Gazdaság

Egy modellváltás, és a létminimum máris eléri a minimálbér szintjét

Portfolio
Már nem sokáig követelhetik a munkavállalók képviselői, hogy a minimálbér érje el a létminimum szintjét, hiszen idén csaknem teljesen megszűnhet a különbség a két összeg között - írja a Világgazdaság. Ezt azonban nem csak az idei bruttó 6 ezer forintos minimálbér-emelkedés segíti: egy statisztikai modellváltás miatt a létminimum összege akár 11 ezer forinttal is csökkenhet egy egyszemélyes háztartásnál.
Mindezek hatására maximum pár ezer forintos különbség marad a létminimum és a minimálbér között a korábbi több mint húszezer forintos szakadék után.

Cseresnyés Péter, az NGM munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárának számításai szerint 1,6 százalékos infláció és 1 százalékpontos szja-csökkenés mellett 5,6 százalékkal nőhet a minimálbér reálértéke 2016-ban. A nettó összeg 73 800 forintra nőtt.

Mindezzel párhuzamosan változik a létminimum számítási modellje a KSH-nál. A statisztikai hivatal szerint a létminimum (az évtizedek óta használt számítás szerint) 2014-ben 87 ezer forint volt egy egyedül élő felnőttnek.

A két új modell alapján azonban csökken ez az összeg: ha az eredeti modellt változtatják meg - és kevesebb kalóriabevitellel számolnak -, akkor csak 1600 forinttal, de ha az amerikai modellt veszik át, akkor 11 400 forinttal. Utóbbi esetben pedig 76 ezer forintos létminimum adódott 2014-ben.

Miután tavaly sem volt infláció, és idén is visszafogott áremelkedés lesz, így a megemelt összegű minimálbérrel szinte teljesen eltűnhet az eddigi szakadék a két összeg között, ha az amerikai módszert adaptálja a statisztikai hivatal - magyarázza a vg.hu.

Miután nemcsak a minimálbér reálértéke nőtt nagyot tavaly, és emelkedik idén is, hanem - az szja általános csökkentése miatt is - mindenhol érdemi növekedést láthattunk, ezért még többen kerülhetnek ki a létminimum alól, mint a számítási modell változásából adódna. A számítási módszer változása miatt a Világgazdaság korábbi kalkulációja szerint 3,6-3,8 millióról 1,2-2 millióval csökkent a létminimum alatt élők száma. A reálbérek emelkedése és az alacsony infláció pedig további százezrekkel csökkenthette a számukat.

Ha valaki egyedül él a gyerekével, akkor az új számítás szerint 30-45 ezerrel kevesebb pénzre van szüksége havonta, mint a korábbi módszer szerint, de ha például két felnőtt él három-négy gyerekkel, akkor már 80-120 ezer forinttal kisebb a rájuk érvényes létminimum - pusztán az új számítási modell miatt. Ez azonban igazából csak egyet jelent: az új létminimumértékeket úgy találták ki, hogy valóban azok kerüljenek a meghatározott szint alá, akiknek gondot jelent már az elegendő mennyiségű és minőségű élelmiszer megvásárlása is - írja a lap.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kórház állami egészségügy