Itt a fontos NAV-közlemény a lakásáfa-csökkentésről
Gazdaság

Itt a fontos NAV-közlemény a lakásáfa-csökkentésről

Portfolio
Idén január elsejétől 5%-ra csökkent bizonyos új lakóingatlanok áfakulcsa. Adódik a kérdés, hogy mi történik abban az esetben, amikor a szerződést már megkötötték, az ár adott, és a vevők már teljesítettek előlegszámlákat.

Már megkezdett lakásvásárlás

Még korábban adott ki sokak számára fontos tájékoztatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az idén január elsejétől, az új lakóingatlanok esetében életbe lépett 5%-os áfakulcs alkalmazásáról. Ezek szerint 5%-os adómértékkel adózik az olyan lakások értékesítése, amelyek összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150, illetve a 300 négyzetmétert.

A NAV azok számára adott ki fontos tájékoztatást, akik már megkötötték az új lakóingatlan vásárlására vonatkozó szerződést és már előleget is fizettek. (A január 1. utáni vételekkel cikkünk végén foglalkozunk.)

A kedvezményes áfakulcsot azon értékesítésekre kell először alkalmazni, amelyek esetében a fizetendő adó megállapításának időpontja 2016. január elseje vagy azt követő napra esik. Előleg fizetése esetén a fizetendő adó megállapításakor érvényes adómértéket kell alkalmazni.

Ha a vevő a kedvezményes 5%-os adómértékkel adózó lakóingatlan-értékesítéshez kapcsolódóan 2016. január 1. napját megelőzően fizet előleget, az előleg után a 2016. január 1. napját megelőzően hatályos rendelkezések értelmében 27%-os adómértékkel kell az adót megállapítani.

Azon 5%-os adómértékkel adózó lakóingatlan-értékesítések esetében, amelyekkel összefüggésben 2016. január 1. napját megelőzően fizettek előleget, a helyes adóalap és fizetendő adó kiszámításának módja attól függ, hogy a felek egymás között áfa nélküli ellenértékben (nettó összeg plusz áfa), vagy az áfával növelt ellenértékben (bruttó ár, amely az áfát is tartalmazza) állapodtak meg

- mutat rá a NAV állásfoglalásában és példákat is hoz anyagában.

Az adóhatóság azt is megjegyzi: amennyiben a felek nem rendelkeztek kifejezetten az áfáról, a bírósági gyakorlat értelmében a megállapított ellenértéket úgy kell tekinteni, hogy az az áfa összegét is tartalmazza.

Itt vannak a példák!

  • Amennyiben az ellenérték áfa nélküli ár. Ebben az esetben a nettó (áfa nélküli) ellenértékből kell levonni az előleg nettó (áfa nélküli) összegét, és a különbözetre kell felszámítani az 5%-os áfát.

    Itt a fontos NAV-közlemény a lakásáfa-csökkentésről


    Itt a fontos NAV-közlemény a lakásáfa-csökkentésről
  • Amennyiben az ellenérték áfával növelt ár (bruttó ár). Ebben az esetben a bruttó (áfával növelt) árból kell az előleg bruttó (áfát is tartalmazó) összegét levonni, majd a különbözetre jutó adót az új adómérték (5%) alkalmazásával, felülről számolva (4,76%) kell megállapítani, mivel a kivonás eredményeként kapott összeg is bruttó összeg.

    Itt a fontos NAV-közlemény a lakásáfa-csökkentésről

Mire számíthatnak az új vásárlók?

A CSOK kibővítése egyértelműen megnöveli a lakások iránti érdeklődést, keresletet, sokan most kezdtek el gondolkodni, hogy új lakást/házat vegyenek, vagy építkezzenek. Építkezés esetén szóba jöhet az adó-visszatérítési támogatás, amennyiben az építkező magánszemély a saját nevére gyűjti a számlákat és nem generálkivitelező adja át neki kulcsrakészen az ingatlant. Amennyiben generálkivitelezővel építtet és a végén kvázi kulcsrakészen kapja kézhez a házat, akkor a kell 5%-os áfát fizetnie.

Más kérdés, hogy a kivitelezők (legyen az akár egy családi ház generálkivitelezője, vagy újépítésű társasház fejlesztője) a látványosan növekvő kereslet miatt le fogják nyelni az áfacsökkentésből fakadó előnyt. Ennek első jelei már érzékelhetők is:
olaj
Mikesy Álmos Katona Bence Hiventures
budapest bank shutter
Frankfurt Stock Exchange
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Hogyan kereskedsz a forinttal?
Bevezető online előadás a deviza és indexkereskedés világába.
Mikesy Álmos Katona Bence Hiventures