Előfizetői tartalom

Összeomlott az olaj, mit lépnek erre az arabok?

Portfolio
Veszélybe kerülhet a jelenlegi alacsony olajárak mellett a Perzsa-Öböl Menti Együttműködési Tanács tagországainak - elsősorban dollárhoz kapcsolt - rögzített árfolyamrendszere. A visszaeső állami bevételek miatt növekvő államháztartási hiány, illetve a csökkenő tartalékok nyomást helyeznek az országok döntéshozóira, hogy a költségvetés konszolidálásával egyensúlyi állapot felé tereljék a gazdaságot. Több nagy bankház elemzői is úgy vélik, hogy fenntartható a kötött árfolyamrendszer, amennyiben az állami bevételek és kiadások racionalizálásával sikerül betömni az utóbbi időben keletkezett költségvetési szakadékot. Amíg ez megvalósul, addig a korábban felhalmozott tartalékok szolgáltathatnak stabil hátteret a változások lebonyolításához.

Az elmúlt másfél évben látott brutális olajár-esés szinte minden olajexportőr országot próbára tett. Míg a lebegő árfolyamrendszerrel bíró országok devizái esetében ez az árfolyam leértékelődésében jelentkezett elsősorban, addig a dollárhoz (vagy egyéb deviza-kosárhoz) kötött árfolyamrendszerrel bíró országok költségvetése és tartalékai érezték meg leginkább...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái