés miatt továbbra is kisebb külföldi kereslet jelentkezhet a magyar állampapírok iránt, ahhoz képest, hogy mekkora lehetne, ha Magyarországot befektetésre ajánlott kategóriába emelnék. Figyelembe véve, hogy a következő években jelentős összegű kötvénylejáratokat kell refinanszírozni, fontos lenne, hogy Magyarország megkapja a felminősítéseket 2016-ban - fejtette ki Ürmössy Gergely.

Az Erste elemző fontos negatív kockázatként tartja számon azt az esetet, ha alábbhagy az eurózóna lendülete, esetleg recesszióba süllyed a térség. Továbbra sem meggyőző az euróövezet növekedési lendülete, a kilátások törékenyek maradtak. Ezt is jelzi, hogy a Mario Draghi vezette EKB lazított a kötvényvásárlási program feltételein és kitolta 2017 márciusáig a program futamidejét - érzékeltette a helyzet komolyságát a közgazdász. Az általa említett harmadik figyelemreméltó veszélyforrás az olajár váratlan és hirtelen drágulása. Az olajár emelkedésével inflációs sokk érheti a világ-, illetve a magyar gazdaságot is. Szélsőséges esetben az MNB kamatemelésre kényszerülhet, hogy megőrizze inflációs célkövető hitelességét, a GDP növekedés pedig lassulhat - vázolta fel Ürmössy Gergely.

Az inflációs folyamatokat Kiss Mónika szerint is övezik kockázatok. Válaszában ugyanis azt emelte ki, hogy minden idők legerősebb El Ninója várható 2016-ban, amely elsősorban Ausztrália és Dél-Kelet Ázsia mezőgazdaságát veszélyeztetheti. Nagy területeken lehet számítani aszályra és szárazságra, ebből következően szignifikánsan fog zsugorodni a mezőgazdasági termények kínálata, miközben a keresleti oldal étvágya tovább nőhet. A táguló rés rég nem tapasztalt áremelkedést hozhat, amely végső soron növelni fogja az inflációs nyomást. Ebben az esetben ugyan a deflációs kockázatokat mérsékelné az élelmiszerárak emelkedésével, de további feszültségeket kelthetne olyan régiókban, amelyek jelenleg is robbanásveszélyesek (például Szíria, Egyiptom) - magyarázta.

Az élelmezési válság újabb migráns hullámot indíthat meg, amelynek a célpontjai várhatóan a fejlett országok lesznek

- írta válaszában Kiss Mónika.

Nem mellékes az sem a jövő évi kilátásokat illetően, hogy miként alakul majd a dollár árfolyama. Balatoni András kockázati tényezőként említi a dollár további jelentős erősödését. Véleményem szerint a teljes feltörekvő régió kötvénypiaci kilátásait alapvetően határozza meg, hogy mit gondolnak a befektetők az dollár árfolyamról. A dollár további erősödéséről szóló spekulációk dominanciája esetén a feltörekvő piacokra továbbra is a tőkekivonás lesz jellemző és a kamatok emelkedésével, illetve a részvénypiac gyengélkedésével kell számolni. Az ING előrejelzése szerint nagyjából jövő év közepén fordulhat meg a dollár erősödő trendje, ami támogathatja Dél-Afrika, Brazília, vagy akár Oroszország kötvénypiacait - fejtette ki.

Balatoni fontos veszélyforrásnak tartja azt is, hogy

Lesz-e elég munkaerő hazánkban, hogy fenntartsuk a növekedést?

Az elmúlt két évben végbement elsődleges munkaerő-piaci konszolidáció, a közfoglalkoztatás kiterjesztése, valamint az növekvő számú külföldön dolgozó hazánkfia miatt egyre markánsabb munkaerő-hiány alakul ki bizonyos ágazatokban, régiókban. A munkafelhasználás kínálati korlátja sajnos a tőkefelhalmozásra is kihat, mivel sorra bukjuk el a külföldi beruházásokat rendelkezésre álló munkakínálat szűkössége miatt. Mikroszinten segíthet a bérek emelése, de ha minden vállalat így tesz, az csak a költségek emelkedést, a versenyképesség erózióját és a végül a maginfláció, régiósnál gyorsabb normalizálódását eredményezi - vezeti végig az elemző.

A létező legjobb képzési, munkaerő-piaci reformok is csak jó pár évvel a meghirdetésük után hatnak pozitívan a munkakínálat mennyiségére és minőségi jellemzőire, így tényleg el kell gondolkodni, honnét fogjuk leakasztani a munkaerőt a következő években - tanácsolja az ING közgazdásza.

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
donaldtrump