Gazdaság

Fontos részletet tisztáztak az 5 milliós támogatásról

Portfolio
A kormány otthonteremtési programjának 2 pilléréről tartott sajtótájékoztatót Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár. Ezen fontos kérdések körül oszlatta el a bizonytalanságot.


Fontos részletet tisztáztak az 5 milliós támogatásról
A gazdasági növekedési feltételei és a jelenlegi költségvetési helyzet lehetővé tette, hogy 2016 január elsejétől egy teljes körű otthontermetési programot hirdessen a kormány - kezdte tájékoztatóját Hornung Ágnes, aki emlékeztetett arra, hogy ez a program több pillére épül. Ezúttal 2 pillérről beszélt részletesen az államtitkár:
  • az újlakások értékesítésének 5%-os áfakulcsa
  • valamint az építtetők által igénybe vehető adó-visszatérítési támogatás

A cél kettős: az otthonteremtő családokat kedvezményes helyzetbe juttatni, valamint lendületet adni a lakásépítésnek.

Elmondása szerint arra számít a kormány, hogy a jelenlegi éves 8000 újlakás-építés száma megduplázódik.

Tisztázzuk a feltételeket!

Az államtitkár ezt követően rátért a 2 intézkedés pontos feltételeire. Az adó-visszatérítési támogatás kapcsán hangsúlyozta, hogy ennek célja az volt, hogy a saját célra építkező magánszemélyek is részesüljenek hasonló kedvezményben, mint amit az 5%-os újlakás-értékesítési áfa nyújt.

A támogatás arra az esetre vonatkozik, amikor az építtető maga szerzi be az építőanyagot és maga bízza meg az építési vállalkozókat

- emelte ki Hornung.A támogatás további paramétereit ismételve kiemelte: - a legfeljebb 150 nm lakás és legfeljebb 300 nm ház építője igényelheti vissza a számlák áfatartalmát maximum 5 millió forintig, 4 évig vehető igénybe egy alkalommal, és hasonlóan a CSOK-hoz, ezt is a pénzintézeteknél lehet igényelni.

Arról is beszélt az államtitkár, hogy a bankok folyamatosan alakítják ki a megfelelő technikai hátteret, pár banknál már meg is indult az igénylések befogadása, de tömeges igényekre februártól számítanak.

Fontos részletet tisztáztak az 5 milliós támogatásról

Előzetesen az igénylőknek költségvetést kell benyújtaniuk. Az igénylés akkor teljesíthető, ha az elfogadott költségvetés 70%-áról a magánszemély számlát tud bemutatni. Telekről, építőanyagról és szolgáltatásról lehet számlát hozni - mondta. Az ingatlan használatba vételét megelőzően nyújtható csak be az igénylés - húzta alá.

Számos megkeresést kapott az NGM azzal kapcsolatban, hogy mi történik abban az esetben, ha valaki egy fővállalkozót bíz meg a kivitelezéssel - árulta el Hornung Ágnes.

Ez az áfatörvény értelmében ingatlanértékesítésnek minősül, vagyis ha valaki a fővállalkozótól vásárolja meg a kész ingatlant, akkor itt az 5%-os áfakulcsot kell alkalmazni. Így adó-visszatérítési támogatás nem igényelhető

- emelte ki.

Többen érdeklődtek azzal kapcsolatban is, hogy mi történik a már folyamatban lévő újlakás-vásárlások esetén, milyen áfakulcs érvényes ilyen esetekben. Az új lakások vásárlása esetén korábbi bírósági ítéletek értelmében, ha előzetesen megállapodtak az árban, de nem rögzítették, hogy bruttó vagy nettó az ár, akkor azt úgy kell értelmezni, hogy az ár az áfát is magában foglalja - fejtette ki az államtitkár.

Ha a teljesítés 2016. január 1. után esedékes, akkor a fizetendő összeg a két fél közötti megállapodás eredményétől függ. Ez pedig polgári jogi jogviszony, szükség esetén a felek a bírósághoz fordulhatnak - tette hozzá.

Rámutatott ugyanakkor arra, hogy

a kormány célja az volt, hogy az áfacsökkentésből fakadó nyereség a magánszemélyeknél csapódjon le. Reményeink szerint az árat úgy módosítják a felek, hogy a bruttó árat a csökkentett áfatartalom alapján határozzák meg.

Később egy kérdésre válaszolva ennek kapcsán az államtitkár kiemelte: a minisztérium is látja, hogy az elmúlt 2 hétben emelkedtek a lakásárak. A tárca megítélése szerint a jelenlegi újlakás-kínálat nem elégíti ki az igényeket. Hosszú távon várja a minisztérium azt, hogy az árakban is tükröződnek a kormányzati intézkedések.

Arra is kitért, hogy a folyamatban lévő lakásépítkezések (magánszemélyek által) esetében is visszaigényelhető az áfa.

Miből lesz pénz az otthonteremtési programra?

Az új otthonteremtési program pontos költségvetési vonzatát a támogatási igénylések ismeretében lehet majd felmérni, az idei évre biztosítottnak látszik a fedezet - válaszolta egy másik újságírói kérdésre.

Emlékeztetett: 2015-ben a vártnál jobban teljesültek az adóbevételek, ez pedig nagyobb puffert ad a kormánynak, hogy a fontosnak tartott céljaira fedezetet teremtsen. A programnak az idei költségvetésben van előirányzata, ez feltölthető igény szerint a tartalékokból, illetve átcsoportosításokból.
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1470496652